Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.3.15. Попередження запотівання і обмерзання стекол.

  1. Для попередження запотівання і обмерзання стекол в протигазах і ІДА використають плівки, що не запотівають (одно й двосторонні), обтічники, накладні утеплювальні манжети і підмасочники.

2. Плівки, що не запотівають, мають із однієї або двох сторін шар желатину, що зберігає прозорість за рахунок рівномірного розподілу краплин вологи, що конденсується. Сторона, що запотіває (не має шару желатину), визначається по помутнінню після легкого видиху на плівку. Плівку встановлюють стороною, що запотіває, до скла.

Однобічні плівки, що не запотівають, мають маркування на коробках «НП», а двосторонні - «НПН».

Порядок установки плівок, що не запотівають: розкрити коробку з плівками; вивернути лицьову частину, витягти притискні кільця; протерти стекла чистим сухим дрантям; взяти плівку за торці (якщо плівка однобічна - визначити сторону, на яку нанесений шар желатину); установити плівку на скло; установити притискне кільце.

У лицьових частинах ШМС, ШМГ і ШМБ роль притискних кілець виконують гумові манжети. Перед установкою плівки необхідно відвернути манжету, а потім повернути її у вихідне положення.

Вставлені плівки, що не запотівають, можуть бути використані кілька разів, тому після зняття протигаза протирати внутрішню поверхню лицьової частини треба обережно, не торкаючись плівок пальцями або тампонами.

При зніманні плівок нанести кілька штрихів сухим шматком мила на стекла і розтерти їх пальцем до прозорого стану стекол.

3. Обтічники призначені для напрямку вдихуваного повітря на стекла. У протигазах ПМК і ПМК-2 обтічники направляють вдихуване повітря убік клапанної коробки.

Необхідно стежити за правильністю кріплення обтічників. Виймати або обрізати обтічники забороняється.

4. Накладні утеплювальні манжети для лицьових частин ШМ-41Му, ШМ-62, ШМ-66Му, М-80, МБ-1-80 використовують взимку.

Для надягання НМУ необхідно: протерти зовні стекла лицьової частини, а стекла утеплювальних манжет - по обидва боки; загорнути гумовий край манжети по всьому периметру і утримувати його пальцями; пригорнути рівно і щільно манжети до окулярної обойми; відпустити загорнений край манжети і підправити його таким чином, щоб він обхопив обойму.

Для виключення влучення і конденсації вологи між стеклами манжету рекомендується надягати поза теплим приміщенням. У випадку утворення конденсату (інею) між стеклами манжету зняти, протерти стекла сухим чистим тампоном і знову надягти.

1.3.16. Портативний дихальний пристрій пду-2

П ризначений для екстреного захисту органів дихання і очей під час проведення первинних заходів щодо ліквідації аварій (пожеж, появи в повітрі шкідливих домішок, недостатнього вмісту або відсутності кисню і т.д.) або виходом із аварійного приміщення.

Портативний дихальний пристрій є засобом захисту однократного застосування і випускається готовим до негайного використання.

Принцип дії ПДУ-2 аналогічний принципу дії ІДА.

Призначення основних вузлів ПДУ-2 (регенеративні патрони і дихальний мішок) аналогічні ІДА.

Окуляри призначені для захисту очей від опіків відкритим полум'ям, гарячими газами і від роздратування шкідливими домішками в повітрі. Окуляри покладені для зберігання в плівковий (поліетиленовий) пакет.

Футляр ПДУ-2 призначений для збереження регенеративного патрона з пусковим пристроєм, сполучної трубки з загубником і дихального мішка від механічних ушкоджень, впливу на них води при зберіганні і перенесенні.

Футляр герметизований гумовим кільцем і стяжною стрічкою. Для попередження випадкового розкриття футляра кінці стяжної стрічки скріплені скобою і опломбовані. На кришці футляра ПДУ-2 є інструкція з його застосування.

Маркування ПДУ-2 нанесено на стяжну стрічку футляра: шифр підприємства-виготовлювача, дата виготовлення (місяць і рік), номер партії і номер виробу. Час роботи в ПДУ-2 при важкому фізичному навантаженні (виконання первинних заходів щодо ліквідації аварій) становить 10 хв.

Портативний дихальний пристрій надійно працює в інтервалі температур від 0 до 50°С.

1.3.17.Шланговий Шланговий дихальний апарат ШДА

П ризначення аналогічно призначенню ІДА. Шланговий дихальний апарат використовують у складі стаціонарної дихальної системи (СДС).

У лицьову частину ШДА (маска МІА-1) вмонтований ніпель з прокладкою і накидною гайкою, призначений для приєднання маски до легеневого автомата.

Шланг довжиною 3 м призначений для підведення повітря від СДС до легеневого автомата. Довжину шланга від поясного ременя до легеневого автомата регулюють пряжкою. Ремінь призначений для закріплення шланга на поясі.

Ящик приладовий призначений для захисту вузлів і деталей апарата від механічних ушкоджень у період зберігання.

Маркування ШДА нанесено на заводський знак, прикріплений до корпуса приладового ящика апарата, і вказує тип апарата і його заводський номер.

Маркування на масці МІА-1 відповідає маркуванню на шоломі-масці ШМ-41Му. На корпус легеневого автомата нанесений заводський номер апарата, що відповідає номеру на заводському знаку приладового ящика.

Підготовка і правила користування ШДА

Підготовку ШДА до використання роблять у такій послідовності: промити і продезінфікувати легеневий автомат і маску; підібрати маску МІА-1 по розміру; підігнати щільно до обличчя маску за допомогою лямок і переконатися в герметичності її прилягання; підігнати довжину шланга від ременя до легеневого автомата; установити в маску плівки, що не запотівають; укласти підготовлений ШДА в приладовий ящик.

Для промивання легеневого автомата в масці необхідно: від’єднати легеневий автомат від маски; промити внутрішні і зовнішні порожнини легеневого автомата і маски в теплій прісній воді (температура води 20—30°С); продути і просушити, після чого зробити дезінфекцію внутрішньої порожнини автомата і маски. Для дезінфекції внутрішньої порожнини легеневого автомата необхідно: закрити патрубки клапанів подачі повітря гумовими пробками з комплекту ЗІП установки РКУ-2; залити через різьбове кільце 30 мл. спирту етилового; закрити долонею отвір різьбового кільця; потрясти легеневий автомат у всіх напрямках; злити залишки спирту із внутрішньої порожнини легеневого автомата, продути легеневий автомат повітрям, що не містить слідів масла; протерти внутрішню порожнину маски тампоном, змоченим спиртом.

Для перевірки герметичності прилягання маски до обличчя необхідно: скинути тиск у шлангу натисканням на мембрану легеневого автомата; від’єднати шланг від легеневого автомата; перекрити пальцем отвір сідла клапана легеневого автомата; спробувати зробити вдих.

При правильному припасуванні маски вдих неможливий.

Шланговий дихальний апарат залежно від умов може перебувати в положеннях «похідному» і «бойовому».

В «похідному» положенні ШДА, покладений у приладовий ящик.

Для перекладу ШДА в «бойове» положення необхідно: подати повітря від СДС; затамувати подих; відкрити приладовий ящик; витягти із приладового ящика маску з легеневим автоматом; надягти маску; відновити подих; застебнути ремінь на поясі; відрегулювати довжину шланга від поясного ременя до легеневого автомата. Включення в апарат ШДА у випадках, коли перед цим використовують апарати ІП-6 або портативні дихальні пристрої ПДУ-2 робити відповідно до правил перемикання з апарата в апарат.

Для вимикання із апарата ШДА необхідно: зняти маску; розстебнути ремінь; закрити клапан подачі повітря на СДС; скинути тиск, нажавши на мембрану легеневого автомата; від’єднати легеневий автомат від шланга і маски; промити і продезінфікувати вузли і деталі апарата; від’єднати легеневий автомат з маскою і шлангом; укласти автомат у приладовий ящик і закрити його.

При роботі зі ШДА забороняється: користуватися апаратом, не підготовленим до роботи; від'єднувати і приєднувати вузли і деталі, що перебувають під тиском.