Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ_Адм_мен част.1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Сучасні концепції адміністративного управління

Концепція

Родоначальники

Зміст концепції

Концепція наукового управління

Ф. Тейлор.

Сформульовано висновок про те, що управління це певна спеціальність і що організація в цілому виграє, якщо кожна група працівників виконуватиме ті роботи, які вона краще всього робить. Саме завдяки розробленій цій концепції менеджмент був визнаний самостійною галуззю наукових досліджень. Принциповою є відмова від лінійного управління

Класична концепція

Ф. Тейлор,

Г. Емерсон,

Г. Форд.

Розроблено принципи управління, поліпшено продуктивність праці за рахунок поліпшення психологічного мікроклімату та посилення мотивації. Найбільш важливі постулати класичної школи такі:

  • наука замість традиційних навичок;

  • гармонія замість протиріч;

  • співробітництво замість індивідуальної роботи;

  • максимальна продуктивність на кожному робочому місці.

Концепція людських відносин

М. Фоллетт,

А. Маслоу,

Е. Мейо,

У. Мерфі.

Особлива увага зверталась на аналіз психологічних чинників, що викликають задоволеність працівників своєю працею, оскільки в ряді експериментів вдалося досягти підвищення продуктивності праці за рахунок поліпшення психологічного клімату та посилення мотивації.. У межах руху за людські стосунки були розроблені різні мотиваційні моделі, які використовують у теорії адміністративно-державного управління.

Поведінкова концепція

Г. Саймон,

Д. Смітцберг, Д. Істон

Новий підхід вирізнявся прагненням допомогти державним службовцям усвідомити свої власні можливості в адміністративно-державних структурах на основі застосування концепцій поведінкових наук. Основною метою цієї школи було підвищення ефективності організації за рахунок підвищення ефективності її людських ресурсів.

Концепція системного підходу

Д. Істон,

Г. Алмонд,

Т. Парсонс.

Головна ідея системного підходу полягає у визнанні взаємозв'язків і взаємозалежності елементів, підсистем і всієї системи державного адміністрування із зовнішнім середовищем (суспільством вцілому). Дає можливість розглядати взаємозв'язки в системі адміністративно-державного управління та між системою і суспільством як єдине ціле. Це означає, що стратегія державного адміністрування не може бути об'єктом точного прогнозування і планування, оскільки суспільство постійно розвивається і змінюється.

    1. Державна влада: взаємозв’язок гілок влади, об’єкти управління

Об’єкт управління – це система, яка підпорядковується владній волі суб'єкта управління і виконує його рішення, тобто система, якою управляють.

Державне управління фактично означає управління справами суспільства з метою досягнення юридично визнаних цілей. Однією з ознак та особливістю державного управління є те, що воно здійснює виконавчо-розпорядчу діяльність з реалізації зазначених цілей в основному здійснюють державний апарат і органи місцевого самоврядування в межах делегованих повноважень.

Об’єкти управлінської діяльності органів виконавчої владисуспільні відносини, види діяльності й соціальні ролі, які безпосередньо пов’язані з відтворенням матеріальних і духовних продуктів та соціальних умов життєдіяльності людей.

Властивості, що притаманні об’єктам управлінської діяльності органів державної влади

    1. Принципи адміністративного управління

Принципи адміністративного управління – це основоположні ідеї, наукові положення даного виду діяльності.

Загальносистемні принципи адміністративного управління

Спеціалізовані принципи адміністративного управління

Структурні принципи адміністративного управління

Структурно-цільові принципи адміністративного управління

Структурно-функціональні принципи адміністративного управління

Структурно-організаційні принципи адміністративного управління

Структурно-процесуальні принципи адміністративного управління

    1. Сутність, зміст, специфіка державного управління

Державне управління — це систематично здійснюваний цілеспрямований вплив держави на суспільну систему в цілому або на окремі її ланки, на стан і розвиток суспільних процесів, на свідомість, поведінку та діяльність особи і громадянина з метою реалізації державної політики, виробленої політичною системою та законодавчо закріпленої, в інтересах оптимального функціонування та розвитку держави.

Специфіка державного управління

  1. у своєму здійсненні спирається на владу – організаційну силу суспільства, здатну до примусу;

  1. поширює свій вплив на все суспільство, піддаючи управлінському впливові його найважливіші явища, процеси і взаємозв'язки;

  1. діє системно, поєднуючи функціонування таких структур, як механізм держави, державний апарат, державну службу і публічні прояви суспільства.

Адміністрація - це система органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у випадку делегування ним органами виконавчої влади та місцевого самоврядування частини своїх повноважень та будь-які інші суб’єкти, які здійснюють публічно-управлінські функції, сукупність організаційних дій та заходів, які виконуються ними у певних рамках, визначених законом, з метою досягнення публічного інтересу та надійного забезпечення прав й свобод людини і громадянина.

Державна установа – організація, що здійснює функції держави, пов'язані зі створенням нематеріальних благ.

Державне підприємство – організація, що здійснює функції держави у виробничій сфері, безпосередньо забезпечує виробництво матеріальних благ.

Державна служба – професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів.



ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

  1. Розкрийте зміст поняття «адміністративний менеджмент».

  2. У чому суть державно-адміністративного управління?

  3. Який зв'язок існує між державно-адміністративним управлінням та іншими науками?

  4. Які основні етапи розвитку теорії адміністративного менеджменту?

  5. Назвіть основні підходи у розвитку теорії та практики управління.

  6. Які основні концепції адміністративного менеджменту?

  7. Які основні принципи державного управління?

  8. У чому полягає специфіка державного управління?

  9. Що є об′єктом державного управління?

  10. Які основні терміни державного управління?