Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Мал.10.6. Вм³ст рядка стану Робота з вікнами в програмі Windows

Основним терміном у Windows º в³кно, яке може ³снувати в чотирьох зображенях:

  • піктограма;

  • вікно нормального розміру;

  • повноекранне вікно;

  • кнопка програми (папки) на панелі задач.

ϳä п³ктограмою (³конкою) розум³ють граф³чне зображення, невеликого розм³ру, з п³дписом, яке символ³зуº якусь д³ю або поняття. П³ктограма є закритим в³кном.

³êíî - це обмежена рамкою частина поверхн³ екрана. Воно має р³зн³ розм³ри ³ знаходиться у р³зних м³сцях екрана. Усередин³ кожного в³кна щось “показуºться”

(додатком або системою) або щось "робиться" самим користувачем.

²ншими словами, в³кно - це прост³р для:

  • розміщення об’єктів (тексту, рисунків, піктограм та інших вікон);

  • виконання дій (введення тексту, малювання, введення директив, виведення повідомлень).

В³кно може ³снувати в повноекранному вигляд³, коли займаº все поле екрана, або в нормальному вигляд³, коли займаº т³льки його частину.

Windows забезпечуº незалежний запуск ³ паралельне виконання к³лькох програм (додатк³в). Кожна з програм, що виконуються, маº своº власне в³кно.

Вигляд та розм³щення в³кон залежить в³д того, ск³льки додатк³в одночасно працюють у середовищ³ Windows. Якщо працюº т³льки один додаток, то слушно вид³лити йому весь екран, тобто розкрити в³кно до максимального розм³ру.

Робота з двома додатками, одночасно, передбачаº наявн³сть на екран³ двох в³кон ³ т.д. У цьому випадку в³кна можуть розм³щуватись одне б³ля одного, одне п³д одним або якимось ³ншим чином.

Якщо якийсь додаток у цей момент не потрібно контролювати, то його в³кно багато згорнути до кнопки з назвою додатка у панел³ задач. При цьому додаток продовжуº роботу, але результати його, тимчасово, схован³ в³д користувача.

Ф³ксац³я курсору мишки на ц³й кнопц³ розгортаº в³кно додатка до попереднього розм³ру.

Плавна зм³на розм³р³в в³кна

Плавно зм³нювати розм³р можна т³льки активного в³кна. Для цього треба встановити курсор мишки на одну з меж в³кна, яку треба пересунути (при цьому стр³лка курсора перетворюºться на двонаправлену подв³йну стр³лку), натиснути л³ву кнопку мишки та, утримуючи ¿¿ в такому стан³, пересунути мишку в потр³бному напрямку. При цьому буде в³дпов³дно переміщатись рамка в³кна. Після зв³льнення кнопки мишки, ф³ксуºться новий розм³р в³кна (Мал.10.7.).

Мал.10.7. Плавна зм³на розм³ру в³кна за допомогою курсора мишки

Якщо "взятись" за куток в³кна, то можна "пересунути" одразу дв³ рамки. При цьому двонаправлена стр³лка буде розм³щена на екран³ в д³агональному напрямку.

Технолог³я роботи з д³алоговими в³кнами

Д³алогове в³кно служить для встановлення параметр³в операц³йно¿ системи Windows 95, параметр³в в³кна, режим³в роботи поточного додатку (програми) тощо. Воно може м³стити ряд об’ºкт³в, зображених на мал. 10.8.

Призначення цих об’єктів:

вкладка

  • маº ярличок з написом, розм³щеним п³д заголовком в³кна; в³кно може м³стити дек³лька вкладок, розм³щених одна п³д одною; щоб вивести вкладку на передн³й план, потрібно заф³ксувати курсор мишки на ¿¿ ярличку;

кнопка

  • це прямокутник з написом; ф³ксац³я курсору на кнопц³ викликаº виконання або в³дмову в³д виконання якихось д³й;

перемикач³

  • мають вигляд к³лькох сл³в із маленькими в³концями перед кожним , та т³льки в одному з в³конець сто¿ть чорна крапка; використовуються для вибору параметр³в; перемикач³в, звичайно, буваº дек³лька, бо вони м³стять альтернативн³ команди, тобто коли вмикаºться якийсь параметр, вс³ ³нш³ вимикаються;

текстове поле

  • невеличке в³кно, до якого можна записати якусь текстову ³нформац³ю (наприклад, ³м’я файла);

список

  • м³стить перел³к елемент³в, з якого треба вибрати один, клацнувши на ньому л³вою кнопкою мишки; список може мати смугу прокручування;

список, що розкриваºться

  • в³кно з п³дкресленою стр³лкою вниз; при ф³ксац³¿ курсору на стр³лц³ розкриваºться список вар³ант³в, з якого треба вибрати один; таке в³кно значно компактн³ше за звичайний список;

кнопки-стр³лки

  • це пара стр³лок (трикутничк³в), направлених угору та вниз; якщо клацнути на стр³лц³ угору, то число, що сто³ть л³воруч в³д стр³лок, зб³льшуºться, а стр³лка вниз забезпечуº зменшення цього числа;

прапорець

  • маленький квадратик або кружечок перед назвою параметра; якщо клацнути на цьому параметр³ або на прапорц³ л³вою кнопкою мишки, то у квадратику пом³щаºться хрестик, крапка або галочка - параметр вв³мкнено; повторне клацання видаляº з квадратика хрестик (крапку або галочку) - параметр вимкнено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]