Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.5. Медичні засоби захисту

1.5.1. Аптечка індивідуальна АІ-2

У комплект медичної аптечки входить комплекс препаратів (медикаментів), що запобігають або знижують вплив на організм людини іонізуючого випромінювання, отруйних речовин, механічних і термічних поразок. Вона являє собою футляр із пластику (90х100х20 мм, маса 130 г) жовтогарячого кольору, у який вкладені пластмасові пенали із препаратами.

1.5.2. Пакет перев’язочний ІПП-1, ППІ-АВЗ індивідуальний

Призначе­ні для надання допомоги при пораненнях і опіках. Він складається з бинта, двох ватно-марлевих поду­шечок, шпильки і чохла. В разі потреби пакет від­кривають, виймають бинт з двома стерильними поду­шечками, не торкаючись руками їх внутрішньої по­верхні. Подушечку накладають на рану і перебинтовують, кінець закріплюють шпилькою. При наскрізних пораненнях рухому подушечку переміщу­ють по бинту так, щоб закрити вхідний і вихідний отвори рани. Чохол, внутрішня поверхня якого сте­рильна, використовується для накладання герметичних пов'язок. До кожного пакета додається інструкція з його застосування.

1.5.3. Аптечка індивідуальна АППОЛО

1.5.4. Індивідуальний протихімічний пакет ІПП

ІПП – 8

ІПП - 10

ІПП - 11

1.5.5. Сумка санітарна укомплектована

Сумка санітарна призначена для надання першої допомоги в польових умовах і відповідає вимогам служб ЦО. Сумка санітарна виконана з водовідштовхувального матеріалу типу "брезент" й укомплектована лікарськими засобами й медичними виробами.

1.5.6. Порядок користування аптечкою індивідуальною

 

Аптечка індивідуальна призначена для попередження або зниження вражаючої дії різних видів сучасної зброї, а також для надання першої медичної допомоги при ураженнях особового складу.

Уміст аптечки - шприц-тюбик і пенали розміщені у пластмасовій коробці й утримується внутрішніми перегородками корпуса. Кожен лікарський засіб в аптечці перебуває у визначеному місці, порядок розміщення зазначений на внутрішній стороні кришки.

В аптечці містяться наступні лікарські засоби: засіб при отруєнні фосфорорганічними отруйними речовинами (два шприци-тюбики із червоними ковпачками); протибольовий засіб (один шприц-тюбик з безколірним ковпачком); радіозахисний засіб (два рожевих восьмигранних пенали із шістьома білими таблетками кожен); протибактеріальний засіб (дві чотиригранних безколірних пенали з п'ятьма жовтуватими таблетками кожний); профілактичний засіб від ФОР (один пенал жовтого кольору із шістьома білими таблетками або контурно – чарункове впакування з десятьма таблетками); проти блювотний засіб (один пенал із синім циліндричним ребристим корпусом, що містить п'ять таблеток білого кольору).

У холодну пору року аптечку рекомендується носити в нагрудній кишені обмундирування для попередження замерзання рідких лікарських засобів.

Лікарські засоби, що містяться в аптечці, застосовують залежно від показань як за вказівкою старшого, так і самостійно, відповідно до інструкцій, які доводять до особового складу в процесі військово-медичної підготовки.

Самостійно при наявності показань застосовують наступні лікарські засоби: засіб при отруєнні ФОР—при перших ознаках ураження; протибольовий засіб - при травмах й опіках, що супроводжуються сильними болями; протибактеріальний засіб - при пораненнях й опіках; проти блювотний засіб — з появою нудоти, викликаної впливом іонізуючих випромінювань, а також контузіями й іншими факторами. Тільки за вказівкою старшого застосовують: радіозахисний засіб; протибактеріальний засіб - при небезпеці зараження збудниками інфекційних захворювань; профілактичний засіб від отруєння ФОР (таблетки) — у передбаченні раптового застосування хімічної зброї супротивником; проти блювотний засіб в передбаченні впливу радіації в великих дозах.

Необхідно суворо дотримуватись встановлених дозувань лікарських засобів щоб уникнути зниження їхньої ефективності або прояви негативного впливу на організм. Для використання шприца-тюбика необхідно: витягти шприц-тюбик з аптечки; однією рукою взятися за ребристий ободок канюлі, другою - за корпус і повернути корпус за годинниковою стрілкою для проколу мембрани; взяти шприц-тюбик за канюлю, зняти ковпачок, що захищає голку; утримуючи шприц-тюбик за ребристий ободок канюли й не стискаючи пальцями тюбика, увести голку в м'які тканини стегна, сідниці або плеча (можна через одяг) до канюлі; видавити вміст тюбика, стискаючи його корпус; не розтискаючи пальців, витягти голку. Засіб при отруєнні ФОР — вміст одного шприца-тюбика із червоним ковпачком - варто застосовувати при перших ознаках ураження: порушенні зору, утрудненні дихання, слинотечі. Чим раніше застосований антидот, тим вище його ефективність. Другий шприц-тюбик із червоним ковпачком використати через 5—7 хв. після введення вмісту першого шприца-тюбика в тих випадках, коли ознаки ураження продовжують наростати (підсилюватися). У порядку надання взаємодопомоги при важких ураженнях, що супроводжуються різким утрудненням дихання, судомами, втратою свідомості, ввести лікарський засіб відразу із двох шприців-тюбиків. Використані шприци-тюбики в обов'язковому порядку приколоти до одягу на груди ураженого для обліку кількості введеного антидоту при здійсненні подальших лікувальних заходів.

Протибольовий засіб варто застосовувати при сильних болях, викликаних переломами, великими ранами, розчавленням тканин й опіками.

Для застосування вмісту пеналу необхідно: відгвинтити кришку пеналу, прийняти рекомендовану кількість таблеток, зазначену в описі кожного препарату, і запити таблетки водою із фляги. При відсутності води таблетки необхідно розжувати й проковтнути.

Радіозахисний засіб — вміст одного пенала - прийняти за 40— 60 хв. до можливого опромінення, якщо очікувана доза радіації буде складати 100 рад. і вище. При необхідності препарат у тій же дозі (вміст одного пеналу) може бути прийнятий через 6 год. послу першого прийому. В особливих випадках (температура повітря вище 30°С, поява нудоти, заколисування) дозу препарату рекомендується знизити до чотирьох таблеток, особливо при повторних прийомах.

Профілактичний засіб від ФОР (дві таблетки антидота) прийняти, по можливості, за 0,5—1 год. до ймовірного контакту з ОР. Допускається щоденний прийом профілактичного антидота у разовій дозі по дві таблетки протягом 5—7 днів.

Протибактеріальний засіб з одного пеналу приймають при небезпеці зараження збудниками інфекційних захворювань, а також при пораненнях й опіках. Повторний прийом (вміст одного пеналу) здійснюють через 6—8 год. після першого.

Проти блювотний засіб — одну таблетку приймають після опромінення або контузії з появою нудоти або блювоти. Дія препарату триває протягом 4—5 год. після його прийому. При необхідності (триваюча нудота, блювота) препарат у тій же дозі варто прийняти повторно.

При застосуванні антидота необхідне посилення контролю за своїм станом і станом інших людей, особливо при виконанні бойових завдань у нічних умовах, при монотонній діяльності й підвищеній температурі навколишнього середовища.

Для попередження побічної дії й порушення теплообміну, які можуть виникнути при застосуванні засобу при отруєнні ФОР, ці антидоти повинні вводитися тільки при наявності перших ознак ураження ФОР.

У В А Г А: Дітям до 8 років на прийом дають ¼, а дітям від 8 до 15 років – ½ дози для дорослих (окрім радіозахисного засобу № 2).