Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Этнология главная.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

26. Класифікація народів австрало-океанійського макрорегіону.

За географічною ознакою – народи Австралії та Океанії. За релігійною ознакою – племінні політеїстичні релігії. За расовою ознакою – Австароїдна (океанійська) раса (понад 400 етносів Австралії): австралійська (темна шкіра, широкий ніс, товсті губи, кучеряве хвилясте волосся, сильно розвинутий третинний волосяний покрив) , папуасько-меланезійська (Низький зріст, темно-коричневий колір шкіри, ніс з горбинкою, виражені надбрівні дуги, потовщені губи) підраси. За мовною ознакою – Австронезійська МС (у Океанії), Папуаська МС, Австралійська МС. За ГКТ - збирачів та мисливців жаркого поясу, мотично-паличного землеробства тропічних районів.

27. Загальна характеристика етнокультури австралійців та тасманійців.

Невисокому рівню розвитку госп-ва та матер. к-ри відповідали архаїчні форми суспільного життя австралійців. Ділились на племена. Кожне мало своє ім’я, територію, діалект, звичаї та ін. Плем’я – верховний власник території. Шлюбні стосунки австралійців регулювали фратрії – екзогамні половини племен, що ю сукупністю кількох племен, які походять від одного роду. У суспільних стосунках переважав вплив чоловіків. В релігі переважав тотемізм, а поруч з ними побутували ще й магія та анімізм. Тотемізм проникав в усі сфери життя. Образотворче мистецтва також тісно пов’язане з релігією. Танці супроводжувались співом, але були й примітивні музичні інструменти. Про культуру тасманійців відомо дуже мало – поклонялися духам дня і боялися духів ночі. Склався культ Місяця. Мали свого чаклуна. Строго дотримувались екзогамії.

28. Господарча діяльність та матеріальна культура австралійських аборигенів.

ГКТ збирачів та мисливців жаркого поясу. Рибальство відігравало допоміжну роль. Їжа - ягоди, плоди, корені, коренеплоди, та ін. Полювали на великих та малих сумчастих, австралійського страуса, на дрібних тварин та земноводних. Основне знаряддя полювання-спис. Не знали постійних поселень жили в тимчасових стійбищах. Знаряддя виготовляли з дерева, каменю, черепашок.

29. Австралійський тотемізм

Домінуючим у с-мі вірувань та обрядів авст аборигенів є – тотемізм. Австралія – класична країна тотемізму; з огляду на х-р груп, що культивують тотемічні вірування та обряди виділяють 5 типів тотемізму: 1.клановий – виник внаслідок розпаду первісних фратрії-найдав форми тот організації; 2.тотемізм фратрії – властивий екзогамній половині звичай, який забороняє шлюби між членами одної родової групи; 3.статевий тотемізм – пов’язаний з розподілом праці між ч і ж у племені; 4.подружній; 5.індивідуальний – людина крим загально родового тотему має власний успадкований від батька, що переданий у момент посвячення, властиво чоловікам, частіше чаклунам, знахарям, вождям. Помітну роль відіграють міфи про подвиги тотемних пращурів – фантастичні з невизначеними рисами істоти, у вигляді тварин, людей з іменами тварин. пращури виступають по одинці або групами, аони кочують, здійснюють обряди як і самі австралійці. Тотемні пращури зникають під землею, перетворюючись на скелю, камінь, дерево. Тотемізм авст був всеохоплюючим – проник у всі сфери життя. почуття спорідненості або близькості с тотемом проявилося перш за все в у тотемічній табуацї, тобто у забороні вбивати свій тотем і споживати його в їжу. Тотемізм – найважливіша але не єдина форма релігії австралійців, поряд із ним існували магія, анімізм і чаклунство.