Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект океанологія 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
528.9 Кб
Скачать

Тема 4.3. Деформація льодового покриву та його розподіл в Світовому океані

Деформація морських льодів – це зміна форми, будови та його розмірів. Виділяють два види деформації: 1) термічну – виникає в результаті зміни температури льоду; 2) динамічну – в результаті вертикальних та горизонтальних рухів.

Термічна – це деформація обумовлена різницею температури верхньої та нижньої частини льодового покриву, при цьому утворюються тріщини. При зниженні температури повітря утворюються тріщини на поверхні, при підвищені температури – нижні тріщини.

Динамічна деформація - обумовлена вітром, хвилями, коливанням рівня, припливами. В відкритих морях велике значення має вітер, він визиває рух крижин, руйнування льодових полів, наповзання крижин одна на одну.

В узбережжі велику роль відіграють припливи. Припливні тріщини виникають під впливом припливних течій, і розташовуються паралельно береговій лінії.

Стиснення – явище, яке відбувається під впливом вітру, припливів, течій і перепон на шляху руху крижин в вигляді берегів, островів. Стиснення супроводжується внутрішньою та зовнішньою деформацією.

Торошіння – виникає внаслідок зіткнення крижин при їх руйнуванні і стиснені.

Дрейф льоду - сумарний переніс льоду під впливом вітру та течій. Зв’язок між вітром та рухом льоду вперше виявив Ф. Нансен і виразив двома правилами:

  1. Дрейф суцільного льоду відбувається по ізобарам так, що область низького тиску атмосфери знаходиться вліво від лінії дрейфу, а високого – вправо.

  2. Швидкість дрейфу пропорційна відстані між ізобарами.

4.3.1. Розподіл льоду в Світовому океані.

По льодовитості Світовий океан розподіляється на такі зони:

  1. Безльодова зона, складає біля 80% від загальної площі Світового океану, на ній ніколи не з’являється лід. Це північна частина Індійського океану, тропічна та екваторіальна зона Світового океану, Червоне, Карибське море.

  2. Зона з епізодичною появою льоду. Це райони, де лід з’являється тільки в окремі холодні зими. Приклад – Північне, Мраморне та інші моря.

  3. Зони з сезонною появою льоду. Обов’язково кожну зиму з’являється лід і весною повністю зникає. Це – Охотське, Японське, Чорне, Азовське, Балтійське та інші моря.

  4. Зони, в яких більша частина льоду тане, а частина залишається , літом можна зустріти дрейфуючий лід.(Карське, Баренцове море).

  5. Райони з льодом, які зберігається круглий рік, але сильно послаблюється влітку. Це центральна частина Північного Льодовитого океану і деякі антарктичні зими.

  6. Райони, де крига приноситься з інших басейнів – Гренландське море.

В північній півкулі максимальний розвиток льоду спостерігається в березні – квітні, коли середня їх межа досягає 62о п.ш. До кінця літа льодовий покрив зменшується і його межа відступає до півночі.

Айсберги виносяться в Атлантичний океан в основному Лабрадорською течією. Окремі айсберги досягають 35о і навіть 27о п.ш.

В північній півкулі найбільше всього криги в вересні, коли середня межа льодового покриву досягає 60о пд.ш.