Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.2. Респіратори

Респіратори являють собою полегшений засіб захисту органів дихання від шкідливих газів, парів, аерозолів і пилу. Респіратори діляться на два типи: перший - респіратори, у яких напівмаска і фільтруючий елемент одночасно служать і лицьовою частиною; другий - очищає вдихуване повітря у фільтруючих патронах, що приєднують до напівмаски.

За призначенням поділяються на протипилові, протигазові й газопилозахисні.

Залежно від терміну служби можуть бути одноразового застосування (ШБ-1, "Пелюсток", "Кама"), які після відпрацьовування непридатні для подальшої експлуатації. У респіраторах багаторазового використання передбачена заміна фільтрів.

1.2.1. Протипилові респіратори

П ротипилові респіратори являють собою полегшені засоби захисту органів дихання від різних аерозолів. Вдихуване повітря очищається від аерозолів шкідливих речовин шляхом фільтрації через тонковолокнисті матеріали: ФПП-15, ФПП-70 і рулонний РФМ із волокнами з перхлорвінілу. Вони гідрофобні, стійкі при температурі до 60°С, стійкі до кислот і лугів. Мають високу фільтруючу здатність стосовно будь-яких аерозолів. Це забезпечується однорідністю фільтруючого шару.

Протипиловий респіратор В-2ДО

призначений для захисту органів дихання від різних видів пилу (рослинних, тваринних, металевих, мінеральних, миючих порошків).

Протипиловий респіратор У-2РС

призначений для захисту органів дихання від різних видів пилу (рослинних, тваринних, металевих, мінеральних, миючих порошків). Являє собою тришарову фільтруючу напівмаску із клапаном видиху, носовим затискачем і двома лямками, до яких кріпляться стрічки з бавовняно-паперової тканини для закріплення на голові.

Протипиловий респіратор КАМА-200

захищає органи дихання від різних видів пилу: рослинного, тваринного, металевого, мінерального й миючих порошків.

КАМА-200 - це легка фільтруюча напівмаска з матеріалу ФПП-15, по периметру якої закріплені смуга поролону, відігнута на зовнішню сторону напівмаски, і обтюратор, що складається із двох смуг фільтруючого матеріалу, відігнутих всередину неї. На голові респіратор кріпиться за допомогою регульованого наголовника. Більш щільне прилягання до обличчя забезпечується носовим затиском у вигляді алюмінієвої пластинки. Респіратор має початковий опір вдиху не більше 35 Па. Маса - 20 г. Найбільше доцільно застосовувати його при виконанні легких робіт, коли ГДК шкідливих речовин не перевищує 200 і максимальна концентрація аерозолю - 200мг/м. куб.

Респіратор Кама 2000П

застосовується при концентрації аерозолів до 200 мг/м.

Респіратор протипиловий «Пелюсток»

призначений для захисту органів дихання від різного пилу, присутнього в повітрі: рослинного, тваринного походження, металевого, мінерального.

Промисловість випускає три моделі цих респіраторів - «Пелюсток-200», «Пелюсток-40», «Пелюсток-5». Цифри в їхніх назвах означають те, що респіратори застосовуються для захисту від високодисперсних аерозолів (з радіусом часток менш 1 мікрона) при їхніх концентраціях, що перевищують гранично допустиму концентрацію (ГДК) відповідно в 200,40 й 5 разів. Конструктивно всі вони виконані однаково - це легка напівмаска, що служить одночасно фільтром. В «Пелюстку-200» останній виготовлений з матеріалу ФПП-15 білого кольору, а в «Пелюстку-40» й «Пелюстку-5» - із ФПП-70 відповідно жовтогарячий і блакитний кольори. Початковий опір на видиху й вдиху в першого з них не більше 32 Па, у другого -17, у третього-7.

Респіратор кріпиться на голові двома стрічками, що не розтягуються. Щільне прилягання його до обличчя досягається завдяки гумовому шнуру, вшитому у периметр круга, алюмінієвій пластинці, що обтискає перенісся, а також електростатичний заряд матеріалу ФПП, що утворює смугу обтюрації "Пелюсток-200М" по захисних й експлуатаційних характеристиках аналогічний до респіратору «Пелюсток-200». Відмінність його в тім, що поставляється в зібраному вигляді, повністю готовим до застосування. Маса респіраторів даного типу не перевищує 12 грамів.

Респіратор протипиловий РТМ-1 «Листок»

призначений для захисту органів дихання від різноманітного пилу, наявного у повітрі: рослинного, тваринного походження, мінерального.