Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
васька все!.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
684.54 Кб
Скачать

80.Актуалізація ресурсів людини

У перекладі з латинської слово ресурси означає „піднімаюсь,

виникаю знову". В психологічній термінології воно скоріше буде означати засоби та

можливості „відродження з попелу пташки-фенікса", що уособлює плинну і вічно зміннулюдську природу.Вони запобігають психологічним руйнаціям, що зумовлені слабкістю особистісного каркасу людини.Все, що ми проживаємо, все, що містить наша особиста історія містить ресурси, тобто те, щодопомагає нам жити краще. Умовно їх можна поділити на зовнішні і внутрішні. До зовнішніхналежать люди, речі, влада, статус, зв'язки тощо. Ресурсом може бути час. Часто ресурсомвиступають гроші, інформація, цінні ідеї, люб'язне ставлення тощо. До внутрішніх належатьнаші таланти, починаючи з фізичної форми і витривалості, енергії і здоров'я, задатків іздібностей, і закінчуючи переконаннями і цінностями, світоглядом і духовністю, - все, чимми можемо скористатися для досягнення наших цілей, все, що розширює можливості вибору,зміцнює особистісну силу, додає психічної рівноваги: воля, відчуття радості, натхнення,оптимізму, цінності свого унікального і неповторного „Я", що торує шлях самореалізації,спостережливість, пам'ять, досвід, гнучкість, творчість, гумор і т.д., і т.д.

Для психолога очевидно, що відсутність зовнішніх ресурсів - грошей, підтримки тощо, - є необхідним і могутнім стимулом для розкриття внутрішніх ресурсів. Переломні моменти життя несуть багато позитивного. П.Бреннер обурюється тим, що люди так бездумно нехтують красою кризи, а „криза дає нам можливість змінюватися, рухатися, рости, завдяки кризі ми знов отримуємо дар вибору"…

Ресурсним станом будемо називати стан, перебуваючи в якому, людина бачить не

один, а кілька достатньо цінних виходів з ситуації.

Для відкриття ресурсів людини: 1) можна звернутися до досвіду людини з тим, щоб знайти вїї житті моменти, в яких проявились її сильні позитивні сторони; 2) варто підсумувати тімоменти консультації, в яких клієнт показав свої сильні сторони; 3) можна повернутисяразом з клієнтом в ранні дитячі спогади, адже саме там за А.Адлером, закладається „план життя"; 4) пам'ять сама по собі є солідним ресурсом, нею завжди можна скористатися і згадати, як багато людей, що оточували людину з дитинства, переживали самі й допомагали пережити складні ситуації іншим; 5) будь-яка інформація завжди несе в собі ресурс. Те, що життя завдяки проблемній ситуації підносить людині, не стільки повинно заганяти в глухий кут, скільки демонструє необхідність змін. Тобто, як вважають в НЛП, „Нема перемог і поразок - є тільки зворотний зв'язок"; 6) рефреймінг; 7) підтримка сильних позитивних

якостей клієнта інколи дозволяє уникнути необхідності традиційного розв'язання проблем під час інтерв'ювання, оскільки сильні якості клієнта перемагають його слабкості.

81. Поняття про інсайт в консультативній роботі. Привести приклади з літератури і власного життя

Інсайт (осяяння) - рап­тове, що не випливає з минулого досвіду, розуміння сутнісних відно­син у структурі ситуації, за допомогою якого досягається осмислене рішення проблеми. В консультуванні про інсайт свідчать такі репліки: "Ага!", "А й справді?!", "Так ось в чому справа!". Як правило, інсайт з'являється тоді, коли із загального тла виступають значущі деталі та їх поєднання раптом відкриває нову якість.

Будь-які психологічні труднощі людини - це по суті фрустрація на зовнішній світ, В об'єктивному світі є необхідна інформація, однак лю­дина не допускає того, що проблеми криються в її світосприйнят­ті. Тобто збій відбувається саме на другому поверсі моделі - у сфері ставлення до дійсності, а не в самій дійсності.

Справа ускладнюється тим, що перший поверх внутрішньої карти людина знає набагато краще, ніж другий. Чому? Тому що змалечку дорослі вважають за необхідне обов'язково познайомити дитину з її оточенням. А власні переживання дитина починає помічати досить пізно, коли їх алгоритми вже практичносклалися, усталилися аж до автоматизмів.

Людина може довго не помічати в собі багатьох відчувань, які фіксуються психікою, але не виділяються з фону. Додаткова інформація про те, як формується актуальний фокус переживань, може досить суттєво змінювати саме переживання (наприклад, "Як чудово!Як радісно! Ага, зачекай, а чому я так радію?" - і поки ми намагаємо­ся відповісти собі на це запитання, радість тане).

Щоб позбутися більшості патогенних переживань, потрібна відповідна робота з їх усвідомлення відреагування. Така робота може здійснюватися на основі інсайту - взаємодії знання та пережи­вання, що й сприяє засвоєнню нової інформації, доповнює досвід.

Фіксовані ідеї- це уявлення, що застигли. їх поява провокується конкретною ситуацією. Виникаючи, вони є адекватними, але надалі починають використовуватися скрізь без будь-якої критики. Завдяки наявності фіксованої ідеї, сприйняття дійсності в особистості частково блокується. Тому наявність утворень, якщо з ними не працювати, може зробити консультування неефе­ктивним. Існуєкілька типів фіксованих ідей:

Фіксовані передбачення- людина вибирає інформацію не задуму­ючись, без критики та перевірки. Як правило за такими передбачення­ми лежать приховані пресупозиції.

Фіксована необхідність- уявлення, що повинно бути лише так і не інакше. За відсутності уточнень та недотриманні певних правил такі установки можуть приводити до негативних наслідків.

Фіксовані шаблони поведінки, ролей, дій та відносин, які людина зберігає автоматично. Зі сторони вони ви­глядають як нав'язливості.

Фіксовані переконання- закарбовані уявлення про правила життя, якими людина обтяжує себе, не усвідомлюючи, що вибрала їх сама.

Фіксована правота- нав'язлива потреба вважати себе правим, а інших людей неправими. Нівелювання кожного типу фіксованих ідей при майстерній роботі психолога викликає переживання інсайту та є благодатною основою для особистісних трансформацій, інколи таких, що впливають на все останнє життя клієнта.

Інсайт - могутнє напруження психічних сил людини, здатне прово­кувати зміни у внутрішньому світі людини, трансформувати внутрі­шню "карту". Інсайт може бути інтелектуальним (ментальним) або емоційним. Більшу цінність має емо­ційний інсайт. емоційна реакція, виявить себе тілесно, і те що щось вразило клієнта, буде помітно по його міміці, експресії, змінах у диханні, паузах, необ­хідних для того, що гармонізувати внутрішні процеси та "отямитися" - повернутися до реальності.