Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
васька все!.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
684.54 Кб
Скачать

43. Нетестова діагностика: поняття про психологічні ключі

Кожна конкретна ситуація вимагає індивідуального дослідження, тому консультант може покладатися лише на інформацію, самостійно, „тут і тепер" зібрану (результати діагностики).

В консультуванні говорять про нетестову діагностику, тому що спеціальні засоби перевірки тієї чи іншої інформації майже не використовуються. Способів збору інформації багат: калібрування вербальних та невербальних реакцій клієнта, аналіз функціонування репрезентативних систем. Консультант консолідує інф. в психологічні ключі, які дають змогу виділити змістовні моменти, що сигналізують про проблемність. Вони стимулюють появу гіпотез, продукують питання, які забезпечують прогресивне просування консультативного діалогу.

Виділяють: 1) вербальні психологічні ключі (слова та фрази, що несуть певне емоційне навантаження, часто повторювані твердження, які нагадують рефрен); 2) невербальні ключі (зміни настрою в певні моменти бесіди чи при обговоренні певних тем, промовисті пози, специфічні жести та міміка).

Досить інформативними є неконгруентні реакції: 1)між різними формами невербальної поведінки, 2)між твердженням та невербальною поведінкою; 3)між твердженням і контекстом; 4)між двома заявами; 5)між тим, що людина каже, і тим, що вона робить 6)між людьми; 7)між клієнтом і ситуацією.

Способи «піймати» психологічні ключі: 1)консультант формує їх в процесі уважного спостереження за людиною; 2)знаючи, як переживається та чи інша проблема взагалі, він має змогу завчасно сформувати список ключових слів, що визначать логіку певної теми. Ф.Фанч пропонує продумувати список понять, що описують якусь заплутану, туманну область життя клієнта.

44 Навички ведення консультативного інтерв’ю

„Основою ефективного інтерв’ювання є здатність вислуховувати і розуміти клієнта” (А. Айві) Серед навичків ведення консультативного інтерв’ю вирізняють:

1) Техніки прояснення інформації (45)

- рефлексивне слухання (46)

Рефлексивне слухання передбачає певні установки і форми поведінки: загальна установка по відношенню до партнера(„Я турбуюсь про вас і тому щиро цікавлюся усім, що відбувається з вами..."), вербальні і невербальні форми поведінки(„Я слухаю вас..."). Воно дає більший психотерапевтичний ефект. Успішна реалізація рефлексивного слухання супроводжується зоровиймконтактом та мовою жестів.

- заохочення мовлення (47)- комплекс вербальних та невербальних стимулів консультанта, які спонукають клієнта до мовлення: 1) короткі стимули("Так", "Ага"); 2) перифраз - коротка репліка призначена для уточнення смислу сказаного; 3) виділення інтонацією слів, наповнених психологічним смислом; 4) Переповідання - перефразування з використанням ключових слів; 5) підсумовування, або резюмування.

- мікронавички зясування та уточнення інформації. Заохочення, активізація клієнта.

- мікро навички розпізнавання емоційних преживань. Потрвбно концентруватися на словах і виразах, поведінці Кл, власними відчуттями.

2) Техніки відображення

- відображення почуттів - навичка ведення інтерв'ю, зорієнтована на спостереження за будь-якими проявами емоцій клієнта з метою повернення йому його ключових переживань, що мало усвідомлюються, але відіграють важливу роль у розвитку його труднощів. Відображаючи почуття, ми додаємо дуже суттєву для клієнта інформацію, якою він досі нехтував. Особливо це необхідно у тих випадках, коли почуття заплутані або змішані.

- фокусування - специфічна форма уваги, звернена всередину, в тіло.

- емпатійна відповідь. Емпатія - це стан емоційного вживання у почуття іншої людини, специфічний вид розуміння іншого через ототожнення з ним та його переживаннями.Відповідь з урахуванням переживань клієнта називають рефлексивною, або емпатійною.