Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект океанологія 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
528.9 Кб
Скачать

Тема 7.3. Загальна циркуляція течій у Світовому океані.

В Світовому океані існує єдина стійка система основних течій. Ця система обумовлює переміщення та взаємодію вод.

Основною силою, що приводить до переміщення вод Світового океану є вітер. В межах південних антициклонів (центри їх розташовані на 30-35о пн.ш. і 30-35опд. ш) діє система пасатних вітрів , під їх впливом виникає стійка поверхнева течія, яка направлена на захід (це Північні та Південні пасатні течії).

Зустрічаючи на своєму шляху береги материків , ця течія утворює підвищення рівня і повертає до високих широт (Гвіанська, Бразильська та інші).

В помірних широтах (біля 40о) переважають західні вітри, що посилюють течію, яка йде на схід.(Північно - Атлантична, Північно-Тихоокеанська та інші). В східних частинах океану між 40о і 20о пн. та пд. ш течія направлена до екватора (Канарська, Каліфорнійська, Перуанська та інші.).

Таким чином, до півночі і півдня від екватора в океанах утворюється стійка система циркуляції води, що уявляє собою велетенський антициклонічний круговорот води в Світовому океані..

Атлантичний океан. В ньому Північний антициклонічний кругообіг розповсюджується з півдня від 5о на північ до 50о пн.ш. і зі сходу на захід від 8 о до 80о з.д., що є основою для формування Гольфстріму та Куросіо. Межою між Північною та Південною пасатною течією є Міжпасатна (екваторіальна) протитечія, яка несе свої води на схід.

Індійський океан. В північні частині Індійського океану глибоко висунутий на південь п-ов Індостан та просторий Азіатський материк утворюють сприятливі умови для розвитку мусонної циркуляції. В листопаді-березні тут спостерігається північно-східний мусон, а в травні-вересні – південно-західний. У зв’язку з цим течія північніше 8о пд.ш має сезонний хід і повторює сезонний хід атмосферної циркуляції. Взимку на екваторі і на північ від нього спостерігається західна мусонна течія, така ж як і в інших океанах. В той же час в зоні, яка розділяє мусонні і пасатні вітри (3-8о пд.ш.) розвивається поверхнева екваторіальна протитечія.

В помірних широтах (45-65о) в північній частині Атлантичного і Тихого океану має місце циркуляція проти руху стрілки годинника. В смужці 40-50о пд.ш. знаходиться направлена на схід Антарктична кругова течія, яка називається течією Західних вітрів. Біля узбережжя Антарктиди течія має переважно західне направлення і утворює вузьку смугу прибережної циркуляції вздовж берегів материка.

В Північно-Льодовитому океані поверхнева течія направлена від берегів Азії через полюс до східних берегів Гренландії.

Постійні течії та протитечії. Постійні течії – це течії, які не значно змінюються по швидкості та направленню за сезон або за рік. До них відносяться мусонні та пасатні течії.

Течії, які знаходяться під крупними поверхневими океанічними течіями називаються протитечією, ці течії мають направлення в сторону, протилежну поверхневій течії. Такі течії були виявлені під Гольфстрімом та Куросіо.

Загальний перенос води в придонному шарі глибоких океанів утворюється з півдня на північ – із Антарктичної області до північних меж океанів.

Питання для самоконтролю:

  1. Приведіть класифікацію течій по силі, що їх викликає?

  2. Як класифікуються течії по характеру руху?

  3. Приведіть вторинні сили виникнення течій?

  4. В яких частинах Світового океану відхиляюча сила обертання Землі досягає найбільшого значення?

  5. Охарактеризуйте градієнтні течії.

  6. Покажіть на карті основні поверхневі течії Світового океану.