Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (без рисунків).doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
951.81 Кб
Скачать

11.2. Транспортування різних видів вершкового масла.

Масло транспортують усіма видами критого транспорту відповідно до правил перевезення швидкопсувних харчових продуктів, які діють на певному виді транспорту.

Масло транспортують в упакованому вигляді, дотримуючись відповідних санітарних правил.

Залізницею масло перевозять в ізотермічних вагонах.

11.3. Змінення властивостей вершкового масла у процесі зберігання.

Формування структури масла не закінчується в процесі його виробництва, а продовжується у тарі. В залежності від умов процес формування структури масла продовжується від декількох годин до декількох днів. Відбуваються значні зміни, які викладені у попередніх розділах.

Змінювання умов зберігання можна використовувати як допоміжний засіб покращення консистенції масла.

Масло зберігають на підприємствах - виробниках, маслобазах, розподільчих холодильниках, у торгівельній мережі і підприємствах ресторанного господарства за відносної вологості повітря не більше ніж (75 ± 5) %.

Строк придатності масла:

У транспортній тарі:

  • не більше ніж 2 міс. за температури від 0 °С до мінус 5 °С включно;

  • не більше ніж 2 міс. за температури від мінус 6 °С до мінус 11 °С включно;

  • не більше ніж 3 міс. за температури від мінус 12 °С до мінус 18 °С включно; Зберігати масло за температури від 0 °С до 6 °С дозволено: у споживчому пакуванні — не більше ніж 3 доби; у транспортній тарі — не більше ніж 10 діб.

Не дозволено зберігати і транспортувати масло разом із харчовими продуктами, які мають різкий специфічний запах.

Запитання для самоперевірки:

12. ВАДИ ВЕРШКОВОГО МАСЛА, ПРИЧИНИ ЇХ ВИНИКНЕННЯ

І МЕТОДИ УСУНЕННЯ.

План

12.1. Вади зовнішнього виду та кольору масла.

12.2. Вади смаку і запаху вершкового масла.

12.3. Вади смаку і запаху масла хімічного походження.

12.4. Вади консистенції вершкового масла.

12. 1. Вади зовнішнього виду та кольору масла.

Колір масла впливає на його споживчі показники. За цим показником вершкове масло виготовлене в осінньо-зимовий період значно поступається маслу виготовленому у весняно-літній період року.

Біле, бліде вершкове масло. Ця вада викликана недостатністю пігментів у молочному жирі і характерний для масла виготовленого у осінньо-зимовий період року. Причиною виникнення білого (блідого, матового) кольору масла може стати вада засаленості.

Яскраве, смугасте, мармурове масло. Причинами вади може бути нерівномірне диспергування розсолу в соленому маслі та наявність великих краплин плазми, змішування масла різного забарвлення; недостатня зачистка штафа – при фасуванні на холодильниках.

Для попередження вади слід покращувати диспергованість плазми у моноліті при виробництві солоного масла; при фасуванні масла на базах та холодильниках слід підбирати однакові по кольору партії масла, краще зачищати поверхні монолітів та ін.

Фісташковий колір топленого масла. Він з’являється у результаті окислення каротину, що розчинений у рідкому жирі. Причина появи такої вади – підвищення концентрації каротину у рідкій фракції жиру при температурі зберігання нижче -5 °С у зв’язку з додатковим твердінням. Це обумовлено відсутністю плазми, що має антиокислювальні властивості. Щоб уникнути виникнення вади необхідно зберігати топлене масло при температурі -5 °С.

Нещільна (пориста) упаковка масла. При нещільному пакуванні масла утворюються пустоти всередині моноліту та між поверхнею моноліту і пергаментним папером, в яких створюються сприятливі умови для розвитку плісняви. Причиною її появи є погана робота формувальних машин, недотримання температур формування та упаковки, неякісна ручна упаковка, порушення режимів роботи маслоутворювача та ін.

Неякісно складена тара. Це результат недотримання технічних умов складання та підготовки тари. В результаті збільшується вплив зовнішніх умов на масло, що призводить до зниження його якості при зберіганні. Необхідно ретельно контролювати якість складання тари та пергаменту.

Неправильне маркування. Маркування вважається неправильним, якщо воно нанесено неякісно, неохайно, з порушенням встановлених правил. Необхідно перевіряти правильність маркування на кожному ящику.