Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (без рисунків).doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
951.81 Кб
Скачать

10.5. Перспектива створення нанотехнологій функціональних харчових продуктів

Останнє десятиріччя нанонаука і нанотехнологія стали однією із найбільш важливих областей знань на передньому краї фізики, хімії, біології та технічних наук. Нанотехнологічна революція, що розпочалась, охопить усі життєво важливі сфери діяльності людини, а її наслідки будуть ширші і глибші, ніж комп'ютерна революція останньої третини 20 століття. У 21 столітті нанотехнологія впливатиме на життя суспільства так, як тепер впливають цифрові технології.

За останні роки майже в усіх промислово розвинутих країнах визначені національні пріоритети в області нанонауки і нанотехнологій, а також затверджені пов'язані з цим науково-технічні та освітянські програми. Пріоритетним напрямком розвитку і фінансування науки і техніки Японії, СІНА і промислово розвинених країн Європи, у тому числі Росії, є нанонаука і нанотехнологія.

Вони базуються на сукупності знань про властивості речовин на нанорівні і умінні цілеспрямовано сворювати наноструктури матеріалів із заданими властивостями, що регулюються у нановимірному масштабі. У даний час основною проблемою є розробка нових наукових теорій поведінки саме у нановимірному масштабі. Нині нанонаука харчових технологій знаходиться в стадії зародження. Вченими провідних країн Європи та США виробництво функціональних харчових продуктів повязується із створенням їх нанотехнологій. Саме цьому напрямку розвитку харчових технологій присвячено ряд конференцій, що відбулися в 2007-2008 рр. в Європі, США та Росії.

Вищевикладені теоретичні основи формування наноструктури вершкового масла з рослинними харчовими добавками слугуватимуть базою для створення майбутніх харчових нанотехнологій функціональних продуктів.

Запитання для самоперевірки:

11. Фасування, пакування, зберігання та транспортування вершкового масла. План

11.1. Фасування і пакування різновидів вершкового масла.

11.2. Транспортування різних видів вершкового масла.

11.3. Зміна властивостей вершкового масла у процесі зберігання.

    1. Фасування і пакування різновидів вершкового масла.

Масло пакують і фасують згідно ДСТУ на різні види масла.

Вершкове масло фасують згідно ДСТУ у вигляді брикетів, батонів та інших форм запакованим у: пергамент, алюмінієву кашировану фольгу та інші полімерні матеріали; коробочки, стаканчики з полімерних матеріалів, металеві та скляні банки та іншу споживчу тару, дозволену Центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я для пакування масла.

Масло пакують у споживчу тару масою нетто від 15 г до 2800 г. Брикети з вершковим маслом масою нетто 15 г, 20 г і ЗО г укладають у групове пакування, коробки з картону або з полімерних матеріалів. Масло у споживчій тарі укладають у транспортну тару (ящики) масою нетто від 3 кг до 24 кг. У кожен ящик вкладають масло однієї партії та однакового пакування.

Вершкове масло пакують щільним монолітом у транспортну тару, яка повинна бути вистелена пергаментом або алюмінієвою фольгою, або поліетиленовою плівкою, або іншим пакувальним матеріалом, масою нетто від 3 кг до 24 кг.

Усі види пакувальних матеріалів, споживчої та транспортної тари, повинні відповідати вимогам чинних нормативних документів, а пакувальні матеріали закордонного виробництва повинні бути дозволені Центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я для пакування харчових продуктів та забезпечувати якість під час зберігання, транспортування та реалізації.

Допустимі відхилення маси нетто масла в пакувальній одиниці наведено у таблиці 7.

Таблиця 7

Допустимі відхилення маси нетто

Маса нетто в

пакувальній

одиниці, г

Допустимі відхилення від

номінального значення, г

Маса нетто в

пакувальній

одиниці, г

Допустимі відхилення від

Номінального значення, г

У полімерних матеріалах і тарі

У скляних банках

До 15

0.6

450

4.5

>20

0,8

600

6,0

>30

1.0

>50

1,5

В металевих банках

>100

2.0

>200

3.0

>250

3.5

350

3.5

>500

5.0

2700

13.5

>1000

10,0

2800

14,0

Масло вершкове з наповнювачами випускають ваговим — у вигляді моноліту, та фасованим – у споживчому пакуванні.

Транспортне пакування закривають способом, який гарантує збереження якості масла під час зберігання, транспортування, реалізації.

Дрібнофасоване масло масою нетто 15 г, 20 г і 30 г укладають у групове пакування: коробки, ящики з картону або іншого матеріалу. Запаковане у споживче та групове пакування масло, підприємство-виробник випускає у транспортній тарі — картонних ящиках або іншій транспортній тарі масою нетто не більше ніж 20 кг.

У кожний ящик укладають масло однієї партії, однакового пакування та одного виду. Масло пакують у чисті ящики із картону, у цілу і санітарно-оброблену багатообігову полімерну тару, а також у тару-обладнання та спеціалізовані контейнери. Вагове масло пакують щільним монолітом у транспортну тару, яка попередньо повинна бути вистелена: пергаментом чи алюмінієвою кашированою фольгою, або поліетиленовою плівкою, або іншим пакувальним матеріалом масою нетто від 3 кг до 20 кг. Допустимі відхилення маси нетто масла в транспортній тарі не більше ніж 0,2 %.

Вершкове масло функціонального призначення фасують в споживчу тару, брикети масою нетто 15, 20, 30, 100, 200, 250 г. загорнуті у пергамент, алюмінієву кашировану фольгу; стаканчики або коробочки із полімерних матеріалів масою 100, 200, 250г. Масло в споживчій тарі повинно бути укладено в картонні або дощаті ящики. Маса бруто повинна бути не більше 20 кг для картонного ящика і 24 гк для дощатого ящика.

Спреди пакують масою нетто від 15 г до 3000 г у споживче пакування: пергамент, алюмінієву кашировану фольгу; коробочки, стаканчики з полімерних матеріалів; металеві, скляні та інші банки; інше споживче пакування, дозволене для контакту з харчовими продуктами. Пакування закривають способом, який гарантує зберігання продуктів під час транспортування, зберігання та реалізації. Брикети із спредами масою нетто 15 г, 20 г і 30 г укладають у групове пакування: коробки або ящики з картону, паперу або іншого матеріалу.

Запаковані у споживче та групове пакування продукти з підприємства-виробника випускають у транспортній тарі — картонних ящиках. або іншій транспортній тарі масою нетто не більшою ніж 20 кг. У кожний ящик вкладають продукти однієї партії та однакового пакування.

Продукти пакують в чисті ящики з картону, у цілу і санітарно-оброблену багатообігову тару (дерев'яну та полімерну), а також в тару - устаткування та спеціалізовані контейнери.

Продукти пакують щільним монолітом у транспортну тару, яка попередньо повинна бути вистелена: пергаментом або алюмінієвою кашированою фольгою, поліетиленовою плівкою або іншим пакувальним матеріалом масою нетто від З кг до 24 кг.

Суміші жирові пакують у транспортну тару: бочки, ящики, алюмінієві фляги або фляги, виготовлені з полімерних матеріалів та іншу транспортну тару.

Пакувальні матеріали і тара. Основне призначення пакувальних матеріалів - надати вершковому маслу належного вигляду, захистити його від забруднення, висихання і окислення. Пакувальні матеріали повинні бути нешкідливими для продукту, не надавати сторонніх присмаків і запахів. Пакувальні матеріали повинні бути газо- і водонепроникні, еластичні і відповідати усім вимогам при прийманні їх на завод. Види пакувальних матеріалів і тари, для різних видів масла, вказані при пакуванні.

Маркування для різного виду масла повинно містити такі дані: назву підприємства - виробника, його адресу та місце виготовлення, товарний знак (за наявності); назву маслобази чи холодильника, які відвантажують або фасують продукти, його адресу, товарний знак(за наявності), місце виготовлення; назву продукту, власну назву (за наявності); масову частку загального жиру, зокрема молочного жиру (% від загального вмісту жиру); масу нетто пакувальної одиниці, г, кількість пакувальних одиниць (для розфасованих продуктів) — на транспортному пакуванні; масу нетто, кг; склад продукту в порядку переваги складників, зокрема харчових добавок, що використовувались під час виробництва; номер партії (на транспортному пакуванні); кінцеву дату споживання «Вжити до...» або дата виробництва (фасування) та строк придатності; умови зберігання; інформаційні дані про харчову та енергетичну цінність (калорійність) 100 г (розраховує виробник відповідно до конкретної рецептури продукту); штрих код ЕАИ згідно з ДСТУ 3147; позначення цього стандарту.

Транспортне маркування здійснюють нанесенням маніпуляційного знака «Оберігати від нагрівання» та «Оберігати від вологи». Маркування наносять на етикетку, ярлик, поверхню споживчого та транспортного пакування будь-яким способом, який забезпечує чіткість читання.

Маркування дрібнофасованих спредів та вершкового масла (15 г, 20 г і 30г) повинно містити такі дані: назву та адресу підприємства-виробника, товарний знак (за наявності), телефон, адресу потужностей виробництва; назву продукту, власна назву (за наявності); масову частку загального жиру, зокрема молочного жиру (% від загального вмісту жиру); масу нетто, г; склад продукту в порядку переваги складників, зокрема харчових добавок, що використовувались під час виробництва; позначення цього стандарту.

Маркування та додаткову інформацію для продуктів, що постачають на експорт, обумовлюють договором - контрактом із замовником.