Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Робота з програмою Windows Історія створення Windows

Протягом тривалого часу персональн³ комп’ютери працювали безпосередньо п³д керуванням операц³йно¿ системи, тобто сп³лкування з комп’ютером полягало у введенн³ команд операц³йно¿ системи через командний рядок. Для тако¿ роботи потрібно добре знати операц³йну систему. Основним пристроºм вводу команд була алфав³тно-цифрова клав³атура.

Поява спец³альних користувацьких оболонок операц³йно¿ системи, як³ полегшують та спрощують сп³лкування з комп’ютером, стала серйозним кроком у розвитку системного програмного забезпечення. Найпопулярн³шою програмою-оболонкою º Norton Commander. Вона розроблена П³тером Нортоном. П³д час ¿¿ роботи, екран дисплея працюº у символьному режим³ й основним пристроºм сп³лкування з комп’ютером º клав³атура (клав³ш³ керування курсором та функц³ональн³ клав³ш³).

Перша верс³я граф³чно¿ оболонки ф³рми Microsoft для IBM-сум³сних ПК мала назву "Windows/286". Вона з’явилась ще у 80-х роках, але широкого розповсюдження не отримала. Особлив³стю ¿¿ є те, що екран працюº в граф³чному режим³, а основним пристроºм сп³лкування з комп’ютером стаº ман³пулятор “мишка”, причому для виконання р³зних д³й не потрібно знати команди операц³йно¿ системи, а достатньо вибрати на екран³ спец³альн³ картинки (п³ктограми), як³ символ³зують певн³ поняття та д³¿. Основна її особливість - природн³сть подання ³нформац³¿, тобто ³нформац³я подаºться у т³й форм³, яка забезпечуº найбільш ефективне засвоºння ¿¿ людиною.

Наступна верс³я граф³чно¿ оболонки вже завоювала популярн³сть у користувач³в. Це була "Windows 3.0", яку ф³рма Microsoft випустила у травн³ 1990 року. За нею були верс³¿ "Windows 3.1" (у кв³тн³ 1992 року), пот³м "Windows 3.11", "Windows NT" ³, нарешт³, 24 серпня 1995 року, - "Windows 95", яка стала вже самост³йною, завершеною операц³йною системою (вона п³дтримуº багато­програмний режим ³ працюº з комп’ютерною мережею).

На даний час видано чергові версії найпопулярн³шо¿ у св³т³ операц³йно¿ системи Windows – Windows 98, Windows 2000, Windows Millenium, Windows XP. Вони мають дещо ³нший ³нтерфейс та покращен³ характеристики, але основні принципи роботи сп³впадають з ОС Windows 95.

Елементи в³кна Windows

В³кно у Windows маº вигляд, зображений на мал.10.2.

До основних його елемент³в належать:

  • заголовок вікна;

  • кнопки зміни розміру та закриття вікна;

  • смуга головного меню вікна;

  • панель інструментів;

  • смуги прокручування;

  • рядок стану.

Мал.10.2. Вигляд в³кна у Windows

Заголовок в³кна

Верхн³й рядок в³кна називають заголовком. В³н º в ус³х в³кнах. Якщо в³кно активне, то заголовок м³стить напис "б³лим по чорному", тобто св³тлим шрифтом на темному тл³. Якщо в³кно не активне – напис у рядку заголовка б³лий на св³тлому фоні.

Заголовок - це ³м’я додатку, що виконуºться у поточному в³кн³ (для в³кон, що м³стять прикладн³ програми), або ³м’я папки (для групових меню) - мал.10.3.

Мал.10.3. Заголовок в³кна папки

У прикладному в³кн³ п³сля заголовку розм³щуºться ³м’я документа, що в ньому обробляºться.

Подв³йне клацання л³вою кнопкою мишки на пол³ заголовку м³няº розм³р в³кна з повноекранного на нормальний або навпаки.

Якщо розм³стити курсор мишки на пол³ заголовку в³кна ³ заф³ксувати її кнопку, то перем³щення мишки викличе в³дпов³дне перем³щення всього в³кна по полю екрану. Зв³льнення кнопки мишки заф³ксовуº в³кно у новому м³сц³.

Перем³щувати можна т³льки в³кно нормального розм³ру (не повноекранне), причому межами перем³щення º рамки зовн³шнього в³кна або меж³ екрана.

Кнопкою виклику системного меню (системним перемикачем) º п³ктограма л³воруч в³д назви в³кна або додатка у заголовку в³кна. Якщо заф³ксувати на н³й курсор мишки, то в³дкриºться системне меню, яке м³стить ряд директив керування в³кном, тобто програмою, що в ньому виконуºться.

За допомогою системного меню можна:

  • змінювати розміри та місцезнаходження вікна;

  • закрити вікно;

  • переключитись на інше вікно.

При ф³ксац³¿ курсору мишки на кнопц³ згортання в³кна , воно перетворюºться на однойменну кнопку на панел³ задач, але програма при цьому продовжуº працювати.

При ф³ксац³¿ курсору мишки на кнопц³ розгортання в³кна , останнº зб³льшуºться до розмірів екрана. При цьому кнопка зм³нюº вигляд на такий . Якщо заф³ксувати курсор мишки на ц³й кнопц³, то в³кно приймаº нормальн³ розм³ри.

Кнопка закриваº в³кно. При цьому додаток зовс³м припиняº свою роботу.

Рядок головного меню в³кна

Прикладне в³кно м³стить рядок меню, який дозволяº керувати додатком, що виконуºться у в³кн³. Вікно м³стить ряд елемент³в, першим з яких º слово “File”. При ф³ксац³¿ курсору мишки на елементах цього рядка, як правило, в³дкриваºться додаткове меню (п³дменю), що м³стить директиви обслуговування додатка.

Меню º ефективним засобом керування, доступним практично з будь-якого в³кна або п³ктограми. Взагалі, воно являº собою прямокутне поле, в якому перел³чено доступн³ операц³¿ або доступн³ для установки опц³¿ (Мал.10.5.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]