Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Этнология главная.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

56. Арабські народи Зх.Азії і Пн.Африки

Єгиптяни(араби Єгипту)-це 98% від 72 млн.населення Єгипту, розмовляють каїрським і нижньоєгипетськими діалектами арабської мови, суніти. У 640 р. араби завоювали Єгипет і включили до складу Арабського халіфату, більшість місцевого населення арабізувалась і ісламізувалась. В країнах Магрібу населення складається переважно з арабів. Араби в Тунісі складають 93%, Лівії-90%, Алжирі-82%, Марокко-74%, суніти. Араби завоювали Магріб в 702 р., лише через 400 років почалося масове переселення арабів до країн Єгипту, орне зрошувальне землеробство і скотарство. Основне житло- це арабські глинобитні будинки з плоским дахом, житлом кочовиків був фелідж-намет, моногамна двопоколіна сімя. Бахрейн-90% араби, Йорданія-95%, Ірак-76%, Ліван 92%, Оману-92%. Араби суперетнічна спільнота близьких за походженням етносів.

57. Скотарські кочові племена і народи Зх.Азії. Заг х-ка

Основне населення Іранської області малий Лурістан. розводять овець, кіз, коней. Добре зберегли традиційну родоплемінну організацію, поділ на племена і роди; сформувалися лури ще в 2-1 тис до н.е. коли іранські племена змішалися з населення ст. держави Елам. іранська група індоєвропейської сімї. Житло кочовиків – намет з грубої козячої тканини; Р-особливість у відсутності мусульманського духовенства, сповідуючи іслам. Араби: у 2 тис. до н.е. почав складатися ГКТ кочових верблюд оводів. семітська група сем-хам мовної сімї. упродовж к.2 тис до н.е. кочовики – бедуїни розселилися по всьому аравійському п-ву. семітська група сем-хам мовної сімї. асимілювали до семітське населення Аравії. основним заняттям арабів аравійського п-ва та окремих районів Сирії, Йорданії і Палестини було кочове і напівкочове скотарство; верблюди, вівці, кози. Турки етнос кий склався на основі тюркських кочових племен: османів, туркменів, угузів. Майже в усіх турецьких субетносах провідна роль належить напівкочовому та відгінному скотарству; вони розводять: врх, овець, коней. Більшість з них вже перейшла до осілості і втратила свої культурно-побутові особливості. мусульмани-суніти. Курди розводять овець, кіз, коней, ослів. Улітку худобу випасають на гірських полонинах а взимку в долинах. землеробство відіграє допоміжну роль. Важлива роль домашніх промислів. житло – намети з кількох рядів жердин накритих чорними полотнищами. взимку кочовики жили в землянках і напівземлянках. сімя сильно патріархальні традиції.

58. Народи Малої Азії.

Туречина та Кіпр. Найчисленніший етнос турки також проживають близькі до них карапахи, гагаузи , туркмени, а на зх. греки на крайньому пд..-сх Туречини сирійські араби А весь світ населений курдами. Всі етноси області харак. рисами індо – середземноморської підраси великої європеойдної раси. В складі підраси виділяють певні расові ознаки: угрекі-адріатично динарськой підраси в грузинів кавказькой підраси, Греки , грузини та гагаузи сповідують християнство а інші мусульманство. Турки – етнос який склався на основі турських племен які емігрували малу Азію. Мова турків належить до тюрськой групи алтайської мовної сімї . Основне заняття напівкочове та відгіне скотарство розводять врх. овець, коней , ангорську козу. Також займаються орним землеробством вирощують , ячмінь , пшеницю овес бобові цитрусові. Одяг жін. шаровари широка спідниця і сорочка на голову широку хустину. Чол.. штани довга сорочка коротка жилетка і куртка на голову феска. Суспільне життя сімей характеризується понуванням сімейних звичайв . Релігія мусульмани суніти . Курди 13 млн. чол.. у формувані взяли участь іраномовні племена. виділяють 3 ГКТ, 1. кочові (скотарство) 2. напівкочові (землеробство + скотарство) 3. осілі (землер. і скотарство.) Важлива роль належить промислам . Реліг. мусульмани, суніти, шиїти ?.