Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Omelyanovich_L.O._Egorkina_T.O._Byudgetna_siste....doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать
    1. Сутність і види міжбюджетних трансфертів

21 червня 2001 р. Верховна Рада України прийняла Бюджетний кодекс Ук­раїни, який на законодавчій основі визначає правила формування, затверд­ження, виконання бюджету, а також процедуру контролю за виконанням бюджетів усіх рівнів. Крім того, Бюджетний кодекс України визначає міжбюджетні відносини та види міжбюджетних трансфертів.

Міжбюджетні трансферти, згідно з Кодексом, це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Види міжбюджетних трансфертів передбачені ст. 96 Бюджетного кодексу:

        1. дотація вирівнювання;

        2. субвенція;

        3. кошти, що передаються до Державного бюджету України та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів;

        4. інші дотації.

Дотація вирівнювання міжбюджетний трансферт на вирівнювання дохідної спроможності бюджету, що його отримує.

Субвенція міжбюджетний трансферт для використання на певну мету в порядку, визначеному тим органом, що прийняв рішення про надання субвенції.

Подамо їх у вигляді схеми (рис. 5.2).

Р ис. 5.2. Міжбюджетні трансферти

У Державному бюджеті України затверджено обсяг дотацій вирівнювання та субвенцій окремо для бюджету Автономної Рес­публіки Крим, кожного з обласних бюджетів, бюджетів міст Києва та Севастополя, міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим, міст обласного підпорядкування та районних бю­джетів, а також коштів, що передаються до Державного бюджету України з місцевих бюджетів, якщо є підстави для надання та одержання відповідних міжбюджетних трансфертів.

Дотація вирівнювання бюджетам міст Києва та Севастополя, міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим, міст обласного підпорядкування і рай­онним бюджетам визначається як перевищення обсягу видатків, пе­релік яких визначено Бюджетним кодексом і які розраховуються із застосуванням фінансових нормативів бюджетної забезпеченості та коригуючих коефіцієнтів:

  • над кошиком доходів бюджетів місцевого самоврядування для бюджетів міст Києва та Севастополя, міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим і міст обласного підпорядкування;

  • над доходами, визначеними частиною другою ст. 66 Бюджет­ного кодексу, для районних бюджетів.

Розподіл обсягу міжбюджетних трансфертів згідно із Бюджет­ним кодексом та Законом "Про Державний бюджет України" між бюджетами міст Києва та Севастополя, міст республіканського підпо­рядкування Автономної Республіки Крим, міст обласного підпоряд­кування і районними бюджетами визначається на основі формули.

Формулу розподілу обсягу міжбюджетних трансфертів, визначе­них Бюджетним кодексом, затверджує Кабінет Міністрів України.

Міські (міст Києва і Севастополя, міст республіканського підпорядкування Авто­номної Республіки Крим та міст обласного підпорядкування) та районні ради можуть передбачати у відповідних бюджетах дотації вирівнювання бюджетам районів у містах, бюджетам сіл, селищ, міст районного підпорядкування та їх об'єднань, а також кошти, що пере­даються з цих бюджетів.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим та відповідні ради можуть передбачати у відповідних бюджетах такі види міжбюджет­них трансфертів:

– субвенції на утримання об'єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об'єктів спільного ко­ристування;

– субвенції на виконання власних повноважень територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань;

– субвенції на виконання інвестиційних проектів;

– інші субвенції.

Субвенції з Державного бюджету України на виконання інвестиційних проектів надаються бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бю­джетам, бюджетам міст Києва та Севастополя з їх подальшим пере­розподілом для бюджетів місцевого самоврядування.

Субвенції на виконання інвестиційних проектів надаються на засадах конкурентності між бюджетами місцевого самоврядування та передбачають фінансову участь бюджету отримувача субвенції у здійсненні програми чи проекту. Органи місцевого самоврядування, в яких середньорічний фактичний обсяг видатків на утримання бю­джетних установ за три останні бюджетні періоди менший ніж обсяг, визначений згідно з фінансовими нормативами бюджетної забезпе­ченості, мають пріоритетне право на отримання субвенції на вико­нання інвестиційних проектів.

Основні засади надання субвенцій визначаються окремим зако­ном, порядок та умови їх надання визначаються Кабінетом Міністрів України, а обсяг субвенцій на наступний бюджетний період Законом "Про Державний бюджет України".

Розглянемо порядок надання міжбюджетних трансфертів.

Дотація вирів­нювання та субвенції з Державного бюджету України місцевим бюджетам перераховуються з рахунків Державного бюджету Украї­ни органами Державного казначейства України бюджету Автоном­ної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва і Севастополя, міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим та міст обласного підпорядкування і районним бюджетам. Перерахування коштів, переданих до Державного бюджету України з бюджету Автономної Республіки Крим, бюджетів міст Києва і Севастополя, бюджетів міст республіканського підпо­рядкування Автономної Республіки Крим і міст обласного підпо­рядкування, районних і обласних бюджетів, забезпечують відповід­ні органи Державного казначейства України.

Порядок перерахування дотацій вирівнювання та субвенцій з Дер­жавного бюджету України місцевим бюджетам, коштів, що переда­ються до Державного бюджету України з місцевих бюджетів, а та­кож порядок перерахування міжбюджетних трансфертів між місце­вими бюджетами визначаються Кабінетом Міністрів України і ма­ють забезпечувати своєчасність, рівномірність, гарантованість та пов­ноту перерахування трансфертів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]