Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація обліку ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

3. Організація синтетичного та аналітичного обліку запасів

Порядок обліку запасів регламентує П(С)БО 9 «Запаси». Первинна вартість запасів, придбаних за плату, складається з їх собівартості, яка включає наступні фактичні витрати:

  • договірну вартість за вирахуванням посередніх податків;

  • суму ввізного мита;

  • суму не відшкодованих підприємству непрямих податків у зв'язку з придбанням запасів;

  • транспортно - заготовчі витрати, що складаються з витрат на заготівку запасів, оплату тарифів за навантажувально-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання (включаючи витрати на страхування ризику транспортування);

- інші витрати, які пов'язані безпосередньо з придбанням запасів і доведенням їх до стану, придатного для використання в запланованих цілях.

Первинна вартість запасів, які виготовлені власними силами підприємства, визначається виходячи з їх виробничої (фактичною) собівартості, обчисленої відповідно до П(С) БО 16 "Витрати".

У виробничу собівартість продукції (робіт, послуг) включаються:

- прямі матеріальні витрати;

  • прямі витрати на оплату праці;

  • інші прямі витрати;

- змінні загальновиробничі витрати і постійні розподілені загальновиробничі витрати.

Відзначимо, що згідно п. 11 і 12 П(С) БО 9 виробничі запаси, внесені до статутного капіталу підприємства, оцінюються за справедливою вартістю (узгодженою засновниками (учасниками)), а запаси, що отримані безкоштовно -за справедливою вартістю.

При обміну подібними запасами первинна вартість запасів, придбаних в результаті такого обміну, дорівнює балансовій вартості переданих запасів.

У випадку якщо балансова вартість переданих запасів перевищує їх справедливу вартість, то первинною вартістю отриманих запасів є їх справедлива вартість.

При обміну неподібними активами первинна вартість запасів, придбаних в результаті такого обміну, дорівнює справедливої вартості отриманих запасів.

У бухгалтерії підприємства первинні документи з руху запасів підлягають обробці: таксуються, проставляються облікові шифри видів операцій, постачальників та ін., групуються за видами операцій, джерелами надходження або напрямами відпустку (витрати) запасів за кореспондуючими рахунками. В кінці звітного місяця на підставі даних первинних документів проводять записи в регістри бухгалтерського обліку.

При використанні журнально-ордерної форми обліку підсумкові дані з надходження і витрат запасів за синтетичними рахунками (субрахунками) записують у Відомість 5.1. Відомість ведуть в розрізі матеріально відповідальних осіб, місць зберігання і витрачання. У відомості визначають суму і середній відсоток транспортно-заготівельних витрат (далі - ТЗР), а також фактичну собівартість витрачених запасів (якщо застосовується метод оцінки вибуття запасів за середньозваженою собівартістю). Записи у Відомість 5.1 здійснюють на підставі документів (звітів), що узагальнюють надходження запасів на склади, в цехи, на ділянки і їх витрачання, вибуття з місць зберігання за звітний місяць або інший час (декада і т. п.).

Підсумкові дані Відомості 5.1 заносяться до розділу III Журналу 5 (ведеться підприємствами, які не застосовують рахунки класу 8 "Витрати за елементами") або в Журнал 5А (ведеться підприємствами, які застосовують одночасно рахунки класів 8 і 9 "Витрати діяльності"). Підсумкові записи з журналів-ордерів переносять до Головної книги за кожним рахунком окремо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]