Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.2.3. Респіратор рм-2

РеспіраторПризначений для захисту органів дихання від аерозолів і парів радіоактивних речовин.

Принцип дії респіратора заснований на ізо­ляції органів дихання від навколишнього середо­вища й очистки повітря, що вдихується від аерозо­лів і парів радіоактивних речовин фільтруючими матеріалами, що містять спеціа­льне просочення.

Респіратор не захищає від парів інших токсичних речовин і газів і не збагачує повітря, що вдихується, киснем, тому його можна використати тільки в атмосфері, що містить не менше 17% кисню (за об’ємом) і вільної від токсичних речовин, що не затримуються фільтруючими матеріалами.

У комплект респіратора РМ-2 входить чотири змінних фільтри у футлярі й сумка для зберігання з водонепроникним пакетом з полімерної плівки.

Маркування нанесене на внутрішню поверхню напівмаски у вигляді кола із цифрою усередині, що вказує розмір респіратора. На футляр для запасних фільтрів нанесений надпис «Запасні фільтри РМ-2»

Підбір респіратора РМ-2 здійснюють відповідно до висоти обличчя людини. Після підбору респіратора варто зробити його припасування й перевірку щільності прилягання напівмаски, для чого необхідно: вийняти респіратор з пакета й перевірити його справність (візуально); надягти напівмаску респіратора й підігнати наголовник за допомогою пряжок так, щоб напівмаска щільно прилягала до обличчя й не робила сильного тиску; щільно закрити долонею отвір обойми клапана видиху й зробити легкий видих. Якщо при цьому повітря не виходить по лінії прилягання респіратора до обличчя, а лише трохи роздмухує напівмаску, респіратор підігнаний правильно. Якщо герметично одягти респіратор не вдається, необхідно замінити його респіратором іншого розміру.

При користуванні респіратором перевірку щільності прилягання напівмаски до обличчя варто робити після кожного одягання й періодично в процесі тривалого носіння.

Після припасування й перевірки щільності прилягання напівмаски респіратор укласти в пакет і потім укласти в сумку клапаном видиху донизу, при цьому наголовник розмістити усередині напівмаски.

Зміну фільтрів респіратора проводити в «чистій» зоні після кожної технологічної операції або при утрудненні дихання внаслідок запилення. Для заміни фільтра необхідно: від’єднати фільтруючу коробку від напівмаски; відгвинтити кільце на корпусі коробки; вийняти з коробки фільтр (при необхідності здати коробку для дезактивації); вийняти з футляра змінний фільтр й укласти в кришку коробки так, щоб край кришки ввійшов у крайню складку фільтра до упору; вставити кришку з фільтром у корпус коробки, сполучивши виступ на краю корпуса з вирізом на кільцевому уступі кришки; перевірити, щоб крайня складка фільтра була щільно затиснута між корпусом і кришкою коробки; надягти з боку кришки затискне кільце з різьбленням і нагвинтити його до упору; на корпус коробки надягти клапан видиху; вставити коробку горловиною в отвір напівмаски так, щоб при одягненому респіраторі жалюзі коробки були направленні вниз.

Відпрацьовані фільтри знищити за правилами, прийнятими для знищення заражених РР, матеріалів і виробів.

Для забезпечення тривалої служби респіратора необхідно оберігати його від механічних ушкоджень.