Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект океанологія 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
528.9 Кб
Скачать

3.3.4. Річний водний баланс Світового океану та окремих морів.

Водний баланс земної кулі виражає кількісне значення елементів круговороту води в природі. Круговорот пов’язує в одне ціле всі води на земній кулі і визначається випаровуванням з

суші та океану, опадами та річковим стоком. Вся поверхня Землі розподілена на Світовий океан, стічні та безстічні області.

Водний баланс для Світового океану:

Zo = Xo + Уо,

де Zo – випаровування з поверхні океану;

Хo – опади на поверхню океану;

Уо – річний стік в океан.

Для стічних областей суші:

Zс = Xс - Ус,

де Zс – випаровування з суші;

Хс – опади на сушу;

Ус – річний стік.

Для безстічних областей:

Хб = Zб ,

де Хб – випаровування з Світового океану;

Zб - опади на безстічну область.

При вивченні водних балансів окремих морів необхідно ураховувати горизонтальний перерозподіл морських вод, водообмін з сусідніми басейнами. Тому рівняння водного балансу для конкретного моря має вигляд:

Zм = Xм + Ус ± В ,

де Zм – випаровування з поверхні моря;

Xм – опади, що випали на поверхню моря;

Ус – стік річок з поверхні суші;

В - різниця між кількістю води, що поступила в дане море і кількістю, що вийшла з моря.

Алгебраїчна сума із випаровування, стоку річок та опадів називається прісним балансом. Так, в Чорному морі переважають води материкового стоку та опадів (66% від всього приходу) над випаровуванням на 172 км3 , що і визначає позитивний прісний баланс моря. Позитивні баланси мають моря Балтійське, Біле, Азовське та інші. Негативний баланс спостерігається у Середземному, Червоному та інших.

3.3.5. Згонні та нагонні коливання.

Згонно–нагонні коливання рівня моря є неперіодичні зміни рівня моря та океанів під впливом вітру та атмосферного тиску.

Під впливом вітру відбувається поступовий рух води – течії, які приводять до коливань рівня біля берегів.

В мілких морях напрямок течії співпадає з напрямом вітру. Якщо вітер дме в бік берега, то в результаті притока води рівень біля берегів підвищується – відбувається нагін, а при зворотному напряму вітру – згін води.

В глибоких морях течія відхиляється від напряму вітру на 90о (вправо в північній півкулі) і згонно–нагонні коливання рівня в цьому випадку будуть викликані вітрами, що дмуть повздовж берега.

Найбільші коливання рівня при згонно–нагонних явищах спостерігаються в вузьких затоках, протоках, гирлах річок. В глибоких морях згонно–нагонні коливання рівня незначні.

Значні згонно–нагоні коливання спостерігаються в Азовському морі, де різниця рівнів складає більше 3 м.

Згонно–нагоні коливання часто супроводжуються явищами, які діють в тому ж напрямку (зміна атмосферного тиску, річковий стік, сейші, припливи та ін). В такому випадку підвищення рівня при нагонах за рахунок вітру може посилюватися підвищенням рівня за рахунок супроводжуючих явищ. Так, часті повені в районі Санкт-Петербургу з катастрофічними підйомами рівнів виникають, коли співпадають нагоні підйоми рівня з хвилями циклонічного походження, які проникають в вузьку та мілководну Фінську затоку.