Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Этнология главная.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

67. Народи Китаю.

Китай знаходиться в 1. Центрально-Азійському, 2. Східно-Азійському та 3. Південно-Східному макрорегіонах. Народи Китаю – китайці (Тихоокеанська підраса монголоїдної раси, мова китайська – належить до китайської групи сіно-тибетської МС, релігія – буддизм, даосизм, конфуціанство), тибетці (Тихоокеанська підраса монголоїдної раси, мова тібето-бірманська гілка сіно-тибетської МС, релігія – буддизм), уйгури (південносибірська перехідна раса, мови тюркська група мов алтайськох МС, релігія – іслам та шаманізм),

68. Основні свята календарного циклу японців.

Свято ведмедя у племені айно, що супроводжувалося піснями та танцями.

69. Релігії в Китаї. Поняття «сінь цзяо». Основні свята традиційного календарного циклу китайців.

Традиційний господарський календар китайців тісно пов’язаний з народними святами. Найбільше свято – Новий рік, тому що стоїть першим у місячному календарі. Другим відзначається Лунтайоту («Дракон підняв голову»), що відзначається другого дня другого місяця, третім – весняне свято Цин-мін («Чистота і ясність») – третього дня третього місяця. Аналогіяні свята відзначаються протягом всього року. Китайці сповідуючи різні релігії (конфуціанство – в основі лежить гуманність, моральний закон, що вимагав беззастережної покори молодших старшим; даосизм – трактував життя природи і людей на основі загальних законів, а не з волі Бога),продовжують дотримуватись багатьох багатьох традиційних вірувань та обрядів. Вони часто поклоняються космічним божествам, силам природи, душам та духам предків, злим і добрим духам. Крім того, у них багато покровителів ремесел, рік, озер, гір тощо.

70. Основні етапи етнічної історії японців, загальна характеристика матеріальної культури японців та айнів.

Японський етнос сформ на осн носіїв енеолітичної культури яюої,які з сер 1тис до н е пересилились на японські острови. Утвор в 4 ст загальнояпонської держ Ямато прискорило консолідацію населення. На 10ст племінний поділ населення Японії повністю зник.Утверд його етнографічно-територіальна мозаїчність, склал літер мова та загально японські етнічні традиц. 10-поч 19 ст – розвив в умовах повної ізоляції. Традиц одно-двоперхове житло японців має каркасно-стовпову конструкт,з розсувними стінами із рам, підлога піднята на палях до 1м,дах високий критий черепицею або соломою. Одяг-кімоно, Чоловіче від жіночого відрізн кольором,кроєм і довж рукавів. Пояс обі,що завязув ззаду великим бантом,взуття-гети. Айни-живуть на о. Хоккайдо, житло-стіни й дах заповнювались й накривались снопиками тростини. Одяг-набедрена пов’язка чи пояс, розстібний халат з вузькими рукавами. Полотно-ткале з волокон в’яза і кропиви. З промислів і ремесел-виготовл. деревяного посуду.

71. Духовна культура та соціальний уклад традиційоного японського суспільства.

Родина – переважно мала моногамна двопокоління культура. Три-, чотири поколінна родина – рідкість, зустрічаються лише в глухих районах. У сімейних стосунках переважають патріархальні традиції. Японці добре зберігли народну творчість: легенди і поезію, живопис, мистецтво чаювання, оформлення букетів – ікебану, архітектуру і мистецтво декоративних садів, традиційну оперу, ляльковий, храмовий театр.Дбайливо оберігають пам’ятки історії і культури, свята і обряди. Дотримання давніх традицій вважається необхідною умовою гідності кожного японця. Не втратило значення прикладне мистецтво. Сучасні японці прагматичні у релігії. У синтоїстських храмах вони одружуються а за буддистськими обрядами ховають. Синтоїзм проповідує вічність японської держави, божественне пожодження імператора (мікадо). Японський буддизм проповідує «будду майбутнього» Амітабу. Різні секти.