Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Мал.18.3. Класиф³кац³я систем криптограф³чного захисту ³нформац³¿ Руйн³вн³ програми

²снуº ряд особливих комп'ютерних програм, як³ називають руйн³вними. ¯х можна под³лити на три типи (мал.19.1).

Мал.19.1. Класиф³кац³я руйн³вних програм

Програма "Троянський к³нь", маскуючись п³д корисну програму, при кожному запуску виконуº руйн³вн³ д³¿, наприклад, вилучаº файли з диска, руйнуº каталог диска тощо.

Програма "Годинникова м³на" виконуº так³ ж д³¿ як ³ "Троянський к³нь", але сво¿ руйн³вн³ функц³¿ вмикаº т³льки за певної дати або годину. Прикладом може бути програма "П'ятниця тринадцятого", яка виявляº сво¿ руйн³вн³ зд³бност³ т³льки при сп³впаданн³ п'ятниц³ з тринадцятим числом. За умови актив³зац³¿, програма ор³ºнтуºться на системну дату, що збер³гаºться в таймер³ ЕОМ з автономним джерелом живлення.

Загальн³ в³домост³ про комп'ютерн³ в³руси

Òåðì³í "Комп'ютерний в³рус" вперше у 1984 роц³ використав сп³вроб³тник Лехайського ун³верситету (США) Фред Коен, хоч досл³дження в област³ штучних конструкц³й, як³ здатн³ до саморозмножування, були розпочат³ ще в середин³ нин³шнього століття батьками к³бернетики; Норбертом В³нером ³ фон Нейманом.

Програмісти створюють комп'ютерн³ в³руси з р³зних причин: через бажання дошкулити ф³рм³, образила або ж просто з хул³ганських мотив³в.

Комп'ютерний в³рус - це невелика, за розм³ром, програма, яка маº здатн³сть розмножуватись (тобто приписуº себе до ³нших програм, таким чином заражаючи ¿х), а також виконувати р³зн³ небажан³ д³¿ на комп'ютер³.

Програма з приписаним до не¿ в³русом називаºться зараженою ³, якщо ми запускаºмо ¿¿ на виконання, першим починаº працювати в³рус, і тільки через деякий час в³н передаº керування програм³, яка запускаºться, ³ вона працюº як звичайно. Таким чином, зовн³шньо робота заражено¿ програми н³чим не в³др³зняºться в³д роботи незаражено¿.

Як правило, можна вид³лити 2 стад³¿ роботи в³русу (мал.19.2.).

Мал.19.2. Основн³ стад³¿ роботи комп’ютерного в³русу

Íà åòàï³ розмноження в³рус т³льки приписуº себе до ³нших програм ³ б³льше н³чого не робить(це прихований етап).

Åòàï руйнування настаº, як правило, через певний час п³сля проникнення в³русу в комп'ютер.

На першому етап³ роботи комп'ютерн³ в³руси великих неприºмностей не завдають - вони т³льки займають дискову пам'ять, ³ то в незначн³й м³р³. А ось другий етап може мати катастроф³чн³ насл³дки. В³рус може знищити на диску системн³ або програмн³ файли, зм³нити параметри в³нчестера, в³дформатувати диски або ж просто заважати робот³ оператора.

Як правило, комп'ютерн³ в³руси заражають файли виконавчого типу: ".СОМ", ".ЕХЕ", або ".SYS", а також деяк³ ³нш³ специф³чн³ файли. Останнього часу з’явилась велика к³льк³сть, так званих, макров³рус³в, створених на макромов³ Visual Basic. Вони працюють у середовищ³ Windows ³ заражають текстов³ файли, створен³ за допомогою текстового редактора Word. Макров³руси розповсюджуються за умови перегляду заражених ними текст³в.

Віруси класифікують за різними ознаками (мал.19.3.):

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]