Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Этнология главная.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

79.Збиральники та мисливці, землероби та скотарі Чорної Африки.

Народи Ефіопії такі, як архара і галла займаються землеробством у поєднанні зі скотарством,розводять зебру, овець і кіз. Місцеве населення вирощує також злакові (теф, дурра, дагуса), бавовник, каву. Землеробство західної тропічної Африки базується на мотижній обробці грунту, якій в лісовій полосі передує вирубка та випалювання лісу. Вирощують рис, кукурудзу, просо, фоніо, маніоку, батату. Скотарство слабе. Скотину тримали племена хауса, мандінго. Нестачу мяса доповнювали за рахунок рибальства та мисливства. Народи Фульбе та туаре змінювали ГКТ в залежності від сезону. ( Сухий – скотарство, доїдливий – землеробство)Для Центральної та пд.. Африки типова підсічно-вогнева система землеробства з мотижною обробкою грунту. В басейні річки Коного зовсім мало домашніх тварин, тому що там Це-це, і тому вони не розводять ВРХ, не стачу хавчика компенсують збиральництвом та полюванням. Народи – конги, монги, луби. Виключно скотарськими етносом є нілоти і народи банту, які живуть на пд. від р.Замбезі. скотарство пасовищне. Кайсанські народи в пд.. Африці є найбільш відсталими. Готентоти – скотарі,які займаються і мисливством, бушмени – мисливство та збиральництво, Пігмеї займаються в основному мисливством.

80.Сучасна карта народів Пн. Америки.

1) Пн.Американська провінція: Арктична область ( ескімоси, алеути). Канадська область: три під області: індіанська (атапаски,алгонкінські племена, чейпаваї, тацанотини, етчаотини), франко-канадська ( Квебек) англо-канадська (14 млн. канадці) Пн.американська область : багато під областей: пн.-сх узбережжя (ірокези, алгонкіни) пд.-сх узбережжя ( муского), під область степів та плато(етноси групи сіу(дакоти, асінібйони,абсароки,хідасти, мандани) алгонкінська група(арапахи, чорноногі, чесни) етноси групи кеддо( арікари,пауни,вічі ти) атабаської групи(апачі, сарсі) шошкська група( банники, команчі, шошоки)пн.-зх. узбережжя,під область Каліфорнії та Тихоокеанського узбережжя( племена алгонкінів (юроки, войти) атапасків(толови, купи) юкі (вапої, хучнони), хокасіо (шасти,яни,кароки,поми) пенуті), підобласть пд-зх.( пуебли, піми, навахи, апачі). + Америкоси, які живуть по всі Пн.Америці та ще + афро-америкоси.

81. Класифікація індіанських народів Північної Америки: мови, розселення по зонам.

Ірокези - численність 100 тис. чол. нині проживають в США і Канаді. Мова належить до сімї хока-сіу 17ст ариал їх розповсюдження сягав р-н Великих Озер о. Онтаріо і Ері та ЗХ, р.Ніагари цен. частини сучас. штату Нью- Йорк.1783р. ірокези були загнані в 16 резивруацій. Алгонкіни – група індйських етносів заг. числ. 260 тис. До приходи європ. вони займали величезні простори від Атлантичного узбережжя на сх.. до Скілястих гір на зх. На землях алгонкінів виникла нова Англія що стала ядром США. Мова їх належить до алгокіно- вакажськой сімї мов. Мускоги – насиляють пд.-сх. узбережжя США. мова належить до мускогської підрупи мовной групи хока-сів. Пуебли – група Інд. етносів (теви, тігуай , аками), які ромовляють мовами ацтеко-таноанськой групи, та кереси, які розм.. мовою мовної групи хока-сіу. Живуть в пд..-зх. ПН, Амер. Піми 10. тис. чол. проживають в Арізоні і Пн. Мексики. Мова мовної гр.хока-сіу та мовами алгокіно вакашськой сімї мов. Апачі - 20 тис. чол.. які розм.різними діалектами мови навахо проживають пд.. –зх США Навахи – проживають в штаті Арізона Нью–Мексика Юта загальна чисельність понад 167. тис. чол. Розмовл.мовами алтайськой сімї мов.