Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект океанологія 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
528.9 Кб
Скачать

3.3.6. Сейші

В випадку перенакопичення води в одній частині басейну під впливом будь-якої сили, то після припинення дії сили в замкнутому чи напівзамкнутому басейну виникають вільні затухаючі коливання водної маси в вигляді стоячих хвиль.

Коливання рівня , обумовлені стоячим хвилями вперше були виявлені Форелем в 1885 році на Женевському озері. Потім подібні коливання були виявлені в морських водоймищах (бухтах, затоках та інш.)

Сейші – це вільні коливання рівня в замкнутих чи напівзамкнутих водоймищах, які відбуваються по інерції після припинення дії зовнішніх сил.

Причинами виникнення сейші можуть бути вітер, різкі зміни атмосферного тиску, сейсмічні збудження дна моря, припливні явища.

Самий простий вигляд має одновузлова сейша – рівень води біля одного берега піднімається, а біля іншого понижується. Посередині басейну спостерігається одна вузлова лінія, на якій коливання рівня відсутні, а течія максимальна.

Вузол сейші – це нерухома вісь, відносно якої відбуваються коливання водних мас.

Сейші бувають одновузлові, двовузлові , багатовузлові.

Основними елементами сейші є період, висота, довжина, амплітуда.

Період сейші – це час, на протязі якого маса води виконала одне повне коливання. Період сейші залежить від рельєфу дна, форми басейну і змінюється від кількох хвилин до кількох годин.

Амплітуда сейші – максимальне відхилення рівня води від свого стану спокою. Амплітуда сейші коливається від кількох сантиметрів до 1 м.

Висота сейші - різниця між максимальними та мінімальними відмітками сейшевих коливань рівня. Висота сейш може досягати 2 м.

Довжина хвилі сейші – різниця між двома пучностями. З часом внаслідок тертя з дном , амплітуда сейш зменшується і коливання затухають.

В Середземному морі біля берегів Сицилії спостерігались сейші з періодом 10-25 хв. , і висотою до 2 м.

На Азовському морі спостерігались сейші з періодом 6-7 і 23 год. з найбільшою висотою біля 80 см.

В Севастопольській бухті спостерігались сейші висотою 58 см і з періодом 50-60 хв., які виникали при різкій зміні атмосферного тиску на 6 мм.

Мал.3.3.2. а) одновузлові сейші б) двовузлові сейші