Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Мікропроцесор

Центральний процесор — це основний пристр³й машини, призначений для управл³ння роботою комп'ютера ³ виконання арифметичних ³ лог³чних операц³й.

М³кропроцесори мають так³ характеристики:

  • тип (модель), наприклад: Intel Pentium II, Intel Pentium III, Intel Pentium IV, Celeron, AMD K6-III, Athlon, Duron;

  • розрядн³сть, яка пов'язана з типом м³кропроцесора;

  • тактову частоту. М³кропроцесор виконуº сотн³ р³зноман³тних операц³й з швидк³стю в дек³лька десятк³в ³ нав³ть сотень м³льйон³в за секунду.

Однаков³ модел³ м³кропроцесор³в можуть мати р³зну тактову частоту. Чим б³льше значення тактово¿ частоти, тим вища продуктивн³сть, бо тактова частота вказуº на те, ск³льки елементарних операц³й (такт³в) м³кропроцесор виконуº за одну секунду. Тактова частота вим³рюºться в МГц (м³льйонах герц).

Оперативна пам'ять

Оперативна пам'ять (ОП) свою назву отримала тому, що вона працюº дуже швидко, так, що процесору не доводиться чекати при читанн³ даних із пам'ят³ або запису в пам'ять. Однак дан³, як³ вона м³стить, збер³гаються т³льки поки комп'ютер вв³мкнено, а коли його вимикають, вм³ст ОП втрачаºться, тому при кожному вмиканн³ комп'ютера в оперативну пам'ять доводиться завантажувати всю необх³дну ³нформац³ю.

Оперативна пам'ять комп'ютера складаºться з певної к³лькост³ пронумерованих ком³рок, у кожн³й з яких містяться дан³, як³ обробляються або команди виконавчих програм.

Оперативна пам'ять призначена:

  • для збер³гання операц³йно¿ системи (програми, яка керуº роботою комп'ютера);

  • для передавання зображення на екран;

  • для збер³гання р³зних програм, що розширюють можливост³ операц³йно¿ системи, як³ постачаються разом з додатковими пристроями комп'ютера ³ носять назву "драйвери";

  • для збер³гання програми, що виконуºться та необх³дних для не¿ даних.

Одн³ºю з основних характеристик ОП º ºмн³сть м³кросхеми, яку вим³рюють у мегабайтах (МБ). Вона може набувати наступних значень: 1МБ, 2МБ, 4МБ, 8МБ, 16МБ, 32МБ, 64МБ, 128МБ, 256МБ, 512МБ тощо.

Êåø-ïàì'ÿòü

Для швидких комп'ютер³в необх³дно забезпечити швидкий доступ до оперативно¿ пам'ят³, ³накше м³кропроцесор буде простоювати ³ швидкод³я комп'ютера зменшиться, оскільки час доступу до рег³стр³в процесора становить 5-7 наносекунд, а час доступу до оперативно¿ пам’ят³ — 60-200 наносекунд. З ц³ºю метою так³ комп'ютери оснащують надоперативною пам'яттю (кеш-пам'яттю, в³д Cache — тайник), в³дносно невелико¿ ºмност³ (звичайно, в³д 64 до 256 Кбайт, але може бути й б³льшою), в як³й збер³гаються д³лянки ³нформац³¿ з оперативно¿ пам'ят³, що використовують найчаст³ше. Кеш-пам'ять розм³щуºться "м³ж" м³кропроцесором та оперативною пам'яттю. При зверненн³ м³кропроцесора до оперативно¿ пам'ят³, спочатку виконуºться пошук ³нформац³¿ в кеш-пам'ят³.

Таким чином, кеш-пам'ять призначено для узгодження швидкост³ роботи пор³вняно пов³льних пристро¿в з в³дносно швидким м³кропроцесором.

Контролери і шина

Для роботи комп’ютера необхідний обмін інформації між оперативною пам’яттю і зовнішніми пристроями. Такий обмін називають введенням-виведенням. Проте він не проходить безпосередньо за напрямом. Між будь-яким зовнішнім пристроєм і оперативною пам’яттю в комп’ютері є дві перехідні ланки:

а) для кожного зовнішнього пристрою в комп’ютері є електронна схема, яка ним керує. Цю схему називають контролером або адаптером. Деякі контролери (наприклад, контролери дисків) можуть керувати зразу кількома пристроями;

б) всі контролери і адаптери взаємодіють з мікропроцесором і оперативною пам’яттю через системну магістраль передачі даних, яку називають шиною.

Шина — це загальний канал зв’язку, яким у середин³ комп’ютера передаються дан³, тобто система дрот³в, за допомогою яких орган³зуºться взаºмод³я двох або б³льше компонент³в системи.

Контролери вводу-виводу використовують для п³дключення до комп'ютера таких пристро¿в, як миша, модем та принтер.

П³дключення пристро¿в виконуºться через порти вводу-виводу, є:

  • паралельними;

  • посл³довними;

  • ³гровими.

Кожний тип адаптера маº св³й стандартний ³нтерфейс, що визначаº тип ³ р³д з'ºднувача: розетка або вилка; 25 або 9 контакт³в; — протоколи (стандарти) обм³ну даними тощо.

Паралельн³ порти (Centronics) в MS DOS мають лог³чн³ ³мена: LPT1, LPT2, LPT3. З'ºднання виконуºться через 25-контактний роз'ºм.

Посл³довн³ порти (RS-232-C) в MS DOS мають лог³чн³ ³мена: COM1, COM2, COM3, COM4.

²гровий адаптер використовують для п³дключення джойстика.

Звуков³ плати (ауд³оплати, наприклад, саундбластер) призначен³ для сполучення комп'ютера з джерелами ауд³осигнал³в, а також вих³дними ауд³опристроями та акустичними системами (як правило, колонками).

BIOS

М³кросхеми BIOS (Basic Input/Output System — основна система вводу-виводу), звичайно, виконан³ у вигляд³ флеш-пам'ят³, тобто пост³йно¿ пам'ят³ (пост³йного запам’ятовуючого пристрою). Ран³ше BIOS “зашивався” в м³кросхеми, як³ програмувались одноразово, тобто зм³нити ¿х вм³ст було неможливим або для перепрограмування потр³бно було витерти вм³ст м³кросхеми за допомогою ультрафіолетового випром³нювання. Зараз усе част³ше використовують м³кросхеми пост³йно запам’ятовуючого пристрою з електричним програмуванням, тобто їх може багаторазово перепрограмовувати користувач.

BIOS отримуº управл³ння при вмиканн³ комп’ютера та при перезавантаженн³ операц³йно¿ системи. В³н складаºться з набору програм, як³ перев³ряють та обслуговують апаратуру комп'ютера, а також завантажують ОС.

Кр³м того, BIOS м³стить ряд параметр³в комп'ютера, як³ можна зм³нювати, настроюючи таким чином комп'ютер на роботу з пристроями р³зних тип³в (наприклад, р³зноман³тними гнучкими та жорсткими дисками, CD ROM тощо).

Ìîí³òîðи.

Монітор (або дисплей) – пристрій, призначений для зображення текстової і графічної інформації.

До найб³льш важливих характеристик мон³тор³в належать:

  • тип к³нескопа (кольоровий або монохромний);

  • розм³р к³нескопа за д³агоналлю (14, 15, 17, 19, 21 дюйм);

  • розм³р зерна на екран³ (чим менш³ розм³ри зерна на екран³, тим вища ч³тк³сть зображення; типовими º розм³ри зерен в³д 0.41 до 0.24 мм).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]