Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Користувальницький пласт програмного забезпечення

Хоча велика частина програмного забезпечення введення-виведення знаходиться усередині ОС, деяка його частина міститься в бібліотеках, що пов'язуються з користувальницькими програмами. Системні виклики, що містять виклики введення-виведення, звичайно, подаються через бібліотечні процедури. Якщо програма, написана мовою С, містить виклик:

count = write (fd, buffer, nbytes),

то бібліотечна процедура write пов'язана з програмою. Набір подібних процедур є частиною системи введення-виведення. Зокрема, форматування чи введення- виведення виконується бібліотечними процедурами. Прикладом може бути функція printf мови С, що приймає рядок формату і, можливо, деякі змінні як вхідну інформацію, потім будує рядок символів АSCSII і робить виклик printf для виведення цього рядка. Стандартна бібліотека введення-виведення містить велике число процедур, що виконують введення-виведення і працюють як частина користувальницької програми.

Іншою категорією програмного забезпечення введення-виведення є система спулінга (spooling).

Спулінг - це спосіб роботи з виділеними пристроями в мультипрограмній системі. Розглянемо типовий пристрій, що вимагає спулінга, - рядковий принтер. Хоча, технічно, легко дозволити кожному користувальницькому процесу відкрити спеціальний файл, пов'язаний із принтером. Такий спосіб небезпечний через те, що користувальницький процес може монополізувати принтер на довільний час. Тому створюють спеціальний процес - монітор, що має виняткові права на використання цього пристрою. Також створюють спеціальний каталог, названий каталогом спулінга. Для того, щоб надрукувати файл, користувальницький процес розміщує виведену інформацію в цьому файлі і в каталозі спулінга.

Процес-монітор, по черзі, роздруковує усі файли, що містяться в каталозі спулінга.

Файлова система

Файлова система - це частина операційної системи, призначення якої полягає в тому, щоб забезпечити користувачу зручний інтерфейс при роботі з даними, що зберігаються на диску, і забезпечити спільне використання файлів декількома користувачами та процесами. Поняття "файлова система" включає:

• сукупність усіх файлів на диску;

• набори структур даних, використовуваних для керування файлами, такі, наприклад, як каталоги файлів, дескриптори файлів, таблиці розподілу вільного і зайнятого простору на диску;

• комплекс системних програмних засобів, що реалізують керування файлами, зокрема: створення, знищення, читання, запис, перейменування, пошук й інші операції над файлами.

Імена файлів

Файли ідентифікуються іменами. Користувачі дають файлам символічні імена, при цьому враховуючи обмеження ОС як на використовувані символи, так і на довжину імені. Донедавна ці межі були дуже вузькими. Так, у популярній файловій системі FАТ, довжина імен обмежується відомою схемою 8,3 (8 символів - власне ім'я, 3 символи - розширення імені), а в ОС UNIX system V ім'я не може містити більше 14 символів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]