Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучасн засоби ндив дуального захисту.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.62 Mб
Скачать

1 .2.2. Фільтруючий респіратор р-2.

Принцип

Призначений для захи­сту органів дихання від радіоактив­ного й ґрунтового пилу.

Принцип дії фільтруючого респіратора заснований на тому, що органи ди­хання ізолюються від навколишнього середовища напівмас­кою, а повітря, що вдихується, очищається від аерозолів у пакеті фільтруючих ма­теріалів.

Респіратор не збагачує повітря, що вдихується киснем, тому його можна застосо­вувати в атмосфері, що містить не менш, як 17 % кисню за об’ємом). Респіратор не захищає від токсичних газів і парів.

Фільтруюча напівмаска респіратора Р-2 виготовлена із трьох шарів матеріалів. Зовнішній шар — пінополіуретан захисного кольору, внутрішній — повітроне­проникна поліетиленова плівка із вмонтованими двома клапанами вдиху. Між пі­нополіуретаном і плівкою розташований шар фільтруючого матеріалу з полімер­них волокон. Клапан видиху розміщений у передній частині напівмаски й закри­тий зовні екраном. Респіратор має носовий затиск, призначений для притискання напівмаски до обличчя в області перенісся.

Напівмаска кріпиться на голові за допомогою наголовника, що складається із двох еластичних і двох лямок, що не розтягуються. Еластичні лямки мають пряжки для регулювання довжини відповідно до розмірів голови.

При вдиху повітря проходить через зовнішню поверхню напівмаски, де очища­ється від пилу, і через клапан вдиху надходить в органи дихання. При видиху ви­ходить назовні через клапан видиху.

Маркування на респіратор нанесені водостійкою мастикою. На внутрішній сто­роні напівмаски або на носовому затиску зазначений розмір респіратора; на елас­тичній лямці зазначене найменування виробу, умовна позначка підприємства-ви­робника й дві останні цифри року виготовлення. Розмір респіратора зазначений також у пам'ятці.

Захисні властивості респіратора Р-2 визначаються величиною сумарного коефіці­єнта проникнення РП у простір під маску по смузі обтюрації, через клапан видиху й фільтруючу напівмаску. При правильному підборі респіратор забезпечує надій­ний захист органів дихання від РП. Крім того, респіратор забезпечує захист від ґрунтового пилу і від аерозолів гербіцидів. Різні кліматичні умови, крім краплиннорідкої вологи, не впливають на захисні властивості респі­ратора. Респіратор забезпечує захист органів дихання, як у літніх, так й у зимових умовах.

Безперервне перебування в респіраторі (до 12 годин) практично не впливає на працездатність і функціональний стан організму людини.

Підбір респіратора. Перевірка щільності прилягання до обличчя і користу­вання респіратором Р-2.

Підбір респіратора по росту (В) роблять залежно від висоти обличчя (h). 1-й ріст – h =10,9 см і менше; 2-й ріст – h =11-11,9 см; 3-й ріст h =12 і більше.

Після підбору респіратора робиться його припасування й перевірка щільності при­лягання напівмаски.

Для припасування респіратора необхідно: вийняти респіратор з пакета й переві­рити його справність; надягти напівмаску на обличчя так, щоб підборіддя і ніс розмістилися усередині неї; одну лямку, що не розтягується, наголовника розта­шувати на тім'яній частині голови, а іншу - на потиличній; при необхідності за допомогою пряжок відрегулювати довжину еластичних лямок, для чого зняти на­півмаску, перетягнути лямки й знову надягти респіратор; притиснути кінці носо­вого затискача до носа.

При надяганні респіратора не слід сильно притискати напівмаску до обличчя і сильно віджимати носовий затиск.

Для перевірки щільності прилягання надягнутої напівмаски до обличчя взяти ек­ран великим і вказівним пальцями однієї руки, затиснути отвори в екрані долонею іншої руки й зробити легкий видих. Якщо при цьому по лінії прилягання респіра­тора до обличчя повітря не виходить, а лише трохи роздмухує напівмаску, респі­ратор одягнений правильно. Якщо повітря проходить в області крил носа, то не­обхідно щільніше притиснути до носа кінці носового затиску. Якщо герметично одягти респіратор не вдається, необхідно замінити його респіратором іншого роз­міру.

Після припасування й перевірки щільності прилягання напівмаски респіратор укласти в пакет і закрити за допомогою кільця. У такому виді респіратор збері­гати в сумці для протигаза під лицьовою частиною.

При користуванні респіратором перевірку щільності прилягання напівмаски до обличчя робити після кожного надягання респіратора й періодично в процесі три­валого носіння. Для видалення вологи з простору під маскою через клапан вдиху нагнути голову вперед-назад і зробити декілька різких видихів. При рясному ви­діленні вологи можна на 1- 2 хв. зняти респіратор (тільки при використанні для захисту від РП), вилити вологу з напівмаски, протерти внутрішню поверхню й знову надягти респіратор.

Після кожного використання респіратора для захисту від РП потрібно робити його дезак­тивацію з видаленням пилу із зовнішньої частини напівмаски (вибиванням, витру­шуванням або легким постукуванням об будь-який предмет). Внутрішню пове­рхню напівмаски протерти вологим тампоном, при цьому напівмаску не вивер­тати. Потім респіратор просушити й укласти в пакет, який загерметизувати кільцем і помістити в сумку для протигаза.

Респіратори, у яких після дезактивації зараженість залишається вище безпечних значень (більше 50 мР/год), замінити новими. При правильному користуванні ре­спіратори витримують 10 - 15-кратне застосування й дезактивацію.

Вимоги по експлуатації респіратора Р-2.

Для забезпечення тривалої служби респіратора необхідно оберігати його від ме­ханічних ушкоджень.

Респіратор не придатний до подальшої експлуатації при утворенні наскрізних ­розривів напівмаски, розривів поліетиленової плівки, відсутності клапанів вдиху, но­сового затиску, лямок наголовника.

Внутрішню поверхню напівмаски протирати чистою сухою або злегка змоченою у воді ганчіркою. Забороняється використовувати для просочення ганчірки органічні розчинники, тому що потрапляння їх на поверхню напівмаски призводить до зниження її міцно­сті або руйнування.

Матеріал напівмаски плавиться при температурі 80° С, тому респіратор забороня­ється зберігати й сушити біля опалювальних приладів, багать і т.п.

Необхідно оберігати респіратор від впливу атмосферних опадів, тому що його намокання призводить до збільшення опору вдиху й втрати захисних властивостей. Після сушіння респіратор можна застосовувати для захисту органів дихання від ОР.