Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Однорангові мережні ос і ос з виділеними серверами

У залежності від того, як розподілені функції між комп'ютерами мережі, мережні операційні системи, а отже, і мережі поділяються на два класи: однорангові і дворангові. Останні частіше називають мережами з виділеними серверами.

Якщо комп'ютер надає свої ресурси іншим користувачам мережі, то він відіграє роль сервера. При цьому комп'ютер, що звертається до ресурсів іншої машини, є клієнтом. Як уже було сказано, комп'ютер, що працює в мережі, може виконувати функції або клієнта, або сервера, або ж сполучати обидві ці функції.

Якщо ж виконання будь-яких серверних функцій є основним призначенням комп'ютера (наприклад, надання файлів у загальне користування всім іншим користувачам чи мережі організації спільного використання факсу, або ж надання всім користувачам мережі можливості запуску на даному комп'ютері своїх додатків), то такий комп'ютер називають виділеним сервером. У залежності від того, який ресурс сервера є розподілюваним, їх називають файлом-сервером, факсом-сервером, принт-сервером, сервером додатків і т.д.

Очевидно, що на виділених серверах бажано встановлювати ОС, спеціально оптимізовані для виконання тих чи інших серверних функцій. Тому в мережах із виділеними серверами найчастіше використовують мережні операційні системи, до складу яких входить декілька варіантів ОС, що відрізняються можливостями серверних частин. Наприклад, мережна ОС Novell NetWare має серверний варіант, оптимізований для роботи як файл-сервер, а також варіанти оболонок для робочих станцій з різними локальними ОС, причому ці оболонки виконують винятково функції клієнта. Іншим прикладом ОС, орієнтованої на побудову мережі з виділеним сервером, є операційна система Windows NT. На відміну від NetWare, обидва варіанти даної мережі ОС - Windows NT Server (для виділеного сервера) і Windows NT Workstation (для робочої станції) можуть підтримувати функції і клієнта і сервера. Але серверний варіант Windows NT має більше можливостей для надання ресурсів свого комп'ютера іншим користувачам мережі, тому що може виконувати більш широкий набір функцій, підтримувати більшу кількість одночасних з'єднань із клієнтами, реалізувати централізоване керування мережею, мати більш розвинуті засоби захисту.

Виділений сервер не прийнято використовувати як комп'ютер для виконання поточних задач, не пов'язаних з його основним призначенням, тому що це може зменшити продуктивність його роботи як сервера. У зв'язку з такими розуміннями в ОС Novell NetWare на серверній частині можливість виконання звичайних прикладних програм узагалі не передбачена, тобто сервер не містить клієнтської частини, а на робочих станціях відсутні серверні компоненти. Однак в інших мережних ОС, функціонування на виділеному сервері клієнтської частини цілком можливе. Наприклад, під керуванням Windows NT Server можуть запускати звичайні програми локального користувача, що можуть зажадати виконання клієнтських функцій ОС із появою запитів до ресурсів інших комп'ютерів мережі. При цьому, робочі станції, на яких встановлена ОС Windows NT Workstation, можуть виконувати функції невиділеного сервера.

Важливо зрозуміти, що незважаючи на те, що в мережі з виділеним сервером усі комп'ютери можуть виконувати одночасно роль і сервера, і клієнта ця мережа функціонально несиметрична: апаратно і програмно в ній реалізовані два типи комп'ютерів - одні, у більшій мірі орієнтовані на виконання серверних функцій і працюють під керуванням спеціалізованих серверних ОС, а інші - в основному виконують клієнтські функції і працюють під керівництвом відповідного варіанта ОС. Функціональна несиметричність, як правило, викликає і несиметричність апаратури - для виділених серверів використовують могутніші комп'ютери з великим обсягом оперативної і зовнішньої пам'яті. Таким чином, функціональна несиметричність у мережах із виділеним сервером супроводжується несиметричністю операційних систем (спеціалізація ОС) і апаратною несиметричністю (спеціалізація комп'ютерів).

В однорангових мережах усі комп'ютери рівні в правах доступу до ресурсів один одного. Кожен користувач може за своїм бажанням оголосити будь-який ресурс свого комп'ютера поділюючим, після чого інші користувачі можуть його експлуатувати. У таких мережах на всіх комп'ютерах установлюють ту ж саму ОС, що надає всім комп'ютерам у мережі потенційно рівні можливості. Однорангові мережі можуть бути побудовані, наприклад, на базі ОС LANtastic, Реrsonal Ware, Windows for Workgroup, Windows NT Workstation.

В однорангових мережах також може виникнути функціональна несиметричність: одні користувачі не бажають розділяти свої ресурси з іншими, і в такому випадку їхні комп'ютери виконують роль клієнта, за іншими комп'ютерами адміністратор закріплює тільки функції з організації спільного використання ресурсів, а значить вони є серверами, у третьому випадку, локальний користувач не заперечує проти використання його ресурсів і сам не виключає можливості звертання до інших комп'ютерів. ОС, установлена на його комп'ютері, повинна включати і серверну, і клієнтську частини. На відміну від мереж з виділеними серверами, в однорангових мережах відсутня спеціалізація ОС, у залежності від переважної функціональної спрямованості, чи клієнта сервера. Усі варіації реалізуються засобами конфігурування того самого варіанту ОС.

Однорангові мережі простіші в організації й експлуатації. Однак вони застосовуються, в основному, для об'єднання невеликих груп користувачів, що не пред'являють вимог до обсягів збереженої інформації, її захищеності від несанкціонованого доступу і до швидкості доступу. За підвищених вимог до цих характеристик більш придатними є дворангові мережі, де сервер краще вирішує задачу обслуговування користувачів своїми ресурсами, тому що його апаратура і мережна операційна система спеціально спроектовані для цієї мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]