Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Этнология главная.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

82. ГкТи Пн.Американського іе макрорегіону

Проживають різні етноси, які належать до різних антро підрас та відмінних ГКТ; в ескімосів виділяється 5 гккомп: мисливці на мор звірів Чукотки і пн-зх узбережжя Аляски; рибалки зах узбережжя Аляски; мисливці на оленів-карібу тундри Канади; мисливці на тюленів пн-зх і сх. Гренландії; мисливці на оленів карібу пн.Канади і Аляски; алеути: морське полювання, рибальство і збиральництво; аборигени Канади належать до ГКТ – рухливих мисливців, риболовів і збирачів Тайги і тундри; ірокези: підсично-вогневе та мотично-паличне землеробство; музгоки – теж саме, переважна більшість племен дотримувалася саме цього типу. індіанці панамериканських степів і плато(команчі, шошони, апачі) – ГКТ кінних мисливців прерій.

83. Ескімоси і алеути.

Артична підраса великої монголойдної раси, ескімосько алеутська мовна сімя. Ескімоси – етнічна спільнота яка проживає на Алясці Пн. Канадскімосів, о. Гренландія. У них виділяється 5 ГКТ 1. миливці на морських звірів Чукотки о. Святого Лаврентія 2.рибалки пд.- зах. Аляски 3. мисливці на оленів- карі буту тундри Канади. 4. мисливці на тюленів схд. Гренландії. 5. мисливці на оленів –карібуту пн. Канади. Важливу роль в ескімосів відігравав морський промисел. Ескімоси жили первісними общинами родоваї орган небуло, основний осередок були стійбища. Алеути - коріне населення Алеутських ост. та пд-зх. узбережжя Аляски їх кількість 6 тис. Основні заняття їх до приходу європ. булу полювання збиральництво та рибальство але головну роль відігравало полювання на морського звіря. Найдавніше житло напівземлянка.

84. Мисливці, збиральники, рибалки і землероби Півн. Америки.

Мисливці – племена мисливців, збиральників та рибалок мешкалм у внутрішніх районах Аляски сучасної Канади та США. Представники 2-х МС – алгоніконів та атапасков. Полювали на оленів. Полювання на оленів доповнювалось полюванням на лосей, дичину, перелітних птахів. Найбільші групи поливальників складались з 2-3-х сімей. Мисливці степів – прерій. племена вели кочовий образ життя, переміщаючись за стадами тварин. При полюванні використовувались коні. Полювали на бізонів. Потім зміна – виводили коней.Зброя – списи, дротики, лук та стріли та зявившіся Збиральницькі племена мешкали на території сучасної Каліфорнії. Мякий клімат створив для цих племен сприятливі умови. Племена різних МС. Збирали плоди, коріння, семена трав. Жінки ловили дрібних гризунів, змій і тому подібну живність. Землеробство – ірокези (кукурудза), мускоги (кукурудза, кабачки, гарбузи, тютюн), пуебли, піми, навахи.

85. Специфіка матеріальної і духовної культури Північноамериканських індіанських народів. Ірокези: жили в довгих будинках в довжину 90 м. в ширену 6.10м. стовпова конструкція до приходу європ. не знали зшиваного одягу. Чол.. носили набедрені пов’язки із замшу. Жінк. обгортали ноги замшом квадратними кусочками. Прохолодною порою обгортали тіло ослячой шкури . Основним знаряддям були палиця копалка лопата, мотика. Шитий одяг зявився під впливом європ. Чол.. штани і сорочка довгі. На час приходу європ. у ірокезів збереглися пережитки анімізму і тотемізму. В ролі богів були рослини, світлих сил природи. Повсюдно в них склався культ особистих духів-покровителів. Найвищим божеством у Іро. вважався бог-творець, який нібито підтримував небо. Алгонкіни: розташовані у районі великих озер; основа г-а мисливство і рибальство; знали піктографічне письмо; за житло влітку служили криті берестом конічні курені, а взимку куполоподібні вігвами. Одяг виготовляли зі шкур та замши; анімістичні уявлення; розвинута традиційна медицина: використовували 70 рослин з сучасної фармакології. Музгоки: розквіт культури припав на 15-16т; підсічно-вогневе землероб; ремесла: гончарство, плетіння циновок з тростини, трави. Соц статус засвідчували головні убори; Житло мало каркасну основу. Культ сонцю і вогню; увесь світ заселявся добрими і злими духами. У 17ст суспільний лад зазнав значних змін через контакти з європейцями. Носіями типовою культури кінних мисливців були племена центральної частини прерій: дакоти, команчі, апачі.