Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне право ч.1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

§ 2. Примусове лікування

Примусове лікування може бути застосовано судом незалежно від призначеного покарання до осіб, що вчинили злочини і страждають на захворювання, яке містить небезпеку для здоров'я інших осіб (ст. 96). Підставою застосування при­мусового лікування є сукупність таких умов: 1) засудження особи за вчинений злочин до покарання і 2) наявність у ньо­го хвороби, що містить небезпеку для здоров'я інших осіб. Це може бути, наприклад, туберкульоз, венеричні захворювання та ін. Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 3 червня 2005 р. № 7 «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусо­вого лікування»1, алкоголізм та наркоманія до таких хвороб не належать, оскільки є соціально небезпечними захворюван­нями.

У випадку призначення покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі примусове лікування здійснюється за ісцем відбування покарання. При призначенні інших видів покарання, примусове лікування здійснюється в спеціальних лікувальних закладах.

Контрольні запитання

  1. Що таке примусові заходи медичного характеру?

  2. До яких осіб застосовуються примусові заходи медично­го характеру?

З.Які підстави застосування примусових заходів медично­го характеру передбачає КК України?

  1. Які види примусових заходів медичного характеру перед­бачає закон?

  2. Що таке примусове лікування та які підстави його за­стосування?

  3. Яка мета примусових заходів медичного характеру?

Яка різниця між примусовими заходами медичного ха­рактеру та примусовим лікуванням?

Вісник Верховного Суду України. — 2005. — № 6. — С. 5—10.

Розділ XXII

ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ І ПОКАРАННЯ НЕПОВНОЛІТНІХ

1. Як уже було зазначено, суб'єкт злочину — це осо­ба, яка досягла до вчинення злочину певного віку: шістнадця­ти (загальний вік) або чотирнадцяти (знижений вік) років. Вік суб'єкта злочину виконує не тільки роль критерію ниж­чої вікової межі, з якої можлива кримінальна відповідаль­ність, але й є обставиною, що визначає характер і ступінь су­ворості кримінальної відповідальності і покарання неповно­літніх, тобто осібу що не досягли вісімнадцяти років до вчинен­ня злочині/.

2. Поряд із загальними положеннями, що стосуються пи­тань кримінальної відповідальності осіб, які вчинили злочини, кримінальний закон передбачає певні особливості криміналь­ної відповідальності і покарання щодо неповнолітніх. Ці особ­ливості передбачені в розділі XV КК і стосуються:

  1. звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідаль­ності із застосуванням примусових заходів виховного харак­теру (ст. 97) та у зв'язку із закінченням строків давності (ч.І ст.107);

  2. видів і строків покарань, що застосовуються до непов­нолітнього (статті 98—102);

  3. призначення покарання (ст.103);

  4. звільнення від покарання та його відбування (статті 104— 106,ч. 2 ст.107);

  5. погашення та зняття судимості (ст.108).

Встановлюючи ці особливості, законодавець виходив з пси­хологічної характеристики цього віку: нестійкості психічних процесів, відсутності достатнього життєвого досвіду, знань, на­вичок соціальної поведінки. Така психофізична незавершеність процесу формування особи неповнолітнього призводить до його нездатності повною мірою (на рівні психофізичного розвитку повнолітньої особи) усвідомлювати фактичні ознаки та суспільну небезпечність такого складного соціального явища, як злочин, давати адекватну оцінку своїм вчинкам.