Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1.3. Протигази

1.3.1. Малогабаритний без коробочний протигаз пбф

Фільтрувально-поглинаючий елемент ЕО-19Е має форму вигнутого еліпса з розмірами по осях 9,2 й 13,8 см, висотою 2 см. Елемент складається із двох пакетів матеріалів, герметично з'єднаних по периметру. Простір між пакетами зберігається за допомогою перфорованих вкладишів. Кожен пакет складається з фільтрувально-сорбуючого й фільтруючого матеріалів, протипилового тампона й гідрофобної тканини. На опуклій стороні елемента розташована горловина, на яку після установки елемента в кишеню шолому-маски надягають вузол клапана вдиху, що складається з корпуса, жалюзі, сідловини й гумового клапана вдиху. Вузол клапана встановлюють на горловину елемента таким чином, щоб отвори в жалюзі були спрямовані вниз.

Заражене повітря надходить через вузол клапана вдиху й горловину усередину елементів, у пакеті матеріалів очищається від 0Р, РП, і направляється в підмасочний простір лицьової частини.

Елементи ЕО-19Е зберігають у зварених по периметру поліетиленових пакетах. Маркування на ЕО-19Е нанесено у вигляді відбитка штампа на бічних сторонах елемента: цифра в колі - умовна позначка підприємства-виготовлювача, ЕО-19Е - індекс елемента, місяць і дві останні цифри року виготовлення, номер партії, серія й номер елемента.

Шолом-маска ШМБ складається з корпуса із двома кишенями, очкового вузла, підмасочника, переговорного пристрою розбірного типу, клапанної коробки й екрана. Переговорний пристрій і клапанна коробка із двома грибковими клапанами виконані в єдиному блоці й закриті зйомним екраном.

Підмасочник виготовлений з гуми, має два клапани вдиху, кріпиться на клапанно-переговорному пристрої, а також за допомогою відформованої на ньому запонки - у підмасочній частині корпуса й двома пластмасовими запонками - до внутрішніх стінок кишень.

Внутрішні стінки кишень у сполученні з підмасочником і передньою стінкою масочної частини утворюють обтічники, через які надходить очищене повітря.

Фронтальне розташування й розміри скелець забезпечують можливість роботи з оптичними приладами.

Шоломи-маски ШМБ випускають у п’ятиростовочному асортименті, підмасочники - у трьохростовочному (М- малий, З - середній, Б - великий).

Маркування на ШМБ виконано на зовнішній стороні кишень і відповідає маркуванню на ШМ-41Му. Маркування на підмасочник нанесене із зовнішньої сторони у вигляді опуклого відбитка від прес-форми: у колі буквою зазначений ріст підмасочника, нижче - номер прес-форми.

Сумка має форму прямокутного паралелепіпеда з округленою підставкою й виготовлена із двошарової тканини. Між шарами тканини прокладені прокладки з фібри. Клапан застібають на дві кнопки. Усередині сумки два відділення: для протигаза і для водонепроникного мішка. Внутрішня кишеня призначена для ІПП, а зовнішня, що застібається на ґудзик, для коробок із плівками, що не запотівають, і мембран. На задній стінці є шлейка для розміщення сумки на поясному ремені, у цьому випадку плечовий ремінь і поясну тасьму забирають усередину сумки.