Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 3.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
160.17 Кб
Скачать

Будова віл

Вірус імунодефіциту людини – це складний РНК-вмісний вірус. Крім молекули РНК ВІЛ вкритий білковою оболонкою та глюкопротеїдами. Вони утворюють на поверхні вірусної часточки грибоподібні вирости. Основна функція виростів – розпізнавання специфічних рецепторів на поверхні клітини-хазяїна. Таким рецептором в організмі людини є молекули D4, що зазвичай розміщуються на мембрані Т-лімфоцитів. Молекули D4 зустрічаються і на поверхні деяких інших клітин людини, наприклад, моноцитів.

Процеси життєдіяльності віл

Після проникнення ВІЛ в ядро клітини-хазяїна, відбувається синтез ДНК на основі генетичного матеріалу вірусу. Цей процес має назву зворотної транскрипції. Вірусний фермент, що її забезпечує, називається зворотною транскриптазою або ревертазою.

Молекула ДНК, що утворюється (провірус), вбудовується в геном людини за допомогою ферменту інтегрази. Провірус, у подальшому, забезпечує синтез компонентів нових вірусів.

Остаточне формування вірусу, здатного інфікувати інші клітини, здійснюється вірусним ферментом протеазою.

Генетичний апарат ВІЛ має гени, що забезпечують утворення ферментів, які прискорюють у тисячі разів процес транскрипції. Наявністю цих ферментів пояснюється “плодючість” ВІЛ.

Існуючі сьогодні методи лікування ВІЛ-інфекції спрямовані на інгібування вище названих ферментів.

Стійкість ВІЛ

При кімнатній температурі, як у сухому вигляді так і в розчині, зберігає активність до 4 діб (можливо і більше).

Втрачає активність при 10-хвилинній обробці хлорним вапном або 70% розчином спирту.

Гине під дією спирту, ацетону, ефіру.

Швидко втрачає активність при нагріванні та відразу гине при нагріванні до 1000 С.

Мінливість віл

Практично відразу після перших повідомлень про ВІЛ з'явилась інформація про його надзвичайно високу мінливість. Швидкість генерації помилок у ревертази ВІЛ настільки висока, що в природі, очевидно, немає двох абсолютно ідентичних геномів ВІЛ. Навіть у одного хворого варіативність вірусу часто складає 15%, а розходження між вірусами, виділеними в різних країнах, часом досягає 40-50%. Ця варіативність дуже ускладнює процес розробки універсальної вакцини.

Сьогодні виділяють два види вірусу: ВІЛ-1 та ВІЛ-2.

ВІЛ-1 розповсюджений в усьому світі, зокрема у Європі та Америці. ВІЛ-2 переважає в інфікованих та хворих в Африці.

Сьогодні в міжнародній базі даних є інформація про геноми понад 25 тисяч варіантів ВІЛ-1.

Походження віл

Питання про те, як і коли з'явився вірус імунодефіциту людини остаточно не з'ясоване.

Недостатні знання породжують необґрунтовані гіпотези. Наприклад, ВІЛ – нова біологічна зброя, створена американцями (росіянами), або - ВІЛ давно існує у світі, але він не пов'язаний з розвитком СНІДу.

Від успішного з’ясування питання про походження ВІЛ у значній мірі залежить винайдення ефективних методів вакцинопрофілактики та лікування ВІЛ-позитивних людей.

Факти щодо походження віл

1. Сьогодні відкриті численні віруси імунодефіциту мавп (ВІМ). ВІМ не викликають СНІДу у природних хазяїв. Зелені мавпи, наприклад, самі не хворіють, однак можуть заражати мавп інших видів. Так, у Японських макак, що ніколи не стикались з ВІМ, розвивається інфекція з симптомами СНІДу, яка закінчується летально.

2. Встановлено, що ВІЛ-2 близький до одного з мавп'ячих вірусів, який виділяється в Африці в природних популяціях димчастих мангобеїв.

3. Описано кілька випадків зараження людей, причому в інфікованих розвивалися всі симптоми, зумовлювані ВІЛ-2.

4. Експериментальне зараження димчастих мангобеїв ВІЛ-2 приводило до розвитку хронічної інфекції без будь-яких симптомів СНІДу.

Отже, інфекція, викликана ВІЛ-2 - типовий зооноз. Природний резервуар вірусу знаходиться в популяції димчастих мангобеїв (Cercocebus atys) у Західній Африці.