Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.3.13. Ізолюючі дихальні апарати ( іда) - ізолюючі протигази

Ізолюючі дихальні апарати ( ІДА) призначені для захисту органів дихання, обличчя і очей від будь-якої шкідливої домішки в повітрі незалежно від її концентрації, при виконанні робіт в умовах нестачі або відсутності кисню, а також при наявності шкідливих домішок, не затримуваних фільтруючими протигазами.

Принцип дії ІДА заснований на ізоляції органів дихання, очищенню видихуваного повітря від диоксиду вуглецю і води та збагаченні його киснем без обміну з навколишнім середовищем.

Склад, устрій, маркирування

Ізолюючий дихальний апарат (ІДА) складається з лицьової частини, регенеративного патрона, дихального мішка і клапана надлишкового тиску.

У комплект ІДА входять сумка, плівки, що не запотівають, мішок для зберігання зібраного апарата і формуляр з паспортом. Залежно від типу апарата в його комплект можуть входити: твердий каркас для дихального мішка, накладні утеплювальні манжети, мембрани переговірного пристрою, пристосування для додаткової подачі кисню, нагрудник і чохол.

Лицьова частина (шолом-маска або маска) призначена для ізоляції органів дихання, обличчя і очей від навколишнього середовища, спрямування видихуваної газової суміші в регенеративний патрон, підведення очищеної від диоксиду вуглецю і парів та збагаченої киснем газової суміші до органів дихання. Складається з корпуса, сполучної трубки, обтюратора і системи кріплення на голові, а також може обладнуватися переговірним пристроєм і кріпленням для роботи під водою. Лицьові частини ІДА виготовлені з гуми сірих кольорів.

Регенеративний патрон призначений для одержання необхідного для дихання кисню, а також для поглинання диоксиду вуглецю і парів води, що містяться у видихуваному повітрі. Регенеративний патрон виконаний з жерсті, споряджений регенеративним продуктом на основі надперекісних з'єднань лужних металів, має пусковий пристрій і два гнізда ніпелів для приєднання дихального мішка і лицьової частини.

Пусковий пристрій призначений для запуску регенеративного патрона при включенні апарата. Складається з набору деталей, що здійснюють розкриття ампули з розчином кислоти і виробництво перших порцій необхідного для дихання кисню. У подальшій роботі апарата участь не бере.

Призначення елементів лицьових частин ІДА аналогічно призначенню елементів лицьових частин фільтруючих протигазів, відмінність полягає в тому, що лицьові частини ІДА не мають клапанів.

Дихальний мішок є резервуаром для видихуваної газової суміші і кисню, виділюваного регенеративним патроном. Виготовлений із прогумованої тканини, має клапан надлишкового тиску і фланець для приєднання до регенеративного патрона.

Клапан надлишкового тиску призначений для випуску надлишку газоповітряної суміші із апарата, а також для автоматичного утримання в дихальному мішку необхідного для дихання об’єму суміші при будь-якому положенні апарата під водою і на суші.

Пристосування для додаткової подачі кисню призначено для екстреного наповнення під водою дихального мішка киснем, що виділяє брикет додаткової подачі кисню.

Каркас призначений для розміщення в ньому дихального мішка при використанні ІДА і кріплення регенеративного патрона.

Нагрудник призначений для закріплення складових частин і елементів апарата, а також для його розміщення і закріплення на тілі людини.

Чохол призначений для захисту дихального мішка від ушкоджень. Виготовлений із прогумованої тканини за формою мішка.

Сумка призначена для носіння, захисту і зберігання ІДА. Вона має плечовий і поясний ремені із пряжками для регулювання довжини, корпус, кришку і кишені для розміщення складових частин комплекту ІДА. На сумці є рамка, куди вставляють бірку.

Мішок призначений для зберігання зібраного ІДА і його захисту від несприятливого впливу факторів зовнішнього середовища.

І золюючий протигаз ІП-4, (шолом-маска ШІП-2б(к))

Ізолюючий протигаз ІП-4М (маска МІА-1)

Забезпечує надійний захист органів дихання, очей шкіри обличчя від будь-яких шкідливих речовин у повітрі, незалежно від їхньої концентрації, а також для роботи в умовах нестачі кисню в повітрі в інтервалі температур від - 40°С до +40°С. Час роботи в протигазі визначається фізичним навантаженням і становить: при важкому фізичному навантаженні - 30 хв., при середньому - 60 хв., при легкому - 180 хв. Маса протигаза не більше 3,5кг. Маса регенеративного патрона не більше 2,2 кг. Застосування плівок, що не запотівають, а при низьких температурах і утеплювальних манжет, зберігає прозорість стекол протягом усього часу роботи в протигазі при будь-якому фізичному навантаженні.

Ізолюючий протигаз ІП-4М призначений тільки для роботи на суші. Маска МІА-1складається з корпуса, наголовника, переговірного пристрою, обтюратора, підмасочника і сполучної трубки, наглухо приєднаної до маски.

Регенеративний патрон РП-5 має форму циліндра висотою 25 см. і діаметром 12,5 см. Поставляється додатково.

Гарантійний строк зберігання: 7 років від дня виготовлення.

Основні вузли і принцип роботи протигаза ІП-4.

На верхній кришці патрона є гніздо ніпеля для приєднання шолому-маски і пусковий пристрій гвинтового типу із чекою і пломбою. Пусковий пристрій пускають у хід після видалення чеки і пломби. На нижній кришці патрона розташоване гніздо ніпеля для приєднання дихального мішка. Гнізда ніпеля закриті заглушками і опломбовані.

Маркірування на регенеративний патрон РП-4 нанесено водостійкою мастикою на циліндричну частину корпуса: перший рядок - назва виробу - РП-4; другий рядок - умовна позначка підприємства-виготовлювача (цифрою), місяць і дві останні цифри року виготовлення, номер партії; третій рядок - номер патрона в партії.

Шолом маска ШІП-2б(к) складається із корпуса, обтюратора і сполучної трубки, наглухо приєднаної до шолому-маски. На вільному кінці трубки є ніпель для приєднання її до регенеративного патрона. Сполучна трубка поміщена в чохол із прогумованої тканини, що довше трубки і утворює козирок над ніпелем.

Шолом-маска ШІП-2б(к) має маркування, що відповідає маркуванню на ШМ-41Му. Дихальний мішок виконаний у вигляді прямокутного паралелепіпеда, має гумовий виворітний фланець і фігурний фланець. У фігурному фланці кріпиться ніпель, призначений для приєднання дихального мішка до регенеративного патрона. Для запобігання фігурного фланця від перетискання усередині його поміщена пружина, що своїм вигнутим кінцем укріплена на осі ніпеля. У виворітному фланці розташований клапан надлишкового тиску. У верхній частині дихального мішка розташовані тримачі, що кріплять його до каркаса.

Каркас апарата ІП-4 має форму прямокутного паралелепіпеда, виготовлений з дюралюмінію. Зверху на каркасі є хомутик з замком для кріплення РП-4. Маркування апарата ІП-4 нанесено на верхній рамці каркаса у вигляді відбитка штампа на табличці, прикріпленої до хомутика: умовна позначка підприємства-виготовлювача (цифри в колі); назва виробу - ІП-4; номер партії, номер виробу в партії, місяць і рік виготовлення.

Сумка апарата ІП-4 має форму прямокутного паралелепіпеда. Кришка сумки застібається на чотири кнопки. Усередині сумки розташована кишеня для коробки і теплоізоляційна прокладка для захисту тіла і рук від опіків при роботі ІДА.

Підготовка протигаза до роботи.

Апарат ІП-4 (ІП-4М) носять на боці або за спиною у двох положеннях «напоготові» і «бойовому». При роботі в приміщеннях з вузькими проходами, лазами, люками апарат носять на боці, а на відкритих площадках - за спиною.

Апарат ІП-4 (ІП-4М) можна застосовувати в комплекті із ЗІЗШ і без них. Правила користування в обох випадках однакові. У випадку застосування ЗІЗШ апарати носять поверх них, а лицьову частину, при можливості, закривають капюшоном захисного костюма.

Для переводу ІП-4 (ІП-4М) у положення «напоготові» виконати наступні дії: при розташуванні на боці: розв'язати мішок для зберігання; витягти апарат з мішка; надягти плечовий ремінь сумки на праве плече так, щоб сумка перебувала на лівому боці; підігнати довжину плечового ременя за допомогою пересувних пряжок так, щоб верхній край сумки був на рівні поясного ременя, зрушити сумку небагато назад, щоб при ходьбі вона не заважала руху руки; закріпити апарат на боці за допомогою поясного ременя сумки; при розташуванні за спиною розв'язати мішок для зберігання; витягти апарат з мішка; розстебнути пряжки плечового і поясного ременів.

Перевід апарата ІП-4 (ІП-4М) в «бойове» положення роблять, як правило, у придатній для дихання атмосфері. Перевід апарата в «бойове» положення при розташуванні за спиною роблять із наданням взаємодопомоги.

Для переводу апарата в «бойове» положення при його розташуванні на боці або за спиною необхідно: зрушити сумку вперед (при розташуванні на боці); відкрити кришку сумки і вийняти лицьову частину; перекинути лицьову частину через ліве плече на груди (при розташуванні за спиною); вийняти пробку з патрубка лицьової частини і вкласти її в сумку: зняти головний убір: зробити глибокий вдих і надягти лицьову частину так, щоб не було складок і перекосів, а стекла розташувались проти очей; зробити видих і пустити в хід пусковий пристрій, для чого висмикнути запобіжну чеку і ввернути гвинт до відмови по ходу годинникової стрілки; переконатися в спрацьовуванні пускового брикету; надягти головний убір; закрити кришку сумки і застебнути її на кнопки.

Ознаками спрацьовування пускового брикету є: надходження в підмасочний простір теплої газової суміші; наповнення дихального мішка газовою сумішшю і травлення газової суміші через клапан надлишкового тиску; розігрів передньої кришки патрона (при плюсових температурах).

Використовувати апарат, у якому не спрацював пусковий брикет, забороняється. У цьому випадку регенеративний патрон замінити.

При визначенні строку закінчення роботи варто враховувати час, необхідний для виходу людей із зараженої атмосфери або для одержання запасних регенеративних патронів і заміни ними відпрацьованих.

Ознаками закінчення роботи регенеративного патрона є: слабке наповнення дихального мішка; неможливість здійснення повного вдиху при виконанні роботи; погане самопочуття (головний біль, запаморочення, нудота і ін.).

Працювати в ІДА до повного відпрацьовування регенеративного патрона не рекомендується. Заміна відпрацьованого регенеративного патрона в зараженій або непридатній для дихання атмосфері допускається лише у виняткових випадках. Для заміни регенеративного патрона в зараженій або непридатній для дихання атмосфері необхідно: перевірити справність пломб на заглушках запасного регенеративного патрона; відстебнути кришку сумки і вставити у неї сполучну трубку; відстебнути замок на хомутику; зняти заглушки з запасного регенеративного патрона і перевірити наявність і справність прокладок; зробити вдих і затримати подих; одночасно повернути ніпеля на сполучній трубці і дихальному мішку та скинути відпрацьований патрон з каркаса; зробити невеликий видих; приєднати сполучну трубку до запасного регенеративного патрона; приєднати запасний патрон до дихального мішка і відновити подих; закріпити регенеративний патрон на каркасі, застебнувши замок на хомутику; пустити в хід пусковий пристрій; переконатися в тім, що пусковий брикет спрацював; застебнути кришку сумки.

Відпрацьований регенеративний патрон, не закриваючи гнізда ніпеля заглушки, помістити в підготовлене місце, де виключена можливість потрапляння на нього органічних рідин. При заміні відпрацьованих регенеративних патронів варто оберігати руки від опіків.

Зняття ІДА проводити в атмосфері, придатної для дихання.

Для цього необхідно: зняти лицьову частину з голови; відкрити кришку сумки; вкласти лицьову частину в сумку і закрити сумку.

Після виконання робіт із застосуванням апарата необхідно: від’єднати лицьову частину від регенеративного патрона, вивернути шолом-маску і протерти її сухим дрантям; зі сполучної трубки видалити вологу шляхом послідовного перетискання трубки рухом руки зверху вниз; від’єднати регенеративний патрон від дихального мішка; злити з дихального мішка воду через патрубок; просушити мішок і лицьову частину; здати відпрацьований регенеративний патрон; зробити відмітку в картці-формулярі про застосування апарата; зробити підготовку апарата до наступного використання.

Техніка безпеки при роботі в ІДА.

При користуванні ізолюючими дихальними апаратами всіх типів забороняється: допускати до роботи осіб, що не пройшли медичний огляд, курс навчання і тренувань по користуванню ізолюючими дихальними апаратами; зберігати ІДА в зібраному виді поблизу в нагрівальних приладів, на сонце, разом з пальним і мастильними матеріалами; зберігати відпрацьовані регенеративні патрони разом з невідпрацьованими патронами і зібраними апаратами; користуватися неопломбованими (не опечатаними) регенеративними патронами і ІДА; приступати до роботи в ІДА, у якому не спрацював пусковий брикет; працювати в ІДА до повного відпрацьовування регенеративного патрона; удруге використовувати регенеративні патрони; повторно використовувати ІДА (після зняття лицьової частини) без заміни регенеративного патрона; використовувати регенеративні патрони з деформованими (роздутими) корпусами; використовувати регенеративні патрони зібраних ІДА, у яких виявлена негерметичність, або прострочені по терміну зберігання (не більше одного року); переводити важіль пускового пристрою регенеративного патрона в робоче положення при закритих заглушках; змазувати деталі і з'єднання ІДА будь-якими маслами і змащеннями, закривати заглушками відпрацьовані регенеративні патрони до їхнього повного остигання; застосовувати ІДА при температурі, що не гарантує надійну роботу.

ОсновніВузли і принцип роботи ІДА ІП-4М

Ізолюючий дихальний апарат ІП-4М призначений тільки для роботи на суші. Маска МІА-1 складається з корпуса, наголовника, переговірного пристрою, обтюратора, підмасочника і сполучної трубки, наглухо приєднаної до маски. На вільному кінці трубки є ніпель для з'єднання її з регенеративним патроном.

Маска МІА-1 має маркування, що відповідає маркуванню на ШМ-41Му. Інші складові частини ІП-4М аналогічні складовим частинам ІП-4.

Підбор шоломів-масок апаратів ІП-4 і ІП-5 проводять по розмірі вертикального обхвату голови. Результати виміру округляють до 0,5 см.

Підбор масок апаратів ІП-4М и ІП-5 проводять по сумі розмірів вертикального і горизонтального обхватів голови. Результати вимірів округляють до 0,5 см. Упор на лямці з рекомендованою цифрою повинен розташовуватися на вільному кінці лямки і щільно прилягати до перемички пряжки. Якщо упори на лямках не нумеровані, то написати на них номера кульковою ручкою, відлік вести від першого упору на вільному кінці лямки.

Нову лицьову частину протерти зовні і всередині чистим дрантям, злегка змоченим водою, сполучну трубку продути. Бувшу у використанні лицьову частину з метою дезінфекції протерти дрантям, змоченим спиртом або 2% розчином формаліну.

Перевірку герметичності лицьових частин ІДА найпростішим способом проводять без підключення до апаратів. При притиснутому до долоні ніпелі сполучної трубки на вдиху не повинно відчуватися проникання повітря під надягнуту лицьову частину. Якщо повітря проникає під маску, то симетрично підтягти скроневі і щічні лямки або замінити на маску меншого росту. Якщо повітря під лицьову частину не проходить, то вона герметична.

Перевірку герметичності апаратів у зборі роблять по парах дратівної речовини. Провести зборку ІДА, для чого розпломбувати регенеративний патрон, приєднати його до дихального мішка і укласти на каркас (в ІП-4 і ІП-4М) або в кишеню нагрудника (в ІП-5) і закріпити; підготувати до використання пристосування для додаткової подачі кисню (в ІП-5); установити плівки, що не запотівають, приєднати лицьову частину до дихального мішка (в ІП-5) або до регенеративного патрону (в ІП-4 і ІП-4М); закрити отвір патрубка в лицьовій частині гумовою пробкою; закріпити лицьову частину на нагруднику (в ІП-5) або укласти в каркас (в ІП-4 і ІП-4М), натягнувши при цьому козирок чохла сполучної трубки на козирок сумки; нанести відповідний напис на бірку і вставити її в рамку сумки.

Після перевірки упакувати ІДА в мішок для зберігання і укласти в сумку (ІП-5) або укласти в сумку і упакувати в мішок (ІП-4 і ІП-4М).

П ротигаз ізолюючий ІП-5

Призначений для захисту органів дихання, очей, шкіри обличчя і голови від будь-яких шкідливих речовин у повітрі, незалежно від концентрації та для роботи в умовах нестачі кисню. Ізолюючий протигаз ІП-5 є індивідуальним аварійно-рятувальним засобом і призначений для виходу із затоплених (затонулих) об'єктів бронетанкового озброєння методом вільного всплития зі швидкістю 1 м/с або методом поступового підйому на поверхню води, а також дозволяє виконувати під водою легкі роботи і може використатися на суші.

Час захисної дії на суші: при виконанні робіт - 75 хв., у стані спокою - 200 хв. Час захисної дії під водою: при виконанні робіт - 90 хв., у стані спокою - 120 хв. Маса не більше 5,2 кг.

Регенеративний патрон РП-5 поставляється додатково

ОсновніВузли і принцип роботи ІДА ІП-5

Регенеративний патрон РП-5 має форму паралелепіпеда з округленими бічними гранями; його розміри: 25х19,7х7,3 см. На верхній кришці патрона є два гнізда ніпелів для приєднання шолому-маски і дихального мішка. Між гніздами ніпелів розташований пусковий пристрій важільного типу. Гнізда ніпелів закриті заглушками і опломбовані.

Маркування на регенеративний патрон РП-5 нанесено водостійкою мастикою: перший рядок - назва виробу - РП-5; другий рядок - місяць і дві останні цифри року виготовлення, умовна позначка підприємства-виготовлювача, номер партії; третій рядок-номер патрона в партії.

Шолом-маска ШІП-М складається з корпуса, обтюратора, підмасочника, кріплення і сполучної трубки, наглухо приєднаної до шолому-маски. На вільному кінці сполучної трубки є ввинтна гайка для приєднання її до трубки, що проходить через дихальний мішок до регенеративного патрона. Кріплення призначене для збереження герметичності лицьової частини під водою і запобігання зриву її при всплитті на поверхню. Воно складається із розташованих по периметру лазу в шолом-маску шлейок, пряжок і лямки з уступами.

Шолом-маска ШІП-М має маркування, що відповідає маркуванню на ШМ-41Му. Дихальний мішок виконаний у вигляді ємності кільцевої форми, має шість фланців: три виворітних і три прямі. У виворітних фланцях змонтовані два пристосування для додаткової подачі кисню і клапан надлишкового тиску. У прямих фланцях змонтовані накидна гайка для приєднання сполучної трубки і два ніпелі для приєднання регенеративного патрона. На нижній стороні мішка приклеєні шість шлейок, призначених для закріплення дихального мішка на нагруднику. Трубка, вмонтована усередині дихального мішка, призначена для з'єднання шолому-маски з регенеративним патроном.

Сумка має форму прямокутного паралелепіпеда, виготовлена із прогумованої тканини, кришка застібається на два ґудзики.

Нагрудник виготовлений із прогумованої тканини, на нього кріпляться дихальний мішок у чохлі, кишеня для розміщення регенеративного патрона, поясний і брасовий ремені.

Маркування апарата ІП-5 нанесено водостійкою мастикою – яка наноситься на чохол у три рядки: перша рядок-найменування виробу -ІП-5; другий рядок-умовне позначення підприємства-виготовлювача, місяць і рік виготовлення, номер партії; третій рядок - номер виробу в партії.

Підготовка і правила роботи в ІДА ІП-5

Апарат ІП-5 носять у трьох положеннях: «похідному», «напоготові» і «бойовому». В «похідному» положенні апарат покладений у сумку.

Для підготовки ІП-5 до носіння в «похідному» положенні необхідно: надягти плечовий ремінь сумки на праве плече так, щоб сумка перебувала на лівому боці; підігнати довжину плечового ременя за допомогою пересувних пряжок так, щоб, верхній край сумки був на рівні поясного ременя; зрушити сумку небагато назад, щоб при ходьбі вона не заважала руху руки; закріпити апарат на боці за допомогою поясного ременя сумки.

Для переводу апарата в положення «напоготові» необхідно: відстебнути застібку поясного ременя сумки, зняти її з плеча, відстебнути ґудзик кришки сумки, відкинути кришку, розв'язати стрічку мішка для зберігання, вийняти апарат із мішка; надягти ІП-5 через голову так, щоб дихальний мішок розташовувався навколо шиї, а нагрудник з регенеративним патроном на груди; щільно підтягти і застебнути поясний і брасовий ремені.

Для переводу апарата в «бойове» положення необхідно: розстебнути кнопку ременя кріплення лицьової частини на нагруднику; потягнути за сполучну трубку в місці її з'єднання з шоломом-маскою до зняття пробки з отвору лицьової частини; зробити вдих з атмосфери, швидко надягти лицьову частину на голову і зробити видих в апарат; взяти правою рукою кільце пускового пристрою і потягнути його від себе і униз до відмови. Перевірити правильність включення пускового пристрою (важіль зафіксований і повернути його у вихідне положення неможливо); затягти ремені кріплення лицьової частини; переконатися в спрацьовуванні пускового брикету.

Ознаками спрацьовування пускового брикету є: швидке заповнення киснем дихального мішка і підбурення газової суміші через клапан надлишкового тиску; нагрівання корпуса патрона напроти розташування пускового брикету (визначається рукою); надходження в підмасочнний простір теплого повітря на вдих або появу специфічного запаху газової суміші.

Продовжувати роботу в апарату, у якому не спрацював пусковий брикет, забороняється. При швидкому зануренні на глибину під час роботи пускового брикету підбурення газу через клапан надлишкового тиску може не спостерігатися, тому що виділюваний брикетом кисень іде на вирівнювання тиску в мішку з навколишнім тиском. У цьому випадку основною ознакою спрацьовування пускового брикету є наявність специфічного запаху дихальної суміші.

Занурення у воду, по можливості, починати після перевірки справної дії апарата протягом 3-5 хв.

У випадку відчуття нестачі газової суміші на вдих, включити пристосування для додаткової подачі кисню, для чого висмикнути запобіжний ковпачок з кільцем із гайки з віночком; надавити пальцем на шток клапана до упору; зняти палець зі штока клапана і зробити ще одне-два натискання на нього.

Ознакою спрацьовування брикету додаткової подачі кисню є характерний звук, що з'являється при проході кисню через пелюстковий гумовий клапан пристосування і наповненні мішка. Пристосування для додаткової подачі кисню може бути включено тільки у воді.

Після переводу ІП-5 в «бойове» положення робити перерви в роботі апарата шляхом зняття лицьової частини, роз'єднання комунікацій апарата забороняється до виходу на поверхню води або із зараженої атмосфери.

У виняткових ситуаціях, що допускають втрату апарата, вимикання з ІП-5 може бути зроблене на поверхні води, для чого розстебнути поясний і брасовий ремені, зняти лицьову частину і швидко скинути з шиї дихальний мішок. Забороняється міняти черговість операцій при знятті апарата на плаву, тому що після зняття лицьової частини апарат втрачає позитивну плавучість.

При визначенні строку закінчення роботи ІП-5 на суші з одним регенеративним патроном варто враховувати час, необхідний для виходу людей із зараженої атмосфери або для одержання запасних регенеративних патронів і заміни ними відпрацьованих патронів.

Ознаками закінчення роботи регенеративного патрона є: слабке наповнення дихального мішка; неможливість здійснення повного вдиху при виконанні роботи з колишньою інтенсивністю; погане самопочуття (головний біль, запаморочення, нудота і ін.).

Працювати в ІДА до повного відпрацьовування регенеративного патрона не рекомендується. Заміна відпрацьованого патрона на суші в зараженій або непридатній для дихання атмосфері допускається лише у виняткових випадках. Для зміни патрона необхідно: перевірити справність пломб на заглушках запасного регенеративного патрона; відстебнути ремінці кишені нагрудника; зняти заглушки з запасного патрона і перевірити справність прокладок; зробити вдих з апарата і затримати подих; від’єднати ніпеля дихального мішка від використаного патрона, патрон витягти із кишені нагрудника; зробити невеликий видих; приєднати до ніпелів мішка запасний патрон так, щоб кільце пускового пристрою перебувало «від себе», і відновити подих; пустити в хід пусковий пристрій; установити регенеративний патрон у кишеню нагрудника і застебнути ремінці.

Зняття ІП-5 на суші робити в атмосфері, придатної для дихання. Для цього необхідно: зняти лицьову частину; розстебнути поясний і брасовий ремені; зняти з шиї дихальний мішок.

Після зняття ІП-5 необхідно: покласти апарат на горизонтальну поверхню; від’єднати від дихального мішка регенеративний патрон і лицьову частину; витягти із пристосувань для додаткової подачі кисню змінні стаканчики з брикетами, гайки щільно загорнути; вивернути навиворіт лицьову частину, вийняти плівки, що не запотівають, протерти дрантям і просушити лицьову частину і дихальний мішок; здати відпрацьований патрон і брикети додаткової подачі кисню (як використані, так і невикористані); зробити відмітку в картці-формулярі про застосування ІДА; підготувати ІДА до наступного використання.

Після роботи під водою ІП-5 необхідно просушити в приміщенні або на повітрі в місці, захищеному від прямого попадання сонячних променів.

При підготовці ІП-5 до роботи на суші при температурі нижче мінус 30°С перед переводом апарата в положення «напоготові» розправити руками складки на чохлі, додавши йому, по можливості, об'ємну форму.

Для переводу в «бойове» положення необхідно: після вилучення пробки з отвору лицьової частини помістити лицеву частину під нагрудник за борт зимового одягу для відігрівання на час не менше 5 хв.; після відігрівання витягти лицьову частину з-під одягу, зробити вдих з атмосфери, надягти лицьову частину на голову і зробити видих в апарат; не роблячи вдиху з апарата, відтягнути рукою лицьову частину в області щоки за крайку шолому-маски, зробити вдих з атмосфери, відпустити лицьову частину і зробити видих в апарат.

У такий спосіб виконати 8-10 видихів в апарат. При виконанні останнього видиху пустити в хід пусковий пристрій. Переконатися в спрацьовуванні пускового брикету по появі специфічного заходу дихальної суміші. Роботу починати тільки після перевірки справної дії апарата протягом 3-5 хв.

І золюючий протигаз ІП-6

Призначений для захисту органів дихання, обличчя і очей від будь-яких шкідливих домішок незалежно від їхньої концентрації в повітрі, а також при нестачі кисню. Принцип дії апарата ІП-6 аналогічний принципу дії апарата ІП-4 і ІП-4М. Регенеративний патрон РП-6. Шолом-маска МІА-1. Час роботи залежно від фізичного навантаження від 40 до 150 хвилин.

Склад, устрій, призначення.

Призначення і принцип дії апарата ІП-6 аналогічні призначенню і принципу дії апаратів ІП-4 й ІП-4М.

У комплект апарата ІП-6 входять: сумка, плівки, що не запотівають; футляр з паспортом; пакет з полімерної плівки.

Призначення складових частин апарата ІП-6 аналогічно призначенню складових частин апаратів ІП-4 і ІП-4М.

Регенеративний патрон РП-6 (до ізолюючого протигазу ІП-6)

Регенеративний патрон РП-6 при зберіганні закритий заглушками і опломбований. Маркування РП-6 відповідає маркуванню на РП-4.

Для герметизації вузла з'єднання регенеративного патрона і дихального мішка застосовують пробку, прикріплену до пряжки плечового ременя.

Ф утляр призначений для захисту регенеративного патрона від ушкоджень і запобігання шкіряних покривів від опіків при контактах з регенеративним патроном, що розігрівається при роботі.

Сумка апарата ІП-6 має форму прямокутного паралелепіпеда. Кришка застібається на кнопки. Усередині сумки є кишеня для коробки із НП (НПН). Час роботи в ІП-6 визначається фізичним навантаженням особового складу й температурою навколишнього середовища.

Апарат ІП-6 надійно працює при температурі від мінус 20 до плюс 50°С. Для попередження запотівання стекол окулярів в ІП-6 використовують НП.

Підготовка і правила роботи в ІДА ІП-6.

Порядок підготовки апарата ІП-6 аналогічний порядку підготовки апаратів ІП-4, ІП-4М, ІП-5.

П ортативний дихальний апарат ПДА

Призначений для екстреного захисту органів дихання і обличчя при евакуації з аварійної зони в умовах нестачі кисню або присутності в повітрі шкідливих речовин у будь-яких концентраціях. Апарат не вимагає індивідуального припасування, є засобом одноразової дії, але при заміні регенеративного патрона за допомогою спеціального пристосування може використовуватися багаторазово. Час роботи залежно від фізичного навантаження - від 7 до 60 хвилин. Маса - 1,8 кг.

Р еспіратор (РТ-4) - технічні характеристики: час захисної дії при роботі середньої важкості не менш 4 годин; температурний діапазон експлуатації від -20 до +50 С, габаритні розміри не більше 460х360х175, маса 9 кг, температура вдихуваної газової суміші не більше 420 С.

Деякі 1.3.14.Особливості роботи в ізолюючих протигазах.

Запотівання стекол без застосування плівок, що не запотівають, відбувається практично відразу після перекладу апаратів в «бойове» положення. Застосування НП дозволяє зберегти видимість при роботі в ІДА протягом певного часу. При необхідності заміни НП варто покинути небезпечну зону і замінити плівки, знявши лицьову частину не більше ніж на 2 хв. Після цього надягти лицьову частину, зробити, п'ять-сім повних вдихів-видихів і, тільки переконавшись у хорошому наповненні дихального мішка, продовжити роботу в небезпечній зоні. Заміну НП можна проводити тільки при виконанні наступних умов: виключена можливість інгаляційної поразки за рахунок десорбції токсичних речовин; регенеративний патрон повинен бути в роботі не менш 15 хв.

При спільному використанні ІДА і ізолюючих ЗІЗШ в умовах високих температур рекомендується кожні 10—15 хв. обливати працюючою водою.

Тривалість припустимого безперервного перебування в ІДА зі зміною регенеративних патронів—8 годин. Повторне перебування в ІДА допускається після 12 годин відпочинку. Періодична робота в ІДА допускається по 3—4 години щодня протягом двох тижнів, після чого необхідна перерва в роботі тривалістю не менше місяця.