Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
васька все!.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
684.54 Кб
Скачать

33. Первинна діагностика проблеми.

Психологічна діагностика починається з першої хвилини консультації. Вигляд клієнта, засоби зовнішньої і внутрішньої презентації, вміння вступати в контакт, перші слова, звернені до психолога,-все наповнено символічним змістом, який часто несвідомо провокує перші гіпотези та реакції консультанта. Ціль цього етапу: розуміння консультантом і клієнтом неявних механізмів проблемної ситуації.

Психологічна діагностика має забезпечити перехід від первинного запиту (заявленої клієнтом проблеми) до його підтексту (не усвідомлюваної клієнтом проблеми), тобто від первісного бачення ситуації до глибшого її розуміння.

Ключовими аспектами того, за чим можна спостерігати і що допомагає зрозуміти ситуацію клієнта, є:

  1. Невербальна поведінка клієнта. До не вербальних виразних засобів належать: поза, міміка, жести, емоційні прояви, мовна експресія, темп мовлення та ін. Це загалом аналогова, тобто правопівкульна інформація, яку клієнт мало усвідомлює і практично не контролює. А. Айві наводить дані про те, що клієнт невербально повідомляє до 85 % інформації. Тому є сенс зосереджувати увагу на спостереженні таких невербальних стереотипів клієнта як: контакт очей, мова тіла, якості голосу тощо.

  2. Вербальна поведінка клієнта — мовні стереотипи, характерні слова та вирази, основні теми та типові емоційні реакції, що проявляються у мовленні.

  3. Те, як складається контакт, налагоджується взаємодія теж потрібно тримати в полі зору, адже цей спільний процес уособлює частину "живоГ реальності клієнта.

У процесі бесіди консультант повинен бути уважним і до свого єства. Його стан та інтуїція-є лакмусовим папірцем ідентифікації ситуації

5. Зауважуючи засоби передачі інформації, консультант не втрачає і її змістовної сторони.

Діагностика будується за принципом розгалуженого дерева: будь-який наступний діагностичний крок робиться після того, як отримано відповідний результат на попередньому етапі.

34. Ідентифікація проблеми

Щоб перейти від первинного запиту до його підтексту, консулат постійно формує і перевіряє низку гіпотез.

Консульт гіпотези-припущення консулат щодо зв’язку між переживаннями,поведінкою клієнта, його пробл ситуацією. Вони логічно витікають (ох и написано) з концептуальної рамки яку обирає консультант.

Псхол діагноз-формулювання висновків про індивідуальн особливості та характерні ознаки ситуації. Ціль: ідентифікація способу життя людини та підмічення порушень в ньому. Діагноз окреслює область проблеми, маркерує та об’єктивує її не тільки для консультанта, але й для клієнта. Знання діагнозу, який стосується більше механізмів та причин виникнення ніж відхилення , дозволяє сформувати стратегії допомоги.

Важливо: знати де шукати (дсм,мкб)

35. Постановка та розв'язання терапевтичного завдання

Консультативну зустріч можна умовно поділити на 2 частини - діагностичну (збір інф.) та терапевтичну (аналіз інф.), яка в свою чергу ділиться на етап постановки та етап розв'язання терапевт. Завд. Цілі терапевтичної частини інтерв'ю переважно стосуються коригування та конструктивних трансформації. Чітке усвідомлення завдання визначає успішність його розв'язання. Терапевтичні завдання в консультуванні можуть бути розв'язані лише за активної участі Кл. Консультанту належить ініціатива у виборі і формулюванні консультативного завдання, роль активного помічника в його розв'язанні. Першим варіантом терапевтичного завдання є запит клієнта,але для Л. не завжди необхідно саме те, з чим вона звернулася в консультацію -> завдання в процесі консультування уточнюється і змінюється. Остаточна зміна обов'язково узгоджується з клієнтом. Сформулювати терапевтичну задачу - це визначити, яку допомогу і в який спосіб варто надати в конкретному випадку, щоб досягти бажаного результату. Терапевтичне завдання повинно бути спрямовано не на усунення психологічних проблем клієнта, а на їх прийняття, підтвердження права на існування. Формулювання завдання здійснюється з урахуванням причин виникнення психологічних проблем. Не варто мати ілюзій щодо кардинальних змін особистості. Приступаючи до розв'язання терапевтичного завдання, доцільно зробити прогноз щодо результативності психологічного впливу. Останнім етапом консультативної взаємодії є етап розв'язання терапевтичного завдання. Осн. інстр. залиш бесіда + методики і техніки будь-якого психотерапевт. напрямку. Можл. поновлення конс. стос., якщо завд. не вирішено.