Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.3.9. Перевірка протигаза на герметичність аерозолем хлорпікрином.

Остаточну перевірку якості підбора лицьової частини і справності протигаза роблять у наметі (приміщенні) з парами хлорпікрину або аерозолем дратівної речовини.

1.3.10. Комплект для перевірки підбору (припасування) і справності протигазів у польових умовах кпп-1

  1. До складу комплекту для перевірки підбору (припасування) і справності протигазів (КПП-1) входять: камера, патрони димові - 360 шт. (в упакуваннях по п'ять патронів), мішок для упакування камери і пакувальний ящик.

  2. Камера комплекту квадратного перетину, обсягом 2,4 м3 (у робочому положенні), має стійки, розтяжки і коли, за допомогою яких її кріплять у підвішеному положенні.

У кожну бічну стінку вшито три рукави (усього 12) для введення через кожний з них голови людини в протигазі усередину камери.

Для приведення в дію димових патронів у камеру вмонтовано чотири затвори. Кожен затвор складається з корпуса для установки патрона з пружинним виштовхувачем і ударного механізму. Матеріал камери - полотно плащове гладко фарбоване.

3. Патрон димовий виконаний на базі гільзи мисливського патрона 12-го калібру. Усередину поліетиленового пакета для упакування димових патронів поміщений паперовий ярлик із вказівкою умовної позначки підприємства-виготовлювача, номера технічних умов, номера партії, дати виготовлення.

4. Установку і підготовку камери до роботи варто проводити розрахунком із чотирьох чоловік у такій послідовності: витягти камеру з ящика, розгорнути її й розташувати так, щоб затвори були звернені в навітряну сторону, а саме полотно було розтягнуто; зібрати стійки із трьох частин - верхня з гаками, а нижня з підп'ятником; забити коли по кутах камери; закріпити верхнє полотнище до стійок, за допомогою мотузкових розтяжок зміцнити стійки і розтягти камеру в підвішеному стані; розтягти і прив'язати до стійок за допомогою пришитих тасьм нижнє полотно камери; загерметизувати рукава камери за допомогою просунутих у них тасьм; вивернути із затворів ударні механізми і звести їх; витягти із ящика упакування з димовими патронами і розкрити його; вставити в кожен затвор по одному патрону і ввернути ударні механізми.

5. Після закінчення перевірок камеру згорнути, зібрати відпрацьовані патрони і підготувати їх до знищення.

Для згортання камери необхідно: розгерметизувати і засукати рукава; провітрити камеру протягом 20-30 хв.; відв'язати тасьми, що кріплять камеру до стійок; зняти мотузкові розтяжки і покласти камеру на землю; витрусити і згорнути камеру; укласти її в пакувальний мішок; ретельно зав'язати його; укласти камеру в пакувальний ящик; витягти із ґрунту коли; розібрати стійки і укласти разом з розтяжками в пакувальний ящик.

Перед укладанням в ящик камеру просушити, а металеві частини очистити від бруду.

6. Несправні димові патрони знищити спалюванням, дотримуючись вимог безпеки.

Для знищення патронів спалюванням варто розкрити (продавити) паперову мембрану, скласти патрони в заздалегідь підготовлену яму і обкласти хмизом або сухими, дрібно наколотими дровами. Дрова (хмиз) підпалити. Після підпалювання негайно відійти убік. Не підходити до багаття до повного припинення горіння. По закінченні спалювання яму засипати землею.

При знищенні патронів забороняється користуватися бензином, гасом або іншими горючими рідинами.

Речовина, що застосовується для перевірки протигазів, має дратівну дію на слизові оболонки очей, органи дихання і відкриті, особливо вологі, ділянки шкіри. Роздратування проходить без наслідків.

Ознаки впливу речовини: на шкіру - різь, що проходить через 5-10 хв.; на очі - сльозотеча, що проходить на свіжому повітрі; на органи дихання - чихання, кашель, різкий біль в носоглотці, що проходять на свіжому повітрі.

7. При роботі з комплектом необхідно дотримуватись наступних заходів безпеки: роботи з патронами після розкриття поліетиленової упаковки, з комплектом при проведенні перевірки протигазів, знищення патронів проводити в протигазі й ЗЗК (Л-1). Розкривати поліетиленову упаковку обережно, не ушкоджуючи патрони. Забороняється розкривати патрони, стукати по них, використовувати патрони з деформованою гільзою. Несправні патрони знищити. Витягати патрон із затвора, заміняти патрон і приступати до перевірки протигазів необхідно не раніше чим через 30 сек. після закінчення димоутворення.

Осіб, що підпали під вплив речовини в несправних протигазах, вивести на свіже повітря. При потраплянні речовини в очі необхідно рясно промити їх водою.

Перед здачею в ремонт камери її необхідно прокип'ятити в 1-5% розчині соди протягом 1 години, прополоскати у воді й висушити.

8. Комплект зберігати в сухих неопалюваних сховищах, що виключають вплив на нього атмосферних опадів і ґрунтових вод.

Зберігання комплекту в сховищах і коморах разом з кислотами, лугами і горючими рідинами не допускається.