Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.3.8. Збірка протигаза і його технічний огляд.

Нову лицьову частину при одержанні протерти зовні і усередині чистим дрантям, злегка змоченим водою, клапани видиху продути, по можливості промити. Бувшу у користуванні лицьову частину з метою дезінфекції протерти спиртом або 2% розчином формаліну. При цьому необхідно стежити, щоб рідина не потрапила усередину ФПК.

Перевірку правильності підбору лицьової частини і справності протигаза зовнішнім оглядом і перевіркою протигаза на герметичність у цілому.

Після огляду комплектуючих частин необхідно зробити збірку протигаза, для чого зняти з горловини ФПК ковпачок і вийняти пробку з отвору в дні. Ковпачок, прокладку і пробку зберігати в сумці для протигаза.

При збірці протигаза РШ-4 ввернути до відмови гайку сполучної трубки в клапанну коробку шолому-маски; взяти в ліву руку ФПК горловиною вниз, а в праву руку накидну гайку сполучної трубки (опустивши лицьову частину вільно вниз); нагвинтити гайку до відмови на горловину коробки.

Збірку протигазів ПМГ, ПМГ-2 і ПМК робити в такій послідовності: у ліву руку взяти лицьову частину і правою рукою приєднати ФПК, загвинчуючи її до відмови в вузол приєднання ФПК, на ФПК надягти чохол.

Для збірки протигаза ПБФ витягти два ФПЕ з поліетиленових пакетів, надрізавши або надірвавши краї. Вивернути шолом-маску, відстебнути підмасочник, вставити ФПЕ в кишені, вивести горловини ФПЕ назовні через відповідні отвори в кишенях; перевірити, що ФПЕ встановлені в кишенях без перекосів, симетрично осям кишень. Зовні встановити на горловини ФПЕ вузли клапанів вдиху (до щиглика), попередньо перевіривши наявність і цілість клапанів вдиху. Наявна на корпусі вузла клапана вдиху мітка (виступ на циліндричній частині) повинна бути звернена нагору, а отвір у вниз, застебнути підмасочник.

Для збірки протигаза ПМК-2 визначити сторону, з якої буде перебувати ФПК, а в інший отвір зсередини вставити заглушку таким чином, щоб її фланець з вирізами перебував зовні маски і щільно прилягав до її зовнішньої поверхні. Зняти з ФПК обтічник, обертаючи його проти ходу годинникової стрілки, вийняти пробки і покласти їх у сумку. Взяти маску в ліву руку, а правою рукою вставити ФПК в отвір маски. Перевірити з внутрішньої сторони маски, чи не вивернувся край гуми, розташований навколо циліндричної частини горловини. Якщо це відбулося, то відтягнути корпус маски від горловини по радіальних напрямках. Надягти обтічник на фланець горловини ФПК так, щоб бічний отвір обтічника був спрямований убік штуцера системи для прийому рідини. Повертаючи обтічник на невеликий кут в одну або іншу сторону, сполучити виступи на внутрішній поверхні обтічника з вирізами на фланці горловини ФПК. Утримуючи ФПК лівою рукою, правою пригорнути обтічник до горловини ФПК і повернути по ходу годинникової стрілки до упору. Надягти на ФПК чохол.

Оснастити лицьову частину засобами запобігання стекол від запотівання і обмерзання.

У зібраних протигазах ПМК і ПМК-2 відрегулювати довжину лямок наголовника. Упор на лямці з рекомендованою цифрою повинен розташовуватися на вільному кінці лямки і щільно прилягати до перемички пряжки.

Укласти в сумку для протигаза всі комплектуючі деталі, респіратор, ІПП. Протигаз укласти в сумку останнім. Порядок укладання протигазів наступний: протигаз РШ-4: помістити ФПК у відділення сумки з горловиною, що затягується; тасьми горловини затягти і зав'язати; шолом-маску скласти по осьовій лінії, перегнути уздовж і потім поперек, закривши скло гумою; укласти шолом-маску в сумку клапанною коробкою вниз.

Протигаз ПМГ: взяти протигаз за переговірний пристрій; укласти шолом усередину маски, скласти її по осьовій лінії; укласти в сумку коробкою від себе.

Протигаз ПМГ-2: шолом-маску скласти по осьовий лінії, перегнути уздовж і поперек, закривши скло гумою; укласти в сумку переговірним пристроєм униз.

Протигаз ПБФ: взяти протигаз за клапанно-переговірний пристрій; укласти шолом усередину маски, скласти її по осьовій лінії і укласти в сумку клапанно-переговірним пристроєм униз.

Протигази ПМК і ПМК-2: взяти протигаз за переговірний пристрій, вкласти наголовник усередину маски, перегнути маску по осьовій лінії і укласти в сумку коробкою від себе.

Для перевірки протигаза на герметичність у цілому необхідно зняти чохол, надягти лицьову частину, закрити отвір у дні коробки пробкою або затиснути його долонею (у протигаза ПБФ закрити долонями вузли клапана вдиху) і зробити глибокий вдих. Якщо при цьому повітря під лицьову частину не проходить, то протигаз справний.

Якщо повітря проникає під лицьову частину, то для виявлення місць несправності протигаза варто відвернути сполучну трубку в протигаза РШ-4, у інших протигазів, відвернути ФПК і перевірити стан вузла клапана вдиху, наявність у ньому прокладок. У протигазів ПБФ і ПМК-2 перевірити відсутність відворотів гуми на горловинах ФПК і ФПЭ.

Відгвинтити кришку переговірного пристрою і перевірити цілість переговірної мембрани, у випадку її несправності замінити на запасну. Мембрани вважати придатними для використання, якщо вони не мають проколів, розривів, тріщин і жолоблення гофри на циліндричній отбортовці, задирок більше 1 мм. на борті мембрани. Хвиляста і матова поверхня, білясті плями і сліди від протягання стрічки не впливають на герметичність мембрани. Капсульні переговірні пристрої протигазів ПМК і ПМК-2 розбирати забороняється.

Перевірити чистоту клапанів видиху. Для цього в протигазах ПМК і ПМК-2 розгвинтити клапанну коробку, у протигаза ПБФ зняти екран.

У протигазів ПМК і ПМК-2 перевірити якість зборки системи для прийому рідини. При ослабленні гумової трубки на буртиках ніпеля і штуцера змістити її на нове місце.

При підсмоктуванні повітря по скроневих западинах замінити шолом-маску шоломом-маскою меншого росту, у масок симетрично підтягнути скроневі і щічні лямки або замінити на маску меншого росту.

Усунувши виявлену несправність, зібрати протигаз, надягти його і вдруге перевірити. Надягти на ФПК чохол.