Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Дисководи.

Дисководи (накопичувач³ на магн³тних дисках) — це зовн³шня пам'ять ЕОМ. Вони призначен³ для запису й зчитування даних, записаних на магн³тн³ диски, як³ служать для довгострокового збереження ³нформац³¿. Основн³ характеристики накопичувач³в так³:

дисководи з гнучкими магн³тними дисками FDD (Floppy Disk Drive) ³ з жорсткими магн³тними дисками HDD (Hard Disk Drive) або "В³нчестер".

Гнучкі диски (дискети) дозволяють переносити документи і програми з одного комп’ютера на інший, зберігати інформацію, яка не використовується постійно на комп’ютері, робити архівні копії інформації, яка міститься на жорсткому диску.

Зустрічаються дискети розміром 5,25 і 3,5 дюймів (133 і 89 мм).

Дискети розміром 5,25 дюйма, переважно, мають ємність 1,2 Мбайта. Дискети розміром 3,5 дюйма, переважно, мають ємність 1,44 Мбайта. Ці дискети вмонтовані в жорсткий пластмасовий корпус, що значно підвищує їх надійність і довговічність. У зв’язку з цим, дискети розміром 3,5 дюйма зараз витісняють дискети розміром 5,25 дюйма, хоч вони і дорожчі.

Вінчестер призначений для постійного зберігання інформації в комп'ютері.

Пристрої cd-rom

Накопичувач³ на компакт-дисках (CD-ROM — Compact Disk ROM) - це дисководи, як³ читають ³нформац³ю з диск³в, що мають одну ф³зичну дор³жку у форм³ безперервно¿ сп³рал³. Зчитування ³нформац³¿ з компакт-диску виконуºться за допомогою лазерного променя. Компакт-диски обертаються ³з зм³нною кутовою швидк³стю, з метою забезпечення пост³йної л³н³йної швидкості, при читанн³.

Пристрої резервного копіювання

Дані, які обробляються на комп’ютері, як правило, зберігаються на жорстких дисках. Але через фізичне пошкодження диску, дію комп’ютерних вірусів, а також внаслідок неправильного коректування або випадкового знищення файлів ця інформація може бути частково або повністю пошкоджена або знищена. Втрати від цього можуть бути надзвичайно великими. У багатьох організаціях цінність інформації, яка зберігається на комп’ютерах, в сотні і тисячі разів перевищує вартість самих комп’ютерів.

Щоб звести до мінімуму ці втрати, слід мати архівні копії файлів і систематично їх оновлювати.

Для архівування даних, використовують спеціальні пристрої резервного копіювання, серед яких найпоширенішими є:

  • накопичувачі на гнучких магнітних дисках – дозволяють зберігати до 250 MB інформації;

  • магнітооптичні накопичувачі – до 640 MB;

  • накопичувачі на змінних жорстких магнітних дисках – до 2,2 GB;

  • накопичувачі на оптичних компакт-дисках – до 4,7 GB.

  • накопичувачі на оптичних компакт-дисках з можливістю перезапису – до 2,6GB.

Структура запису ³нформац³¿ на магн³тн³ диски

Поверхню магн³тного диску под³ляють на концентричн³ дор³жки. Кожну дор³жку, у свою чергу, под³ляють на зони (сектори) (Мал. 4.1.).

Сектор — це д³лянка, на яку записуºться ³нформац³я. М³ж секторами º незаповнен³ пром³жки — м³жсекторний прост³р. К³льк³сть дор³жок на диску ³ сектор³в на дор³жц³ встановлюºться програмою форматування диска (тобто вона може зм³нюватись для одного ³ того ж диска). Новий диск до роботи непридатний. Його обов'язково потрібно в³дформатувати, тобто утворити дор³жки, сектори на дор³жках, а також спец³альн³ службов³ област³. Т³льки п³сля цього на диск можна записувати ³нформац³ю.

Мал.2.7. Структура гнучкого магн³тного диска

На IBM-под³бних ПЕОМ використовують:

3.5 дюймов³ гнучк³ магн³тн³ диски з двосторонн³м записом ³нформац³¿ мають формат: 80 дор³жок х 18 сектор³в х 512 Байт (ºмн³сть диску 1.44 МБайт).

Нульова дор³жка будь-якого диску º службовою ³, якщо вона з³псована, то диск до роботи непридатний.

Для різноманітних операц³йних систем розм³щення службових д³лянок на диску неоднакове. Наприклад, в ОС MS DOS дисковий прост³р под³ляють на 4 област³:

  • завантажуваний запис (BOOT RECORD). В³н завжди займаº перший сектор нульово¿ сторони нульово¿ дор³жки диску ³, якщо на диску записана операц³йна система, вм³щуº програму початкового завантаження ОС;

  • починаючи з 2 сектора 0 сторони 0 дор³жки диску розміщена основна таблиця розм³щення файл³в (File Allocation Table — FAT), а за нею — ¿¿ коп³я;

  • в³дразу за коп³ºю FAT, на т³й же 0 сторон³ 0 дор³жки диску, знаходиться каталог диску (Directory);

  • п³сля каталогу диску розм³щуºться прост³р даних, який займаº весь останн³й прост³р диска.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]