Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.3.3. Гопкалитовий патрон (дп-1)

Гопкалитовий патрон ДП-1 призначений для захисту органів дихання від оксиду вуглецю (вугарного газу), його використають за призначенням тільки із протигазом РШ-4.

Принцип дії гопкалитового патрона заснований на каталітичному окислюванні оксиду вуглецю до диоксида вуглецю.

Гопкалитовий патрон не збагачує вдихуване повітря киснем, тому його можна застосовувати в атмосфері, що містить не менш 17% кисню (по об’єму). ДП-1 не захищає від ОР, РП, БА і диму.

Патрон ДП-1 має форму циліндра висотою 15,5 см. і діаметром 10, 2 см., виготовлений з жерсті, споряджений осушувачем і гопкалитом. Він має дві горловини: зовнішню для приєднання сполучної трубки й внутрішню для приєднання фільтрувально - поглинаючої коробки ЕО-16. Горловини закриті заглушками. Маркування на ДП-1 нанесено водостійкою мастикою на циліндричну частину корпуса: перший рядок - назва виробу; другий рядок-умовне позначення підприємства-виготовлювача, місяць, дві останні цифри року виготовлення й номер партії; третій рядок - серія й номер патрона; четвертий рядок - маса спорядженого патрона із заглушками з точністю до 1 грама.

Патрон ДП-1 забезпечує захист від оксиду вуглецю при концентрації його в навколишньому повітрі до 0,25%.

Розігрів патрона, що супроводжується спучуванням й обгоранням фарби, а також надходження повітря, нагрітого до температури 65—70°С і відчуття опіку оболонок органів дихання, указує на наявність в атмосфері значної кількості оксиду вуглецю. У цьому випадку приміщення варто провітрити або подальшу роботу в ньому робити з використанням ІДА.

Час захисної дії патрона ДП-1 залежить від концентрації оксиду вуглецю, температури навколишнього середовища й фізичного навантаження людини.

Патрон ДП-1 є засобом одноразового застосування.

Правила користування гопкалитовим патроном.

Патрон ДП-1 використовується лише разом із протигазом РШ-4. Можливі два варіанти використання ДП-1. Для захисту від оксиду вуглецю використовувати лицьову частину протигаза, сполучну трубку, ДП-1 і сумку протигаза. Для захисту від ОР, РП, БА, оксиду вуглецю й диму використовувати весь комплект протигаза РШ-4 і ДП-1.

У незараженій атмосфері підготовка протигаза і ДП-1 для захисту від оксиду вуглецю складається з наступних операцій: від’єднати ФПК від сполучної трубки; зняти заглушки з ДП-1; приєднати ДП-1 до сполучної трубки; помістити ДП-1 у сумку й надягти лицьову частину.

У незараженій атмосфері підготовка протигаза і ДП-1 для захисту від ОР, РП, БА, оксиду вуглецю й диму складається з тих же операцій, але до ДП-1 необхідно приєднати фільтрувально - поглинаючу коробку ЕО-16.

У зараженої ОР атмосфері підготовка надягнутого протигаза для захисту від оксиду вуглецю складається з наступних операцій: зняти заглушки з ДП-1; затримати подих, від’єднати ФПК від сполучної трубки; приєднати до трубки ДП-1 і ЕО-16; складову ФПС помістити в сумку.

Заміну ДП-1 у зараженій атмосфері робити в такій послідовності: зняти заглушки з нового патрона; затримати подих, вигвинтити використаний патрон й установити на його місце новий; відновити подих.

Техніка безпеки при користуванні ГП (ДП-1)

При користуванні патроном ДП-1 забороняється: змінювати черговість приєднання ДП-1 й ЕО-16 до сполучної трубки; знімати заглушки до моменту переводу патрона в «бойове» положення; користуватися знеособленими патронами зі знятими заглушками; установлювати заглушки на патрони, що відпрацювали термін роботи; поміщати в сумку відпрацьовані патрони; зберігати разом відпрацьовані й нові патрони.

При використанні патрона ДП-1 виключити можливість потрапляння на нього краплиннорідкої вологи.

Використані ДП-1 знищують установленим для фільтруючих протигазів порядком.