Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції (без рисунків).doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
951.81 Кб
Скачать

4.2.1. Фізичне дозрівання вершків

Щоб отримати масляне зерно попередньо проводять перетворення вершків із емульсії в суспензію, що містить затверділі жирові кульки. Фізичне дозрівання вершків необхідне для того, щоб частину молочного жиру перевести у твердий стан. Фізичне дозрівання проводять в інтервалі температур 4-20 °С. Масляне зерно утворюється внаслідок агрегації (злипання) жирових кульок вершків. Одночасно виникають зв'язки між окремими структурними елементами. Завдяки зв’язкам між частинками твердого жиру утворюється жорсткий каркас кристалічними агрегатами структури. Рідкий жир, що виділяється із зруйнованих жирових кульок забезпечує зчеплення твердих частинок завдяки взаємодії сил прилипання.

4.2.2. Сколочування вершків

При сколочуванні дозрілих вершків одержують масляне зерно яке складається із напівзруйнованих жирових кульок. Структура масляного зерна відрізняється від структури масла меншою компактністю та високим вмістом незруйнованих жирових кульок. У масловиготовлювачах періодичної дії масляне зерно має щільну структуру. У маслоутворювачах безперервної дії структура масляного зерна характеризується меншою щільністю, оскільки містить більше повітря.

4.2.3. Одержання високожирних вершків

Одержання ВЖВ базується на механічному розділенні вершків у відцентровому полі сепаратора на висококонцентровану емульсію молочного жиру (ВЖВ) і плазму вершків. Жирові кульки у високожирних вершках зберігаються, хоча вони щільно спресовані і частково деформовані. До концентрування молочний жир знаходиться у рідкому стані. Сепарування вершків проводять при температурі 60-80 °С. Високожирні вершки представляють собою висококонцентровану емульсію молочного жиру в плазмі. Тому вони добре розводяться водою, при цьому відновлюють властивості. За структурою високожирні вершки представляють концентрацію щільно упакованих, але відокремлених жирових кульок із незруйнованими ліпопротеїновими оболонками.

4.2.4. Механічна обробка масляного зерна (спосіб сколочування)

Використовується для того, щоб із масляного зерна сформувати пласт масла, відбувається формування його структури. Механічною обробкою регулюють масову частку вологи та концентрацію жиру в маслі, що сприяє формуванню коагуляційно-кристалізаційної структури, в якій переважає коагуляційна. У масловиготовлювачах безперервної дії – обробка відбувається за допомогою шнеків та перфорованих пластин. В безвальцевих масловиготовлювачах періодичної дії – обробка ударами.

4.2.5. Термомеханічна обробка вжв (спосіб пвжв)

Вона проводиться у маслообробнику. Охолодження та механічна обробка протікають одночасно, що сприяє оберненню фаз. Процеси обернення фаз пов’язані з кристалізацією гліцеридів всередині жирової кульки. Незатверділий рідкий жир виділяється із жирових кульок після руйнування оболонок і утворює безперервну жирову фазу. Краплини плазми поряд з кристалами жиру розташовуються в безперервній жировій фазі. Під час термомеханічної обробки тільки починається формування структури масла, але не повністю завершується. Вторинна структура масла утворюється після виходу продукту із масло утворювача. При пакуванні масло має текучу консистенцію.