Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
165.54 Кб
Скачать

Контроль і ревізія у промисловому підприємництві Конспект лекцій

Вступ

Тема 1. Організація і проведення ревізії та контролю промислового підприємництва

Тема 2. Контроль і ревізія касових і банківських операцій

Тема 3. Контроль і ревізія розрахунків

Тема 4. Ревізія операцій з основними засобами і нематеріальними активами

Тема 5. Контроль і ревізія операцій з товарно – матеріальними цінностями

Тема 6. Контроль і ревізія праці та її оплати

Тема 7. Контроль і ревізія виробництва та реалізації

промислової продукції

Тема 8. Контроль і ревізія інвестиційної діяльності

підприємств

Тема 9. Контроль і ревізія результатів діяльності та власного капіталу підприємства Тема 10. Контроль і ревізія стану бухгалтерського обліку і звітності

Тема 11. Організація і проведення ревізій, що призначаються правоохоронними органами

ВСТУП

Контроль як специфічна функція державного управління відіграє важливу роль у забезпеченні збереження власності підприємств, раціонального використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, дотримання розрахункової і бюджетної дисципліни, а також попередження псування цінностей.

Система органів, які контролюють фінансово-господарську діяльність в Україні, досить різноманітна. В неї входять Верховна Рада, Президент України, Кабінет Міністрів України, правоохоронні органи, державні спеціалізовані комітети та відомства, інспекції та департаменти (Державне казначейство, Державна податкова адміністрація та ін.), органи фінансово-кредитної системи.

Найбільш повно перевіряють діяльність підконтрольних об’єктів органи Державної контрольно-ревізійної служби України (ДКРС). Їх головним завданням є здійснення державного контролю за використанням засобів і матеріальних цінностей, їх збереженням, станом та достовірністю бухгалтерського обліку і звітності. Але сфера контролю ДКРС законодавчо обмежується міністерствами, відомствами, державними комітетами і фондами, а також підприємствами і організаціями, які отримують кошти із бюджетів усіх рівнів та державних валютних фондів. Органи ДКРС мають право проводити ревізії і перевірки суб’єктів підприємницької діяльності лише за постановою правоохоронних органів.

Різноманітність державних контролюючих органів у цілому дозволяє перевіряти і слідкувати за усіма сферами господарської діяльності в Україні. Але відсутність конституційно закріпленого головного органа економічного контролю, який би координував діяльність усіх державних контролюючих органів, призводить до повільного розвитку підприємницької діяльності в Україні. Крім того, у державі немає контролюючого органа, котрий систематично комплексно перевіряв би усі сфери діяльності суб’єктів господарювання усіх форм власності.

Предметом навчальної дисципліни "Контроль і ревізія у промисловому підприємництві" є контрольно-ревізійна робота на промисловому підприємництві, її організація, форми, методи та спеціальні прийоми контролю.

Мета навчальної дисципліни – надання студентам знань з теорії та практики контрольно-ревізійної діяльності у промисловому підприємництві.

Завданням дисципліни є засвоєння студентами теоретичних основ контролю у промисловому підприємництві; оволодіння сучасними технологіями організації і методики перевірок.

До вивчення даної дисципліни студент приступає набувши певних знань, навичок та вмінь з інших галузей науки та виробничої практики. Перш за все це стосується дисциплін загальноекономічного циклу. Крім того, потрібні досконалі знання зі спеціальних дисциплін: бухгалтерського обліку, аналізу господарської діяльності, оподаткування, різних галузей права, валютного законодавства. Вивчення курсу „Контроль і ревізія у промисловому підприємництві" базується на знанні дисципліни „Контроль і ревізія” (загальна теорія).