Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mizhnarodne_privatne_pravo_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
599.55 Кб
Скачать

36. Колізійні питання права власності.

Право власності на нерухоме й нерухоме майно регулюється законом місцезнаходження речі (lex rei sitae). Законом місцезнаходження речі регулюється і питання дієздатності щодо укладення угод стосовно нерухомості;

Виникнення та припинення права власності та ін. речових прав визначається за правом тієї держави, де знаходилось відповідне майно, коли мала місце обставина в результаті якої виникло чи припинилося право власності.

Право країни місцезнаходження речі регулює такі колізійні питання права власності - які речі можуть бути об’єктом даного права, зміст і об’єм цього права, виникнення, обмеження перехід, припинення, права власності на річ.

При переміщенні рухомого майна з території однієї держави на територію іншої виникають 2 колізійні питання: законність виникнення права власності на це майно; і щодо обсягу і змісту права власності на нього;

1) Можуть бути ситуації, що підстави для виникнення права на рухомі речі визнані в одній державі, а в іншій – не визнаються. Тому для вирішення цього питання вважається, що якщо річ у певній державі перейшла у власність ін. особи за законом цієї держави, то в разі зміни місцезнаходження речі, право власності на неї за її власником.

2) Що стосується змісту та обсягу права власності, то межі даного права, особливо такі компоненти, як права та зобов'язання власника щодо окремих категорій речей, можуть бути неоднаковими у різних правових системах. Як зазначається, переміщення речі в іншу державу не знецінює факт власності, проте впливає на зміст цього права: правовий режим речі при зміні місця її знаходження змінюється. Можуть бути зміненими оборотоздатність речі, правомочності власника, способи захисту права власності тощо.

У цьому відношенні принцип lex rei sitae стає вирішальним засобом розв'язання даної проблеми і не має ніякого значення те, які первісні права чи який їх об'єм стосовно даної речі власник отримав у момент виникнення у нього цього права.

Товари, що знаходяться в дорозі – щодо них неможливе використання права місцезнаходження товару, бо це місцезнаходження може бути випадковим. В таких ситуаціях сторони можуть самі визначити право, якої держави буде застосовуватись до угоди.

Якщо такої домовленості не досягнуто, то застосовується використовується закон якогось одного можливого пункту знаходження товару:

- право держави відправлення вантажу;

- право держави призначення вантажу;

- право держави зупинки;

- право держави перевізника;

Найбільш правильний другий варіант.

Колізійні питання права власності виникають і у випадках, коли майно важко локалізувати.

Наприклад ситуація, коли судно яке перевозить товари знаходиться у відкритому морі, внаслідок чого взагалі відсутнє, з правової точки зору, місце, що підпорядковане певному правопорядку. Ситуація вирішується за принципом за законом прапора (lex flagi).

Ще більш складніші ситуації, пов'язані з так званим «безтілесним» майном. Коли твір автора з однієї країни видається або реєструється в іншій. Тут застосовується концепція «удаваної» локалізації (застосовним вважається право держави походження автора чи твору).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]