Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
договірне заочники.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
194.05 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Хмельницький національний університет

ДОГОВІРНЕ ПРАВО

Завдання для виконання контрольних робіт

для студентів заочної форми навчання

Хмельницький 2012

к.ю.н., доцент А.А.Герц

Договірне право. Завдання до контрольних робіт для студентів заочної форми навчання та рекомендацїі з дисципліни «Договірне право». /А.А.Герц. – Хмельницький: ХНУ, 2012. – 27с.

Схвалено кафедрою права Хмельницького національного університету.

Протокол №9 від 27 квітня 2012 року

Укладач: Герц А.А., к.ю.н., доц.

Відповідальний за випуск: Коссак В.М., д.ю.н., проф.

ВСТУП

Завдання для виконання контрольної роботи підготовлено з метою вироблення у студентів навичок самостійно опрацьовувати законодавчу базу, науково-теоретичну літературу, опубліковану судову практику. На основі аналізу зазначених джерел студенти повинні навчитися формулювати і обґрунтовувати висновки не тільки теоретичного, а й практичного (прикладного) характеру.

Мета контрольної роботи – навчити студента вміло і правильно застосовувати теоретичні знання при вирішенні конкретних практичних казусів, виробити вміння і навички тлумачити зміст законодавчих актів і застосовувати їх практично.

До написання контрольної роботи підібрана необхідна для вивчення законодавча база, науково-теоретична література, декілька підручників.

Студентам на основі вивченого та засвоєного теоретичного матеріалу пропонується скласти різноманітні документи цивільно-правового характеру, розробити схеми договірних зв’язків, проаналізувати різноманітні положення, поняття чинного законодавства.

Контрольна робота з Договірного права складається з двох теоретичних питань і однієї задач.

Перед тим, як приступити до виконання контрольної роботи, студент повинен правильно визначити свій варіант згідно двох останніх цифр шифру залікової книжки.

Наприклад, якщо дві останні цифри з шифру залікової книжки 13, то Ваш варіант контрольної роботи буде 13. Якщо дві останні цифри шифру залікової книжки від 51 до 100, то варіант вибирається наступним чином: від двох останніх цифр шифру залікової книжки необхідно відняти 50. Наприклад, якщо дві останні цифри з шифру залікової книжки 63, то Ваш варіант контрольної роботи буде 13.

Загальний обсяг контрольної роботи не повинен перевищувати 15 сторінок машинописного тексту (або 25 сторінок рукописного тексту), через два міжрядні інтервали (30 рядків на сторінці).

Для розв'язання ситуаційних задач необхідно застосовувати норми Конституції України, правила міжнародних договорів або міжнародних угод, судову практику. Бажано проаналізувати документи Ради Європи та інші міжнародні документи, і обов'язково враховувати зміни в законодавстві України.

При викладенні рішень необхідно дати розгорнуті і аргументовані відповіді з посиланням на конкретні нормативні акти на всі поставлені в умовах питання, а також на питання, що випливають із логіки задачі.

Заміна варіантів не допускається.

Контрольну роботу необхідно здати до заліково - екзаменаційної сесії.

ВАРІАНТ 1

Теоретичні питання

  1. Загальна характеристика договору купівлі-продажу. Сфера застосування. Джерела правового регулювання.

  2. Особливості виконання договору підряду.

Задача

Згідно із оголошенням в газеті “Реклама для всіх” громадянин М. з’явився до громадянина Р., щоб купити у нього набір кухонних меблів. Оглянувши комплект і погодивши ціну, сторони домовилися, що М. приїде через два дні за меблями власним транспортом і проведе остаточний розрахунок. Як завдаток М. залишив 1000 грн. З’явившись через дав дні за меблями, М. виявив, що Р. продав їх іншій особі за більш вигідною ціною.

М. зажадав відшкодування збитків (витрати на автотранспорт), повернення 100 грн. завдатку і компенсацію моральної шкоди.

Вирішіть спір. З якого моменту договір купівлі-продажу вважається укладеним?

ВАРІАНТ 2

Теоретичні питання

  1. Укладення договору купівлі-продажу. Форма договору купівлі-продажу.

  2. Особливості прийняття роботи, виконаної за договором підряду.

Задача

Громадянин І. прочитав у вітрині “Міськдовідки” оголошення М. про продаж ним роялю за 600 грн. Прийшовши за вказаною адресою, І. оглянув рояль і погодився купити за пропоновану ціну. Проте М. заявив, що продавати рояль не буде, поки не вирішиться питання про переведення його на роботу в інше місце. Крім того, він хотів би одержати за рояль 800 грн., так як по цій ціні, як він довідався, продається в комісійному магазині такий же рояль. І наполягав на продажі роялю без будь-яких застережень про перевід М. на іншу роботу і ціні 600 грн.

Ідучи від М., І. сказав, що він повернеться через 5 днів, принесе гроші і забере рояль. М. на наступний день після відвідин І. одержав нове місце роботи і в той же день відіслав телеграму про свою згоду продати рояль за 600 грн., вказавши, що чекає відповіді 2 дні. І. відразу відповів телеграфом про свою згоду. Але телеграма була вручена поштовим відділенням М. тільки на 3 день, тобто після вказаного в телеграмі строку. В цей день, до отримання телеграми М. продав рояль К. При цьому було узгоджено, що К. вивезе рояль у вільний час через 2-3 дні. На наступний день за роялем з’явилися разом І. і К., кожний з яких, рахуючи договір укладений саме з ним, вимагав передачі роялю.

Чи був укладений між М. та І. договір?

Чи виникло відповідно зобов’язання з купівлі-продажу?

Чи правомірні вимоги К.?

ВАРІАНТ 3

Теоретичні питання

  1. Права та обов’язки сторін за договором купівлі-продажу.

  2. Відповідальність сторін за невиконання чи неналежне виконання умов договору підряду.

Задача

Громадяни К. і Б. уклали договір купівлі-продажу жилого будинку і посвідчили його у нотаріуса. Після розрахунку з Б. К. поселився в будинку разом із сім’єю. Через деякий час дружина Б. заявила вимогу до суду про визнання договору недійсним. В судовому засіданні було встановлено, що при укладенні договору була порушена вимога ст.65 Сімейного кодексу України про необхідність згоди іншого подружжя на відчуження нерухомого майна.

Проаналізуйте ситуацію і вирішіть справу.

ВАРІАНТ 4