Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_R_OS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
5.27 Mб
Скачать

Обробка помилок на дисках у програмі Norton Commander

При роботі з файлами на дисках (особливо, на дискетах), можуть виникати помилки: диск не читається, не форматований і т. д. У випадку виникнення таких ситуацій Norton Commander виводить на екран відповідні повідомлення.

Наприклад, якщо при операції введення-виведення з диском виникає помилка в даних, то буде виведено повідомлення (Error on otrive… Data error). У відповідь на це потрібно виділити один із надписів “Retry” або “Abort” і натиснути клавішу “Enter”.

Retry – повторити операцію введення-виведення, при якій виникла помилка.

Abort – закінчити ту функцію Norton Commander, при роботі якої виникла помилка.

Робота з архівними файлами

Norton Commander надає достатньо зручні засоби для роботи з архівами типу ZIR, ARJ, ARC, PAK, LZH i ZOO.

Для витягнення файлу із архіву, потрібно виділити в панелі із вмістом архіву, імена файлів і натиснути клавішу F5. Далі всі дії виконуються так як і при копіюванні файлів із звичайного каталога.

Якщо необхідно витягнути всі файли із архіву, то потрібно вказати цей архів і натиснути Alt F6. У виведеному запиті вказати каталог, в який потрібно “витягувати” файли, включаючи клавішею “Пробіл” режим “Include sub directories” (включаючи підкаталоги) і натиснути “Enter”.

Для розташування файлів в архіві, потрібно вивести на панель Norton Commander вміст архіву, перейти на іншу панель, виділити на ній імена файлів, які розташовуються в архіві і натиснути F5 і Ctrl Enter.

Для того, щоб файли помістити в новий архів, потрібно виділити імена файлів, які розташовуються в архіві і натиснути Alt F5. Norton Commander виведе запит про параметри розташування файлів в архіві. У цьому запиті потрібно вказати ім’я архівного файла, а також можна:

  • ввімкнути або вимкнути режим “Включаючи підкаталоги”;

  • ввімкнути або вимкнути режим “Знищити файли пізніше”;

  • вказати, з допомогою якої програми Ви хочете розташувати файли в архіві.

Для витягнення файлів з архіву, потрібно вивести на панель Norton Commander вміст архіву, виділити імена цих файлів і натиснути F5 та Enter.

Меню команд користувача Norton Commander

Norton Commander дає можливість створення меню користувача, що використовують для швидкого запуску на виконання команд та програм, визначених ним. Це меню з’являється на екрані при натисканні клавіші F2. Користувач може клавішами переміщення курсору  і , виділити потрібний пункт меню і, натиснувши клавішу Enter, виконати відповідні команди.

Список команд, які містить меню, задається користувачем у файлі nc.mnu. Цей файл може знаходитися або в активному каталозі (таке меню називають головним). Якщо ж файл nc.mnu є і в активному каталозі і в каталозі NC, то надають перевагу файлу із активного каталога (локальне меню).

Файл nc.mnu можна редагувати Norton Commander або будь-яким текстовим редактором.

Контрольні питання

  1. Що таке Norton Commander.

  2. З чого складається головне меню програми Norton Commander.

  3. Як переглянути файли у програмі Norton Commander.

  4. Як редагувати файли у програмі Norton Commander.

  5. Опишіть особливості роботи з архівними файлами.

  6. Для чого призначене меню команд користувача Norton Commander.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]