Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_anatrast.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
110.04 Кб
Скачать

105.Первинна будова стебла дводольних рослин.

Первинна будова стебла дводольних рослин. Скл. з • епідерма • кора • первинна флоема та ксилема • пучковий камбій • серцевина.

106.Ендодерма стебла та кореня, спільне та відмінне.

Ендодерма стебла

Внутрішньою межею первинної кори є ендодерма. В стеблі з перв. будовою вона утворює крохмаленосну піхву – шар клітин з крохмальними зернами спец. призначення (статоліти). У стеблах типова ендодерма з поясками Каспарі зустр. рідко. Як правило це коренеподібні стебла (кореневища), які ростуть горизонтально на ґрунті або у верх. Шарах ґрунту (аїр). За ендодермою до середини органа розташована стела.

107.Особливості будови стебла однодольних рослин.

До однодольних належать злакові, лілійні і пальми. Стебло однодольних має ряд особливостей анатомічної будови: закриті колатеральні суд. - волокн. пучки, немає камбію, справжн. вторинного приросту, немає чіткої межі між перв. корою і стелою. У трав. Рослин судинні пучки проходять від суд. с-ми. стебла в листки. Стебла пучкової будови, коленхіма зустр. рідко. Фелоген не утв.. Немає ендодерми і серцевини. Стебло без камбію (потовщ. поки форм. суд. – волокн. пучки в яких є прокамбій). Стебло однодольних має перв. буд. все життя. Осн. паренхіма стебла хлорофілоносна по периферії. Колатеральні пров. пуч. у злаків розташ. по колу периферії стебла у два ряди: внутр. ряд скл. з пуч. більшого розміру. Пров. пуч. мають механічні обкладки склеренхіми. Під епідермою розташ. склеренхіма, що надає міцності стеблам. Кл. ст. епідерми та осн. паренхіми товщають, та дерев’яніють і мінералізуються. Це наз. Склерифікація.

108.Вторинна будова стебла дводольних деревних рослин.

Стебло деревних рослин сильно здерев’яніле (лігніфіковане), при цьому осн. маса здерев’янілих і механічних елементів зосередж. в центр. частині стебла. Вторинні зміни настають дуже рано. Стебла мають безпучкову будову, в апікальній меристемі закл. прокамбіальне кільце, яке утв. кільце флоеми і кільце ксилеми, між якими є прокамбій, який дає поч. камбіальному кільцю. Топографія: Перв. кора (до скл. відносять і покрив. тк.) і стела (скл. з вт. кори, камбіального кільця, деревини і серцевини). Зовнішн. шаром кори є перидерма, яка з часом перетв. на кірку. Під перидермою розташ. корова паренхіма (викон. асиміляційну і запас. ф-ї). Вн. Межу кори форм. перв. дрібноклітинна паренхіма. Під коровою паренхімою розпоч. вт. кора – зона флоемних елем. (лубу). У флоемі деревних рослин є три типи кл.: луб’яна паренхіма, товстостінний луб (механ. с-ма) і ситоподібні трубки. Під камбієм розташ. вт. ксилема, або деревина (тут три групи елем.: паренхімні, механічні і провідні). Механ. складова предст. лібриформом. Пров. елем. деревини – судини або трахеї. Річні кільця це чередування весняного і осіннього камбію. Через деревину і вт. флоему прох. серцевинні промені. Із міжпучк. камбію утв. елем. перв. серц. променів, а завдяки камбію утв. вт. серц. промені. У центрі стебла знах. серцевина, по периферії якої знах. перимедулярна зона.

109.Пучковий тип вторинної будови стебла трав’янистих рослин.

Прикладом є конюшина повзуча. Стебло вкрите епідермою (ст. кл. потовщені і кутинізовані). Під нею розташ. корова товстост. паренхіма (кл. містять хлоропласти). Згодом вони перетв. на коленхіму, яка надає еластичності. Стела сильніше розвинута ніж корова частина. Ендодерма не виражена, не видно перициклу. Осн. елем. стели – суд.- волокн. пучки і добре розвинена крупноклітинна серцевинна паренхіма. Пучк. камбій добре виражений, міжпучк. поки немає. В результаті форм. камбіальне кільце. Пучковий камбій утв. вт. елем. флоеми і ксилеми, а міжпучк. – форм. серц. промені

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]