Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.3.11. Намет для перевірки протигазів

П ристрій розпилювача: 1-лінійка; 2-бачок: 3-напрямна; 4-вушко; 5— кришка; 6 - штуцер; 7 — ручка; 8 — ковпачок розпилювача; 9— рукав; 10-штуцер; 11-накидна гайка; 12— ніпель; 13 — спеціальна гайка; 14 — сітка; 15 — кран; 16 — паронітова прокладка; 17 — конус; 18 — спеціальна шайба; 19 — гумова прокладка; 20— сифонна трубка;

  1. Для перевірки підбора лицьової частини і справності протигазів за допомогою хлорпікрину використовують комплект, що складається з намету, розпилювача хлорпікрину і печі ПОВ-57.

2. Намет виготовлений з наметової тканини. Площа намету становить 16 м2, об’єм - 40 м3. Намет має двері, два вікна з поліетиленової плівки і отвір на даху для димоходу. Намет установлюють за допомогою дев'яти бічних і однієї центральної стійки. Розгортання намету роблять на рівній і сухій площадці розміром 10х10 м. Для розгортання потрібно чотири чоловіки.

3. Розпилювач призначений для створення в наметі необхідної концентрації пару хлорпікрину. В його склад входять: бачок, автомобільний насос, комплект ЗІП і футляр.

4. Принцип дії розпилювача: у бачку розпилювача при закритому крані за допомогою автомобільного насоса створюють надлишковий тиск, під дією якого при відкриванні крана суміш хлорпікрину з повітрям попадає через сифонну трубку в ковпачок, де дробиться сердечником і остаточно розпорошується через отвір у ковпачку діаметром 1 мм. Розпилення здійснюється доти, поки рівень хлорпікрину в бачку не досягне нижнього обріза сифонної трубки. Обсяг хлорпікрину, що розпорошується, регулюють глибиною занурення сифонної трубки. Глибину занурення сифонної трубки контролюють лінійкою або візуально (у бачків, виготовлених з поліетилену).

5. При підготовці розпилювача до роботи необхідно поза наметом вийняти бачок з футляра і ганчіркою, змоченою бензином, зняти змащення з нарізних сполучень, ковпачка розпилювача і зовнішньої поверхні сифонної трубки.

Вставити сифонну трубку і штуцер так, щоб лінійка ввійшла в напрямні і нульовий розподіл на ній збігся з верхнім обрізом напрямних.

Перевірити правильність збірки ущільнюючого вузла. Потім залити в бачок 0,8 л. хлорпікрину і на наливний штуцер навернути накидну гайку з ніпелем дюритового шланга; до другого кінця дюритового шланга за допомогою перехідного ніпеля приєднати гумовий шланг автомобільного насоса.

Перед внесенням розпилювача в намет перевірити герметичність розпилювача і якість розпилення хлорпікрину в такий спосіб: опустити сифонну трубку з лінійкою на глибину не більше 5 мм; зробити 5-7 качань насоса при закритому крані і простежити за герметичністю всіх з'єднань, на що вказує відсутність шипіння повітря і витікання хлорпікрину; підкрутити гайки в місцях негерметичності або замінити прокладки. Якщо розпилювач герметичний, зробити додатково два-три качки, відкрити кран і переконатися в рівномірному розпиленні; якщо при відкритому крані хлорпікрин не надходить із розпилювача або випливає тонкими струмками, необхідно закрити кран, прочистити ковпачок і сердечник розпилювача і вдруге перевірити розпилення; перекрити кран, а тиск спустити через наливний штуцер, обережно відвертаючи накидну гайку.

6. Підготовлений до роботи бачок встановити усередині намету на бічній стійці, що має для цього спеціальні гачки. Ковпачок розпилювача направити в центр намету.

Установити сифонну трубку на таку глибину, щоб шар рідини в бачку відповідав кількості хлорпікрину, необхідного для створення заданої концентрації. Для цього в металевий бачок лінійку опустити так, щоб верхній обріз напрямної збігався з розподілом, що відповідає кількості хлорпікрину.

7. Зробити насосом 5—10 качань з закритим краном, а потім кран відкрити і продовжувати качки до припинення розпилення хлорпікрину. Розпилення припиниться, коли рівень рідини опуститься до нижнього обріза сифонної трубки.

По закінченні роботи з розпилювачем необхідно: перекрити кран; плавно відвернути накидну гайку бачка і скинути тиск; зняти бачок зі стійки і від’єднати від нього дюритовий шланг і насос; винести бачок з намету, вийняти з нього сифонну трубку, відвернути гайку з ручкою, вийняти конус, спеціальну шайбу і гумову прокладку; вилити з бачка розпилювача залишки хлорпікрину через штуцер у ємність для зберігання хлорпікрину; ретельно промити бачок і всі деталі в бензині і протерти дрантям; змазати технічним вазеліном нарізні сполучення і зовнішню поверхню сифонної трубки; вкласти в штуцер спеціальну шайбу; ввернути гайку з ручкою; вставити в бачок сифонну трубку без гумової прокладки щоб уникнути зняття змащення із сифонної трубки; укласти розпилювач у футляр.

9. Наповнення, промивання і дегазацію розпилювача робити в протигазі й рукавичках. Розпилення хлорпікрину робити в протигазі, ЗЗК (КЗП) або костюмі Л-1.

10. Зберігати споряджений бачок із хлорпікрином у теплому приміщенні або залишати його на сонці забороняється. Скидання тиску з бачка робити тільки через наливний штуцер. При протоці хлорпікрину його варто негайно засипати здрібненим вугіллям, торфом, ґрунтом і т.п.

11. Печі ПОВ-57 монтують у наметі в холодний час і встановлюють із лівої сторони від входу на відстані 1 м. від стінки намету з обов'язковою установкою іскроуловлювача.