Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація обліку ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

2. Метод зменшення залишкової вартості

Метод зменшення залишкової вартості (або метод зниження залишку) передбачає визначення річної суми амортизації множенням залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первинної вартості на дату початку нарахування амортизації і річної норми амортизації. Річна норма амортизації (у відсотках) обчислюється як різниця між одиницею і результатом кореня ступеня кількості років корисного використання об'єкту з результату від ділення ліквідаційної вартості об'єкту на його первинну вартість.

Сума амортизації за рік при цьому методі визначається за формулою:

Річна сума амортизації = ОС Х N , (7.3)

де ОС- залишкова вартість об'єкта.

Норма амортизації визначається в цьому випадку, так само, як і в попередньому, на момент придбання об'єкта. Розрахунок норми амортизації здійснюється за формулою:

N =

(7.4)

де

N — норма амортизації у відсотках

т — кількість років корисного використання об'єкту.

Місячна норма амортизації в цьому випадку, як і в попередньому, визначається діленням річної норми на 12.

Норма амортизації при цьому методі значно вища, ніж при прямолінійному. Значення норми залишається незмінним протягом всього терміну використання об'єкта. База для нарахування амортизації при цьому методі постійно (рік від року) змінюється. Це забезпечує швидку (прискорену) амортизацію об'єкта протягом перших років його експлуатації. При цьому методі залишкова вартість ніколи не буде дорівнювати нулю. Цей метод заснований на припущенні, що новий об'єкт основних засобів надає значну віддачу в перший рік його експлуатації. Потім його віддача (продуктивність, потужність) з року в рік буде зменшуватися. При застосуванні цього методу економічно обґрунтовано нарахування більшої суми амортизації в першому році використання об'єкта і поступове її зменшення надалі.

Цей метод забезпечує швидку (прискорену) амортизацію об'єкта протягом перших років його експлуатації. Оскільки при застосуванні цього методу сума амортизації нараховується нерівномірно, також нерівномірно накопичується сума зносу і зменшується залишкова вартість. У останньому році експлуатації об'єкта залишкова вартість наближається до ліквідаційної вартості. Цей метод доцільно застосовувати для амортизації об'єктів, схильних до швидкого морального старіння, через що термін їх корисного використання може бути визначений лише приблизно. До таких об'єктів відносяться транспортні засоби, що використовуються в адміністративних цілях, прилади, засоби зв'язку, меблі, комп'ютери.

3. Метод прискореного зменшення

Метод прискореного зменшення - за цим методом річна сума амортизації визначається як множення залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первинної вартості на дату початку нарахування амортизації і подвоєної річної норми амортизації, обчисленої виходячи з терміну корисного використання об'єкта.

Річна сума амортизації = ОС Х N, (7.5)

1

Річна норма амортизації = : х 2, (7.6)

Термін корисного використання

Місячна норма амортизації визначається діленням річної норми на 12.

При застосуванні цього методу річна норма амортизації є фіксованою (у відсотках) величиною і застосовується до залишкової вартості об'єктів основних засобів. При цьому в перший рік експлуатації об'єкта основних засобів нараховується найбільша сума амортизації, потім вона зменшується щороку.

Ліквідаційна вартість не враховується при розрахунку річної норми амортизації. Тому в останній рік експлуатації об'єкту річну суму амортизації слід розраховувати не за формулою, а як різницю між залишковою вартістю об'єкта на початок року.

Цей метод забезпечує ще швидшу амортизацію, ніж попередній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]