Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Этнология главная.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
544.77 Кб
Скачать

72. Релігії в Японії. Національний характер японців. Японський етикет.

Сучасні японці прагматичні у релігії. У синтоїстських храмах вони одружуються а за буддистськими обрядами ховають. Синтоїзм проповідує вічність японської держави, божественне пожодження імператора (мікадо). Японський буддизм проповідує «будду майбутнього» Амітабу. Різні буддистські та сіно-тібетські секти.

73. Класифікація народів північної Африки

Охоплює дві історики-етнографічні області.1 Єгипетська. Араби Єгипту належать до індосередземноморської підраси європеоїдної раси, розмовляють каїрськими, нижньоєгипетськими діалектами арабської мови . Копти – особлива етноконфесійна група єгиптян. Копти з ІІ ст.. сповідують християнство монофізитського напрямку. Фелахи – селяни в єгипті.. сповідують іслам. . 2.Магрібська - належать Лівія, Туніс, Алжир, Марокко. Корінне населення араби та бербери. Мови берберів належать до берберської групи, афроазійської мовної сімї, індосередземноморської підраси. Сповідують мусульманство сунітського напряму. У берберів – матріархат. Самоназва берберів – амазіт, амахат (Людина) Основним традиційним заняттям народів Магрібу є орне землеробство та скотарство.

74.Господарська діяльність і матеріальна культура народів Північної Африки

Єгипетська іео. Поливне землероб. Час посівів і збору врожаю залежить від розливів Нілу.2-3 врожаї в рік. Сіють пшеницю, ячмінь ,перець, бавовник, льон. Вирощ фінікові пальми, виноград, абрикоси, персики. Тваринництво-слабо розвинуте. Але важливу роль відіграє птахівництво. Фелахи живуть в невеликих селах по обидва береги Нілу. Більшість сільських жител-одноповерхові будівлі з цегли і вапняку. Одяг - сорочка з відкидним коміром та широкими рукавами, широкі штани. Узимку фелах ще одягав плащ(джубу) з шерсті верблюда. Жіночий одяг-широкі шаровари і блузка. Магрибська ієо. Основні традиційні заняття арабів і берберів маг рибу-орне зрошувальне землероб і скотарство. Вирощують тверді і мякі сорти пшениці, ячмінь, овес, кукурудзу, також апельсини, мандарини, абрикоси, фініки. Основними районом є прибережна смуга та гірські долини. Чим далі від морського узбережжя, тим сильнішого розвитку досягає скотарство. Вони розводять овець, кіз, верблюдів. Ведуть напівкочове, або кочове життя. Землероби живуть невеликими селами. Арабський глинобитний одноповерховий будинок. Житлом кочовиків був фелідж-намет, що натягувався на кілках і накривався шкурами верблюдів. Одяг-широкі штани, жилетка, вишиваний кафтан-у чоловіків, широкі шовкові чи атласні штани, широка довга сукня у жінок, лице арабки прикривали.

75. Релігії в Північній Африці. Етноконфесійні групи. Центри християнства.

Вже в 2 ст в Єгипті була єпископська кафедра. Глава александ правосл. церкви на час 4 вселенського собору мав патріарший титул. У 5 ст. християни, які жили в Єгипті поділялись на православних та монофізитів. Наприкінці 7 ст. Египит завойув араби, це скувдовкола ало діяльність церкви, ослабило вплив у христ світі. Нині в Єгипті є 5 єпархій, до 50 правосл храмів. Резиденція патріарха знаходь в м. Олександрія, куди входять усі правлячі архієреї. Особливу етноконфесійну групу єгиптян станов копти, які сповід християнство монофізистського напрямку. Копти- нащадки давніх єгиптян.