Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Этнология главная.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

41.Народи в’єтнаму, Лаосу, Таїланду, Індонезії, Філіпін, Мянми.

36 номер, Яванці - найчисельніший етнос Індонезії, південноазіатська перехідна раса, мусульмани сунніти, є серед них і християни. Орне тропічне землеробство, тваринництво не відіграє важливої ролі, помітну роль відіграють промисли і ремесла, у яванців збереглося чиммало традицій сільської общини. Сунди-на півдні о.Ява, південно азійська перехідна раса, мова - до західноавстронезійської групи австронезійської сімї мов, сповідують мусульманство сунітського напрямку. Малайці - мовна сімя і релігія та сама в сунд. о.Калімантан, о.Суматра і Малайський півострів. Найчисельніші групи – малайці Індонезії(9 млн), Малайзія(6), Таїланд(1.9). Тасадаї(Філіппіни) о.Мінданао, збиральництво коренеплодів, ягід. Релігія культ птахів та віра у злих духів. Знаряддя праці виготовляють з каменю і бамбуку. Аети-гірські і болотяні райони Філіпін, меланезійська підраса австралоїдної раси. Основне заняття збиральництво і полювання, за допомогою лука і стріл. Філіппіни - буги(4), горонтали(1) -австронезійська сімя мов. Енди (770 тис.), атони (660 тис.), поєднання мусульманства і християнства.

42. Класифікація народів південноазійського макрорегіону.

Географічно займає території піво-ва Індостан, Гімалайські гори, області Тар, Бірмано-Ассамські гори, о-ви Шрі-Ланка, Цейлон, Мальдівські, Нікобарські о-ви. Країни: Індія, Пакистан, Непал, Бутан, Бангладеш, Шрі-Ланка, Мальдівська Республіка. Етноси – пенджабці, пуштуни, белуджі, брагуї, ассамці, бенгальці, китайсько-тибетські етноси, карени, сингали, маури, дравідійці. За антропологічною характеристикою – індо-середиземноморська підраса європеоїдів, ведоїдна (Індія, Шрі-Ланка, Індонезія) та папуасо-меланезійська (Східна Індонезія) підраси австралоїдної раси. Мови – Індоарійська група східної гілки індоєвропейської МС (бенгальці, пенджабці, ассамці, мальдівці, синдхи, сингали), Дравідська МС (брагуї, дравідійці. Тер. Пн. Пакистану. Ірану, Півд. Афганістану), Австроазіатська МС. За релігійною ознакою – мусульмани суніти (Пакистан, Мальдіви, Іран, частково Індія, Шрі-Ланка), сикхізм та індуїзм (Індія), буддизм (Непал, Цейлон).

43. Історико-етнографічне районування Південноазійського макрорегіону.

Географічно займає території піво-ва Індостан, Гімалайські гори, області Тар, Бірмано-Ассамські гори, о-ви Шрі-Ланка, Цейлон, Мальдівські, Нікобарські о-ви. Країни: Індія, Пакистан, Непал, Бутан, Бангладеш, Шрі-Ланка, Мальдівська Республіка. Розподіляється на 6 історико-етнографічних області: Деканська (телуги, таміли, каннари, малаяли, гонди, ораоми, тули), Гангська (гіндустанці, біхарці, бенгальці, маратхі, гуджараті, орії, пенджабці), Гімалайська (бхотії, таманги, невари, магари, раї, гурунги), Індо-пакистанська (пенджабці, синдхи, белуджі, брагуї), Бірмано-ассамська (ассамці, бенгальці, кхаси, наги, качіни, гари), Острівна (андаманці, веди, нікобарці, маври лакійські, мальдівці, сингали).

44.Етапи етнічної історії народів Південної Азії і сучасна антропологічна, лінгвістична та культурна ситуація в регіоні.

Бенгальці-етнічній консолідації сприяла поява та існування у 8-13 ст. бенгльськоїи держави. у часи входження до складу імперії Великих Моголів в Бенгалії поширився іслам, політична і релігійна розрізненість бенгальців. Раджастанці-давні арії проникли на територію нинішнього штату Раджа стан вже в 2 тис. до н.е. Вони асимілювали до індоєвропейських творців цивілізацій Хараппи. Арії на території давньої Раджпутани створили свої сильні державні утворення. У 18 ст. Раджупутана була завойована англійцями. Пенджабі-індоарійсьий етнос. Індо арійські племена , які взяли участь в етногенезі пенджабцівтзявились на території Пенджабу в 2 тис. до н.е, індо арії змішались з місцевим населенням. В 8 ст. тут поширився іслам. Безпосередньо участь у формуванні сучасних пенджабців узяли три етнічні групи: джати, гуджари, раджпути.Белуджі- іраномовний етнос. Предки белуджів на територію Белуджі стану прийшли з півночі в 1 тис.до н.е. Тут вони зіткнулись з дравідським етносом брагуями, індоарійським населенням. Гуджаратці- одні дослідники вважають гуджаратців нащадками індо аріїв, інші нащадками- давніх кочових і напівкочових скотарів гуджарів, які в Індії розселились в перші століття 1 тис. н.е. та асимілювали місцевих білів та аріїв.,індуїзм. Біхарці- етнічна спільнота, яка складається з кількох десятків субетносів. Найвідоміші з них: магахи, бходжпури.