Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект океанологія 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
528.9 Кб
Скачать

58

Конспект лекцій з дисципліни “Фізична океанологія” призначений для студентів гідрометеорологічного технікуму зі спеціальностей 5.070606 “Метеорологічні та гідрологічні спостереження” та 5.070607 “Експлуатація та обслуговування гідрометеорологічних вимірювальних систем”, складений відповідно з навчальною програмою.

В даному конспекті викладено основні поняття про Світовий океан та явища, які існують в Світовому океані та морях, їх основних закономірностях, взаємному зв’язку з атмосферними процесами. Викладення базується на знаннях студентів з загальної фізики, елементів вищої математики, хімії.

Окрім теоретичного матеріалу та загальних теоретичних вказівок конспект лекцій містить питання для самоконтролю та рекомендовану літературу для детального вивчення тієї чи іншої теми.

Конспект лекцій склала викладач Херсонського гідрометеорологічного технікуму Зарудня Ганна Михайлівна.

Конспект лекцій з дисципліни

“Фізична океанологія”

Спеціальності: 5.070606 “Метеорологічні

та гідрологічні спостереження”

5.070607 “Експлуатація та обслуговування

гідрометеорологічних вимірювальних систем”

Міністерство освіти і науки України

Херсонський гідрометеорологічний технікум

Одеського державного екологічного університету

ЗАТВЕРДЖЕНО

Голова науково – методичної

комісії з напряму вищої освіти

за професійним спрямуванням

гідрометеорологія

__________ С.М. Степаненко

____ ___________ 2002 р.

Конспект лекцій з дисципліни

“Фізична океанологія”

Спеціальності: 5. 070606 “ Метеорологічні та

гідрологічні спостереження ”

5. 070607 “ Експлуатація та обслуговування гідрометеорологічних вимірювальних систем ”

УЗГОДЖЕНО РОЗГЛЯНУТО

Голова методичної на засіданні циклової комісії

ради технікуму гідрологічних дисциплін

________ В.В. Ірклій голова циклової комісії

___ _______ 2002 р. ________ Г.М. Зарудня

___ __________ 2002 р.

м. Херсон – 2002 р

В с т у п

Океанологія і її задачі. Океанологія – це наука, яка вивчає різні аспекти природи Світового океану: фізичні, хімічні, біологічні, геологічні.

Із визначення океанологія поділяється на часткові науки - це фізика, хімія, біологія та геологія океану.

Фізика океану вивчає загальні закономірності фізичного стану та динаміку вод на основі використання законів фізики.

Хімія океану вивчає хімічні властивості вод і донних відкладень, хімічний баланс океану.

Біологія океану вивчає флору і фауну океану.

Геологія океану займається вивченням геологічної будови та розвитку океанічної кори, рельєфу дна, донних відкладень.

Всі ці науки пов’язані між собою, так як вони вивчають Світовий океан, в якому відбуваються різні процеси.

Головна задача океанології – комплексне вивчення природи Світового океану для більш ефективного використання його ресурсів людиною. Для вирішення цієї задачі в океані виконуються виміри різних його характеристик, розробляються теорії процесів, які відбуваються в океані, складаються прогнози розвитку процесів.

Історія океанологічних досліджень.

Тривалий час океанологічні дослідження носили випадковий характер і надходили від мореплавців. Перші відомості про океан накопичувались паралельно з набуттям географічних знань про Землю.

Перша значна інформація про явища в океанах була отримана в епоху географічних відкриттів , коли була відкрита Америка, морський шлях в Індію, в Атлантичному океані були відкриті Північна Пасатна течія, Лабрадорська і Гольфстрім, а перша кругосвітня подорож

Ф. Магеллана (1519-1522 рр.) практично довела, що всі океани пов’язані між собою і площа їх значно перевищує площу суші. Значний вклад у вивчення південних полярних широт внесла експедиція Ф. Белінсгаузена і М. Лазарева на “Востоке” і “Мирном” (1819 – 1822 рр.), що відкрила шостий континент Землі – Антарктиду.

В середині ХІХ ст. М.Морі склав перші карти течій та рельєфу дна Атлантичного океану, випустив кілька видань своєї монографії “Фізична географія моря” , а Є. Ленц дослідив вертикальний розподіл температури та солоності зробив припущення про рух на глибинах холодних вод від полюсу до екватору.

Комплексне океанологічне дослідження було розпочато англійською експедицією на “Челенджері” під керівництвом У. Томсона, яка виконала в 1872-1876 рр. спостереження на 362 глибоководних станціях в Атлантичному, Тихому та Індійському океанах. Найбільш видатним успіхом цієї експедиції є те, що було зроблено висновок про постійність соляного складу в різних районах Світового океану, виконано першу класифікацію донних відкладень і знайдено життя на глибині до 5 км.

Великі затрати експедиційних досліджень поставили питання про міжнародну співдружність в океанології. Так, в 1882-1883 рр. було проведено Перший міжнародний полярний рік, і в 1932-33 рр. проходив Другий міжнародний полярний рік, який здійснив великий вплив на дослідження Арктики.

До 40-х років ХХ ст. радянські та зарубіжні океанографи займалися головним чином, описом конкретних океанів і морів та особливостями їх гідрометеорологічного режиму.

З другої половини 40-х років зросла увага до економічних ресурсів Світового океану, що сприяло розширенню океанологічних досліджень. Роботи проводились на “Альбатросі” (Швеція), “Галатеї” (Данія), “Витязі” (СРСР), “Челенджері ІІ” ,(Великобританія) та інших.

В 50-70–х роках було зібрано великий матеріал про Світовий океан і виконано відкриття. Так, було знайдено та досліджено глибинні екваторіальні протитечії Кромвеля, Ломоносова, Тареєва, глибинні протитечії під Гольфстрімом та Куросіо, Антилько – Гвінейська течія, гігантські оберти в океані, відкрито підводні хребти та вулканічні гори, інтенсивно досліджено акустику океану.

Однією із нових проблем океану стала проблема охорони океану, яка пов’язана з забрудненням вод океану різними токсичними речовинами.

Література:

[1] §1, 2, 3

Питання для самоконтролю:

  1. Що являє собою наука океанологія?

  2. На які часткові науки підрозділяється океанологія?

  3. Назвіть значні відкриття в океанології в ХІХ столітті.

  4. Чим викликана міжнародна співпраця в досліджені Світового океану?

  5. Які перспективи розвитку океанологічних досліджень?