Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_anatrast.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
110.04 Кб
Скачать

58.Механізм руху клітин-замикачів епідерми однодольних рослин. 59.Механізм руху клітин-замикачів епідерми дводольних рослин. 60.Водяні продихи.

Спеціалізовані продихи, крізь які виділяється краплинно - рідка вода. Комплекс, що бере участь у виділенні води наз. гідатоди. Гідатод утвор. група паренхімних клітин які закінчуються парою кл.-замикачів, які майже ніколи не закривають продихової щілини. Під кл.-зам. Розташовані 4-12 паренхімних клітин, які вх. до складу 1-ї гідатоди. Крізь щілино віділ. вода. Під щілиною розташ. тканина з живих клітин – епітема. Є активні і пасивні епітеми. У акт. Епітемах вода виділяється завдяки роботі клітин, в пасивних епітемах вода фільтрується крізь клітини під дією гідростатичного тиску у трахеїдах. Процес виділення води крізь водяні продихи наз. Гутацією.

61.Будова епідерми однодольних рослин. Моторні клітини.

В злакових в епідермі поряд з видовженими клітинами зустрічаються особливі, притаманні лише їм клітини: великі сильно вакуолізовані, без хлоропластів, с тонкими радіальними стінками. Вони або вкривають весь листок, або розташ. смугами паралельно до жилок в 3-4 шари. Одні наз. їх пухирцеподібними клітинами (виконують водоносну роль і наб. форми куль). Інші вчені наз. їх клітинами розтягування (ці клітини розтягуючись розгортають листову пластинку на початку онтогенезу). Вваж. що ці кліт. за зміни тургору сприяють гігроскопічним рухам, зумовлюючи цим настичні рухи сформованого листка, тому їх наз. моторними клітинами (здатні згортати листок в трубку під час посухи). У багатьох злаків епідерма просочена кремнеземом та окорковіла.

62.Особливості будови клітин-замикачів. Механізми рухів цих клітин.

Клітини замикачі багаті на цитоплазму і містять велику к-ть органел, ядра містять конденсований хроматин (більше продих – більше хроматину), наявні зелені пластиди які зумовлюють накопичення пластичних речовин, від яких залежать осмотичні процеси і рухова активність продих. апарату. У стромі хлоропластів кл.-зам. є пластоглобули і вел. крохмальні зерна. Характерною особливістю кл.-зам. є наявність чисельних мітохондрій з розвиненими кристами. У більш. рослин кл.-зам. бобоподібні. Зовн. ст. кл.-зам. мають вирости –гребені. Стінки кл.-зам. що звернені до продих. щілини, мають потовщення, протилежні стінки – тонкі.

63.Загальна характеристика перидерми та ритидому.

Перидерма – покривна тканина втор. походження, утвор. під час втор. росту стебел і коренів у голонасінних та деревних рослин. Це комплексна багатошарова тканина, яка складається з фелеми – корка, фелогену – коркового камбію, за рахунок якого перидерма збільш. у товщину, і фелодерми – основної тканини, що вик. ф-ю живлення фелогену.

64.Загална характеристика фелеми та фелодерми. 65.Фелоген та його значення в утворенні сочевички.

Складається з живих клітин. Це вторинна латеральна меристема. Коли клітини виросли і поч. знову диференціюватись, так утвор. фелоген. Внаслідок поділу утворюються тангентальні перегородки. Так утвор. прошарок сплющених кліт. які діляться тангентально – корковий камбій. Назовні фелоген відкл. Корок, а до середини – фелодерму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]