Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
160.17 Кб
Скачать

Діагностика віл

Найпоширеніший метод діагностики ВІЛ-інфекції - імуноферментний аналіз (ІФА), що дозволяє виявити в сироватці крові антитіла до ВІЛ.

Оскільки антитіла до ВІЛ з'являються лише через 1-3 місяці після зараження, в цей час виявити наявність інфекції неможливо (діагностичне “вікно”).

ІФА може давати псевдопозитивні результати при наявності у пацієнта хронічних інфекцій, аутоімунних або онкологічних захворювань тощо.

Для підтвердження ВІЛ-позитивного діагнозу використовують більш чутливий тест - імуноблоте.

В Україні пройти тестування на наявність ВІЛ-інфекції можна в спеціалізованих кабінетах. Про їхнє місце знаходження можна довідатись у районній поліклініці.

Тестування буває двох видів: конфіденційне й анонімне.

Конфіденційність результатів тестування повинна строго дотримуватись.

Оскільки ІФА може давати і псевдонегативний результат, то у випадках, коли зверненню до діагностичного центру передувала ризикована ситуація, необхідне повторне діагностування.

Наявність діагностичного “вікна” створює ризик зараження при трансфузії донорської крові.

Зняття віл-позитивного статусу

Зняття діагнозу "ВІЛ-інфекція" стосується лише дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів. Незалежно від ВІЛ-статусу дитини, материнські антитіла до ВІЛ зберігаються в її крові до 1-3 років, і лише після цього, якщо антитіла цілком зникли, дитина визнається ВІЛ-негативною.

Симптоми віл

У декого з ВІЛ-інфікованих через незначний час після зараження можуть з'явитися симптоми гострої стадії ВІЛ-інфекції (підвищена до 37,5-380 С температура і збільшення лімфовузлів). Як правило, вони тривають до 2-3 тижнів і проходять самі. Їх важко відрізнити від симптомів звичайної застуди або грипу.

Безсимптомна фаза ВІЛ-інфекції може тривати довгі роки. У цей період дізнатися про наявність і розвиток ВІЛ в організмі можна лише завдяки спеціальній діагностиці.

ВІЛ-інфікована людина, яка не знає про свій ВІЛ-позитивний статус, може бути джерелом зараження оточуючих.

Практично всі симптоми, що з'являються при ВІЛ-інфекції і СНІДі, можуть бути схожими на симптоми якого-небудь іншого захворювання. У зв'язку з цим без аналізу на ВІЛ неможливо встановити, чи є даний симптом ознакою ВІЛ/СНІДу.

СніДофобія

СНІДофобія – форма прояву психічного розладу, який зветься іпохондрією.

У частини людей вона перетворюється на нав'язливу поведінку, що не дає можливості вести звичний спосіб життя, позбавляє здатності працювати і може реально зашкодити здоров'ю.

Навіть якщо ВІЛ-негативний статус підтверджений усіма можливими методами, паніка і страх можуть залишитися і людина, хвора на іпохондрію, нічого не зможе з ними зробити.

СНІДофобія – закляття, яке супроводжує епідемію ВІЛ/СНІДу з самого її початку. Для розвитку іпохондрії ВІЛ – ідеальний фактор, бо це стигматизоване захворювання, що супроводжується існуванням безлічі ірраціональних страхів і абсурдних упереджень:

  1. у суспільстві сформоване уявлення про ВІЛ як про "особливо небезпечну інфекційну хворобу";

  2. ймовірність передачі ВІЛ значно перебільшується;

  3. "симптоми ВІЛ" знайти в себе занадто просто, оскільки вони схожі на симптоми застуди, хронічної втоми або яке-небудь висипання;

  4. "підхопити" ВІЛ можна в будь-який момент, досить лише одного незахищеного контакту.

Елементи СНІДофобії є у багатьох людей, що закладає основу для прояву дискримінації по відношенню до ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД і їх стигматизації.