Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Додаток 3.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
160.17 Кб
Скачать

Додаток 3.1

Витяг із Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між Міністерством освіти і науки України та Міжнародним Альянсом з віл/снід (Великобританія)

Цей Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю, надалі за текстом – Меморандум, укладено в місті Києві 21 червня 2004 року.

Міністерство освіти і науки України, надалі Міністерство, в особі Міністра Кременя Василя Григоровича, який діє на підставі Указу Президента України від 07.07.2000 № 773/2000 про Положення про Міністерство освіти і науки, Указу Президента України № 1082/22 від 30.11.2002 р., з одного боку, та Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІДу, надалі за текстом – Альянс, в особі уповноваженого представника Клепікова Андрія Олександровича, який діє на підставі доручення та угоди між Альянсом та Глобальним Фондом боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією від 15.03.2004 р., з іншого боку, при цьому надалі Міністерство та Альянс кожен окремо іменуються як Сторона, а разом як Сторони.

І. Преамбула

Усвідомлюючи небезпеку ситуації, що склалась у світі і, зокрема, в Україні з епідемією ВІЛ/СНІДу, а також необхідність протидії поширенню ВІЛ-інфекції шляхом формування у молодого покоління через зміст освіти свідомого ставлення до свого здоров'я та здоров'я інших громадян як найвищої соціальної цінності, що є одним з пріоритетів освіти,

Розуміючи, що взяття під контроль та обмеження поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні можливе лише як результат спільних дій, спрямованих зокрема на ефективне використання державою потенціалу міжнародних донорських, громадських та благодійних організацій, розвиток партнерства у сфері боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом,

Беручи до уваги десятирічний досвід та участь Альянсу у підтримці спільнот та дій спільнот, що мають відіграти повноцінну та ефективну роль у всесвітній відповіді на епідемію ВІЛ/СНІДу, в тому числі трирічну діяльність Альянсу в Україні, а також те, що 15 березня 2004 року Альянсом та Глобальним Фондом боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією було укладено угоду, надалі – Угода, про виконання Альянсом програми “Подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні”, надалі за текстом – Програма,

Зважаючи, що МБФ “Міжнародний Альянс із ВІЛ/СНІДу в Україні” є виконавцем Програми на території України та має всі повноваження і в термінах Програми є імплементаційним підрозділом Альянсу в Україні та надалі в цілях цього Меморандуму включатиметься в поняття “Альянс” там, де це доречно, із залученням партнерів та субреципієнтів протягом березня 2004 року – березня 2005 року,

Керуючись положеннями Концепції стратегії дій Уряду, спрямованих на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, на період до 2011 року та Національної профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. № 264,

Поважаючи та беручи до уваги партнерські відносини Міністерства з Дитячим Фондом Об’єднаних Націй, Програмою Розвитку ООН, Агентством США з міжнародного розвитку, Європейською Комісією, Міністерством Великобританії у справах міжнародного розвитку, співпраця з якими є важливою для ефективної діяльності у сфері боротьби з ВІЛ-інфекцією/СНІДом в Україні,

Сторони погодились про наступне.

ІІ. Загальні положення

1. Метою цього Меморандуму є погодження Сторонами основних принципів та механізмів їхнього співробітництва в рамках виконання Альянсом програми.

2. Сторони погодились, що Альянс своїми діями в рамках Програми докладе всіх зусиль для сприяння виконанню Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004-2008 роки, а Міністерство, в свою чергу, підтримає діяльність за Програмою та сприятиме її реалізації.

3. Сторони співпрацюватимуть по всіх напрямках діяльності, визначених Програмою, та докладуть усіх зусиль до виконання нижченаведених положень.

4. Міністерство підтримуватиме та сприятиме діяльності в рамках Програми партнерів та субреципієнтів Альянсу.

5. Альянс також регулярно інформуватиме Міністерство про свою діяльність за Програмою, в тому числі шляхом надання, по можливості, Міністерству копій звітів про програмну діяльність.

ІІІ. Співробітництво в галузі впровадження у навчальних закладах інформаційно-просвітницьких програм, інтерактивних форм навчання для здобуття знань і формування життєвих навичок щодо зменшення уразливості до інфікування ВІЛ,

1. Сторони погодились, що в рамках Програми Альянс має намір сприяти забезпеченню належного рівня знань педагогічних працівників, учнів загальноосвітніх навчальних закладів та студентів педагогічних вузів з питань попередження поширення ВІЛ шляхом оголошення конкурсу для визначення субреципієнтів з метою:

  1. Забезпечення розроблення та видання навчально-методичних посібників із профілактики ВІЛ-інфекції для викладання предмета “Основи здоров'я” в інваріантній частині для 1-9 класів та спецкурсів для 5-11 (12) класів загальноосвітніх шкіл.

  2. Всі матеріали мають бути спрямовані на інтерактивну форму навчання, сприяти набуттю учнями навичок здорового способу життя та впорядковані з урахуванням висвітлення теми гендерної рівності та толерантності до людей, які живуть із ВІЛ.

  3. Забезпечення підготовки та перепідготовки педагогічних працівників з питань пропаганди здорового способу життя та профілактики ВІЛ-інфекції серед шкільної та студентської молоді шляхом створення відповідних програм для інститутів післядипломної освіти, розробки навчально-методичних матеріалів та проведення тренінгів для тренерів – педагогічних працівників.

  4. До складу конкурсної комісії обов’язково входять працівники Міністерства. Міністерство як установа не братиме участі у конкурсі за Програмою у якості субреципієнта.

2. Міністерство сприятиме Альянсу в проведенні належного моніторингу та оцінки та збору інформації з індикаторів досягнень цілей і завдань Програми.

3. Сторони погодились координувати процес підготовки педагогічних працівників з питань пропаганди здорового способу життя та профілактики ВІЛ-інфекції серед шкільної та студентської молоді.

4. Сторони погодились, що компоненти Програми, спрямовані на впровадження інформаційно-просвітницьких програм, інтерактивних форм роботи у навчальних закладах для здобуття знань і формування життєвих навичок щодо зменшення уразливості до інфікування ВІЛ, будуть реалізуватися Альянсом та його субреципієнтами в тісному партнерстві з Міністерством.

5. Будь-які методичні рекомендації, які стосуються галузі освіти, програми навчання тощо, які будуть розроблятися в рамках Програми, будуть передаватися на погодження Міністерству. Після розгляду вказаних матеріалів Міністерство рекомендуватиме впровадження та використання у навчальних закладах шляхом видання відповідних нормативних документів.

6. Альянс забезпечуватиме технічну підтримку зазначених вище розробок, зокрема шляхом залучення відповідних спеціалістів, організації творення необхідних баз даних, програм упровадження та моніторингу тощо.

Додаток 3.2.